ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Évindító sajtótájékoztató: jelentősen bővült az OAH feladat- és hatásköre

2016.01.20

2016. január 14-én került sor az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatójára, közel negyven újságíró részvételével. Kiemelt téma volt az OAH bővülő hatásköre és a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartásához kapcsolódó hatósági feladatok.

Tovább olvasom »

A radioaktív anyagok szállítása biztonságának és védettségének hatósági felügyeletével kapcsolatos, 2016. január 1-én hatályba lépett változások

2016.01.15

Ez év elejétől – jogszabályi és szervezeti változások miatt – módosultak az Országos Atomenergia Hivatal radioaktív anyagok szállításának biztonságával és védettségével kapcsolatos hatósági eljárásai.

Tovább olvasom »

Elérhetők az OAH évindító sajtótájékoztatójának anyagai

2016.01.14

Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatójához készített sajtóanyag és előadás elérhető az OAH honlapján.

Tovább olvasom »

Atomenergia – mire készülünk 2016-ban?

2016.01.08

Az Országos Atomenergia Hivatal 2016. január 14-én 10.30 órai kezdettel tartja évindító sajtótájékoztatóját, amelynek fókuszában az új blokkok engedélyezése, az üzemidő-hosszabbítás, valamint az OAH hatáskörének jelentős bővülése áll.

Tovább olvasom »

Hirdetmény a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának további 20 éves üzemeltetéséhez szükséges engedélyezési eljárás megindításáról

2016.01.08

Az Országos Atomenergia Hivatal - az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kérelmére - elindította az atomerőmű 3. blokkjának további 20 éves üzemeltetéséhez szükséges engedélyezési eljárást. A 118/2011. Korm. rendelet lehetővé teszi, hogy a jogszabályban előírt feltételek teljesítése esetén a blokk a tervezett üzemidőn túl, az elemzésekben igazolt időtartamig működhessen. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. elvégezte a jogszabályban előírtak szerinti vizsgálatokat és elemzéseket, azok eredményére alapozva engedélyt kért a 3. blokk 2036. december 31-ig történő további üzemeltetésére.

Tovább olvasom »

Jogszabályi változások!
Az Országos Atomenergia Hivatal hatáskörébe került a radioaktív anyagok és ionizáló sugárzást létrehozó berendezések sugárvédelmi felügyelete

2015.12.31

2016. január 1-jén hatályba léptek a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló 2015. évi VII. törvénynek a sugárvédelmi feladatkörök és hatósági rendszer átalakításával kapcsolatos rendelkezései, amelyek meghatározzák a sugáregészségügyi és a sugárvédelmi feladatok körét és a sugárvédelemmel kapcsolatos feladatokat az Országos Atomenergia Hivatalhoz (a továbbiakban: OAH) rendelik. Az egészségügyi szolgáltatások nyújtása során ionizáló sugárzásnak kitett személyek egészségének védelme az Emberi Erőforrások Minisztériumának feladat- és hatásköre maradt.

Tovább olvasom »

Folyamatosan nyomon követi az OAH a Leningrádi Atomerőműben történteket, értékeli az ellenőrző állomások méréseit

2015.12.22

December 22-én az osztrák, a szlovák és a magyar környezetellenőrző állomások mérései a szokásos normál háttérsugárzásnak megfelelő értéket mutatták, csak úgy, mint a szomszédos Ukrajna atomerőműveit ellenőrző mérőhelyek. Az Országos Atomenergia Hivatal 2015. december 22-én egyeztetett orosz partnerével a Leningrádi Atomerőműben történtekről és a kialakult helyzetről.

Tovább olvasom »

Hírek az oroszországi Leningrádi Atomerőműben történtekről

2015.12.21

Az oroszországi Leningrádi Atomerőmű II. számú reaktorblokkját pénteken kora délután leállították. A különböző források eltérő tartalommal számolnak be a történtekről, egyebek mellett az erőműből nyugat felé terjedő gőzfelhőről.
Az Országos Atomenergia Hivatal ellenőrizte a hazai mérőállomások sugárzási értékekeit, valamint a finn, az ukrán és az észt környezeti ellenőrző állomások adatait, de az említett üzemzavarra utaló eltérés nem volt tapasztalható, és nem tapasztalható jelenleg sem.

Tovább olvasom »

Igazgatási szünet az OAH-nál

2015.12.19

Az Országos Atomenergia Hivatal 2015. december 21-től 2016. január 3-ig – biztosítva a zavartalan ügymenetet és feladatellátást – igazgatási szünetet tart a 30/2012. (III. 7.) Kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően.

Tovább olvasom »

25 éves az OAH

2015.12.17

Az Országos Atomenergia Bizottság jogutódjaként 1991. január 1-jén jött létre az Országos Atomenergia Hivatal, s erről ünnepélyes keretek között emlékeztek meg a volt és a jelenlegi munkatársak, partnerek, iparági vezetők. Az OAH múltjáról és jelenéről Krizsó Szilvia kötetlenül beszélgetett a hivatal korábbi és jelenlegi vezetőivel, illetve a nukleáris szakma kiemelkedő szakembereivel – néha elgondolkodtató, néha vidám történeteket elevenítve fel.

Tovább olvasom »

Elkészült az IRRS-misszióról szóló jelentés magyar változata

2015.12.16

Az Országos Atomenergia Hivatal számára kiemelt fontosságú, hogy tevékenysége mindenki számára átlátható legyen, valamint az is, hogy minél szélesebb körben tájékoztassa a lakosságot a szervezet munkájáról, eredményeiről, illetve a hivatal előtt álló feladatokról. Ennek érdekében az OAH gondoskodott az eredetileg angol nyelvű IRRS-jelentés magyarra fordításáról, valamint szakmai lektorálásáról. A dokumentumot magyar nyelven is elérhetővé tettük honlapunkon.

Tovább olvasom »

Bizottsági segítség a sugárvédelmi uniós szabályok átültetéséhez

2015.12.16

Az Európai Unió tanácsa 2013-ban a tagállamokra nézve kötelező jelleggel új sugárvédelmi irányelvet fogadott el, amelyet 2018-ig kell a nemzeti szabályozásokba átültetni. A nemzeti jogalkotó szervek és az érintett hatóságok számára is nagy kihívást jelent ez a feladat, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy kiemelt figyelemmel kíséri a végrehajtást, valamint szakmai támogatást nyújt az uniós országoknak.

Tovább olvasom »