ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

OAH-látogatás a Gönyűi Erőműben

2016.02.03

Az Országos Atomenergia Hivatal hét fős küldöttsége – Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes vezetésével – látogatást tett a Gönyűi Erőműben. Az erőmű az egyik fő eleme a „black start” programnak, amely az országos hálózat visszaindulási forgatókönyvét tartalmazza a teljes magyarországi villamosenergia-hálózat kiesése esetére.

Tovább olvasom »

Elindult a nukleáris szakjogász képzés

2016.02.02

A Széchenyi István Egyetemen 2016. március 1-től induló, három féléves nukleáris jogi szakjogász szakirányú továbbképzési szakon az OAH munkatársai is oktatnak majd.

Tovább olvasom »

Három új sugárvédelmi útmutató az OAH honlapján

2016.02.02

A radioaktív anyagok alkalmazásával összefüggő engedélyezési és bejelentési kötelezettségre, az ionizáló sugárzást létrehozó, de radioaktív anyagot nem tartalmazó berendezésre vonatkozó üzemeltetési engedély iránti kérelem összeállítására, valamint a sugárvédelmi képzésekre és továbbképzésekre vonatkozó útmutatók elérhetők az OAH honlapján.

Tovább olvasom »

Nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat – hazánk is pályázott a rendezésre

2016.01.28

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2017-ben átfogó nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot (ConvEx-3) tart, amelynek megrendezésére felhívást intézett a tagállamok felé. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, valamint a Paksi Atomerőművel egyeztetve, az Országos Atomenergia Hivatal jelezte a NAÜ felé, hogy Magyarország kész vállalni a gyakorlat házigazdai szerepét.

Tovább olvasom »

RHK Kft. munkatársainak látogatása a CERTA-ban

2016.01.26

A szakemberek az Országos Atomenergia Hivatal Veszélyhelyzeti Intézkedési, Gyakorló és Elemző Központjának (CERTA) működésével ismerkedtek meg.

Tovább olvasom »

Az MTA EK felvételt nyert a műszaki-tudományos háttérintézményeket tömörítő nemzetközi hálózatba (ETSON)

2016.01.21

A Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjának tagfelvételi kérelmét az OAH is támogatta.

Tovább olvasom »

Évindító sajtótájékoztató: jelentősen bővült az OAH feladat- és hatásköre

2016.01.20

2016. január 14-én került sor az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatójára, közel negyven újságíró részvételével. Kiemelt téma volt az OAH bővülő hatásköre és a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartásához kapcsolódó hatósági feladatok.

Tovább olvasom »

A radioaktív anyagok szállítása biztonságának és védettségének hatósági felügyeletével kapcsolatos, 2016. január 1-én hatályba lépett változások

2016.01.15

Ez év elejétől – jogszabályi és szervezeti változások miatt – módosultak az Országos Atomenergia Hivatal radioaktív anyagok szállításának biztonságával és védettségével kapcsolatos hatósági eljárásai.

Tovább olvasom »

Elérhetők az OAH évindító sajtótájékoztatójának anyagai

2016.01.14

Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatójához készített sajtóanyag és előadás elérhető az OAH honlapján.

Tovább olvasom »

Atomenergia – mire készülünk 2016-ban?

2016.01.08

Az Országos Atomenergia Hivatal 2016. január 14-én 10.30 órai kezdettel tartja évindító sajtótájékoztatóját, amelynek fókuszában az új blokkok engedélyezése, az üzemidő-hosszabbítás, valamint az OAH hatáskörének jelentős bővülése áll.

Tovább olvasom »

Hirdetmény a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának további 20 éves üzemeltetéséhez szükséges engedélyezési eljárás megindításáról

2016.01.08

Az Országos Atomenergia Hivatal - az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kérelmére - elindította az atomerőmű 3. blokkjának további 20 éves üzemeltetéséhez szükséges engedélyezési eljárást. A 118/2011. Korm. rendelet lehetővé teszi, hogy a jogszabályban előírt feltételek teljesítése esetén a blokk a tervezett üzemidőn túl, az elemzésekben igazolt időtartamig működhessen. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. elvégezte a jogszabályban előírtak szerinti vizsgálatokat és elemzéseket, azok eredményére alapozva engedélyt kért a 3. blokk 2036. december 31-ig történő további üzemeltetésére.

Tovább olvasom »

Jogszabályi változások!
Az Országos Atomenergia Hivatal hatáskörébe került a radioaktív anyagok és ionizáló sugárzást létrehozó berendezések sugárvédelmi felügyelete

2015.12.31

2016. január 1-jén hatályba léptek a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló 2015. évi VII. törvénynek a sugárvédelmi feladatkörök és hatósági rendszer átalakításával kapcsolatos rendelkezései, amelyek meghatározzák a sugáregészségügyi és a sugárvédelmi feladatok körét és a sugárvédelemmel kapcsolatos feladatokat az Országos Atomenergia Hivatalhoz (a továbbiakban: OAH) rendelik. Az egészségügyi szolgáltatások nyújtása során ionizáló sugárzásnak kitett személyek egészségének védelme az Emberi Erőforrások Minisztériumának feladat- és hatásköre maradt.

Tovább olvasom »