ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Szállítási fizikai védelmi gyakorlat az ORFK-val együttműködésben

2017.02.10

Az Országos Atomenergia Hivatal az Országos Rendőr-főkapitánysággal együttműködésben 2017. február 8-án Pest megye területén sikeres szállítási fizikai védelmi gyakorlatot hajtott végre, amelynek során az országos segélyhívó számra radioaktív anyagot szállító gépjármű eltulajdonításának bejelentése érkezett, ezt követően megtörténtek a szükséges rendőri intézkedések.

Tovább olvasom »

OECD Nemzeti Tanács ülése

2017.02.09

2017. február 8-án a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) tartotta soros ülését az OECD Nemzeti Tanács, amelyen az Országos Atomenergia Hivatal képviselője is részt vett. Az ülésen többek között tájékoztatás hangzott el a Magyarország OECD tagságának 20. évfordulója alkalmából 2016-ban megrendezett eseményekről, valamint a szervezet hazai népszerűsítése érdekében tervezett rendezvényekről.

Tovább olvasom »

Megkezdődött a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának 2017. évi karbantartása

2017.02.01

A Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően 2017. február 1-től megkezdődött a 3. blokk várhatóan 25 napig tartó rövid, 2017. évi karbantartása (főjavítása), amely a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött tervszerű karbantartási tevékenységeket foglalja magában. Az Országos Atomenergia Hivatal a jogszabályi követelmények alapján folyamatosan felügyeli a blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos összes tevékenységet.

Tovább olvasom »

Megbeszélés a Budapesti Kutatóreaktor jövőjéről

2017.01.27

Az Országos Atomenergia Hivatal rendszeresen kezdeményez a kiemelt létesítmények vezetőivel az aktuális ügyek és a biztonsági helyzet áttekintését célzó vezetői megbeszéléseket. A Budapesti Kutatóreaktor vezetőit január 24-én fogadta Hullán Szabolcs, az OAH nukleáris biztonsági főigazgató-helyettese. A megbeszélés során áttekintették a Kutatóreaktor jövőjét, elsődlegesen az üzemanyag-ellátás, a szakember-utánpótlás, az üzemidő-hosszabbítás és öregedési témakörök nukleáris biztonsági kérdésein keresztül.

Tovább olvasom »

Ismét 100 százalékon üzemel a Paksi Atomerőmű 1. blokkja

2017.01.21

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szakemberei a gyártómű bevonásával elhárították az 1. blokki főtranszformátornál három nappal korábban jelentkező problémákat és leellenőrizték a transzformátor üzemkészségét. A generátorok és a transzformátorok közötti vezetékszakasz teljes feszültségmentesítését – a villamos teljesítmény 0 MW-ra csökkentését – követően a főtranszformátort visszakapcsolták a hálózatra, és 2017. január 21-én 18:40-kor a blokk ismét elérte a 100 százalékos villamos teljesítményszintet. A felterhelés az előírásoknak megfelelően, a szükséges biztonsági tesztek végrehajtása után történt.

Tovább olvasom »

50 százalékos teljesítményszinten a Paksi Atomerőmű 1. blokkja

2017.01.20

2017. január 18-án 0:30 órakor transzformátor-meghibásodás megelőzése érdekében az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szakemberei megkezdték az 1. blokk leterhelését. A villamosteljesítmény-csökkentését az 1. turbógépcsoporthoz tartozó főtranszformátor meghibásodásának megelőzése miatt kellett végrehajtani.

Tovább olvasom »

Fichtinger Gyula: tavaly is biztonságosan üzemeltek az OAH által felügyelt létesítmények

2017.01.20

Az Országos Atomenergia Hivatal 1746 ellenőrzést tartott 2016-ban, amelyből a nukleáris létesítményeknél három átfogó volt – mondta a főigazgató az OAH évindító sajtótájékoztatóján. A magyarországi nukleáris létesítmények biztonsága megfelel a nemzetközi követelményeknek és a hazai jogszabályoknak. Huszonnyolc jelentésköteles esemény történt, amely mindegyike a 0-s besorolást kapta a nemzetközi eseményskálán (INES). Ezek a biztonságot nem veszélyeztető események voltak.

Tovább olvasom »

Az OAH reagálása a hatáskörét érintő, a médiában megjelent félrevezető információkra

2017.01.19

Az Országos Atomenergia Hivatal 2017. január 18-án sajtótájékoztatót tartott, amelyen szó volt az Atomtörvény módosításáról. Az elhangzottaktól eltérő, félrevezető információk jelentek meg a médiában, amelyre az OAH jelen sajtóközleményben reagál.

Tovább olvasom »

Elérhetők az OAH évindító sajtótájékoztatójának anyagai

2017.01.18

Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatójához készített sajtóanyag és előadás elérhető az OAH honlapján.

Tovább olvasom »

Újra névleges teljesítményen üzemel a Paksi Atomerőmű 4. blokkja

2017.12.16

Mint arról 2017. december 15-én beszámoltunk, a Paksi Atomerőmű 4. blokkján a 8. generátor meghibásodás jelzés következtében az egyik turbina kiesett. A hiba feltárása miatt feszültségmentesíteni kellett a blokkhoz tartozó, villamosenergia termeléséhez szükséges berendezéseket, ezért erre az időszakra a másik turbinát is leállították. Ezt követően a 7. turbina újbóli üzembevételével felterhelték a 4. blokkot 250 MW-os teljesítményre. Majd megkezdték a hiba okának megkeresését és elhárítását. Még az nap késő estére a javítás egy mérés jelátalakító alkatrészének cseréjével megtörtént és elvégezték az előírt ellenőrzéseket és próbákat, amelyek után a blokkot felterhelték névleges teljesítményre. Ehhez ismételten, rövid időre feszültségmentesítették a blokkhoz tartozó villamosenergia termeléséhez szükséges berendezéseket.

Tovább olvasom »

Nukleáris terület 2017-ben: mire számít az OAH?

2017.01.12

Az Országos Atomenergia Hivatal 2017. január 18-án 10.30 órai kezdettel tartja évindító sajtótájékoztatóját, amelynek fókuszában az új blokkok engedélyezése, az üzemidő-hosszabbítás és a nukleárisbaleset-elhárítás áll.

Tovább olvasom »

Új útmutató az OAH honlapján

2017.01.03

Az Országos Atomenergia Hivatal útmutatót készített az ionizáló sugárzás elleni védőeszközök forgalomba hozatalához szükséges sugárvédelmi minősítés engedélykérelmének összeállításához. Ennek célja, hogy az OAH egyértelművé tegye az ionizáló sugárzás elleni védőeszközök forgalomba hozatalához szükséges, sugárvédelmi minősítési engedély megszerzésével kapcsolatos sugárvédelmi követelmények teljesítésére vonatkozó hatósági elvárásokat és ezzel elősegítse a hatályos jogszabályban meghatározott sugárvédelmi követelmények teljesülését.

Tovább olvasom »