ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Folyamatosan nyomon követi az OAH a Leningrádi Atomerőműben történteket, értékeli az ellenőrző állomások méréseit

2015.12.22

December 22-én az osztrák, a szlovák és a magyar környezetellenőrző állomások mérései a szokásos normál háttérsugárzásnak megfelelő értéket mutatták, csak úgy, mint a szomszédos Ukrajna atomerőműveit ellenőrző mérőhelyek. Az Országos Atomenergia Hivatal 2015. december 22-én egyeztetett orosz partnerével a Leningrádi Atomerőműben történtekről és a kialakult helyzetről.

Tovább olvasom »

Hírek az oroszországi Leningrádi Atomerőműben történtekről

2015.12.21

Az oroszországi Leningrádi Atomerőmű II. számú reaktorblokkját pénteken kora délután leállították. A különböző források eltérő tartalommal számolnak be a történtekről, egyebek mellett az erőműből nyugat felé terjedő gőzfelhőről.
Az Országos Atomenergia Hivatal ellenőrizte a hazai mérőállomások sugárzási értékekeit, valamint a finn, az ukrán és az észt környezeti ellenőrző állomások adatait, de az említett üzemzavarra utaló eltérés nem volt tapasztalható, és nem tapasztalható jelenleg sem.

Tovább olvasom »

Igazgatási szünet az OAH-nál

2015.12.19

Az Országos Atomenergia Hivatal 2015. december 21-től 2016. január 3-ig – biztosítva a zavartalan ügymenetet és feladatellátást – igazgatási szünetet tart a 30/2012. (III. 7.) Kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően.

Tovább olvasom »

25 éves az OAH

2015.12.17

Az Országos Atomenergia Bizottság jogutódjaként 1991. január 1-jén jött létre az Országos Atomenergia Hivatal, s erről ünnepélyes keretek között emlékeztek meg a volt és a jelenlegi munkatársak, partnerek, iparági vezetők. Az OAH múltjáról és jelenéről Krizsó Szilvia kötetlenül beszélgetett a hivatal korábbi és jelenlegi vezetőivel, illetve a nukleáris szakma kiemelkedő szakembereivel – néha elgondolkodtató, néha vidám történeteket elevenítve fel.

Tovább olvasom »

Elkészült az IRRS-misszióról szóló jelentés magyar változata

2015.12.16

Az Országos Atomenergia Hivatal számára kiemelt fontosságú, hogy tevékenysége mindenki számára átlátható legyen, valamint az is, hogy minél szélesebb körben tájékoztassa a lakosságot a szervezet munkájáról, eredményeiről, illetve a hivatal előtt álló feladatokról. Ennek érdekében az OAH gondoskodott az eredetileg angol nyelvű IRRS-jelentés magyarra fordításáról, valamint szakmai lektorálásáról. A dokumentumot magyar nyelven is elérhetővé tettük honlapunkon.

Tovább olvasom »

Bizottsági segítség a sugárvédelmi uniós szabályok átültetéséhez

2015.12.16

Az Európai Unió tanácsa 2013-ban a tagállamokra nézve kötelező jelleggel új sugárvédelmi irányelvet fogadott el, amelyet 2018-ig kell a nemzeti szabályozásokba átültetni. A nemzeti jogalkotó szervek és az érintett hatóságok számára is nagy kihívást jelent ez a feladat, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy kiemelt figyelemmel kíséri a végrehajtást, valamint szakmai támogatást nyújt az uniós országoknak.

Tovább olvasom »

Biztosítéki konzultáció létesítményi engedélyeseknek

2015.12.15

Az Országos Atomenergia Hivatal 2015. december 10-én második alkalommal rendezett szakmai találkozót a hazai nukleáris létesítmények biztosítéki felelőseinek. A rendezvény célja, hogy fórumot biztosítson a nukleáris energia békés célú alkalmazásának felügyeletével megbízott szakemberek számára.

Tovább olvasom »

Aktív magyar szereplés a nukleáris létesítmények védettségi engedélyezésének kihívásait tárgyaló nemzetközi konferencián

2015.12.15

2015. december 7-11. között Bécsben, harmincöt országból mintegy hatvan szakember vitatta meg a nukleáris létesítmények védettségi engedélyezése során felmerült kihívásokat. A konferencia elnökének Horváth Kristófot, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettesét kérték fel, mellette Vincze Árpád főosztályvezető képviselte a magyar hatóságot.

Tovább olvasom »

Egyiptomi hatóság szakembereinek képzése az OAH-ban

2015.12.15

Az Európai Unió által támogatott program keretében Franciaország, Belgium, Németország és Finnország mellett Magyarország is vállalta, hogy a most létrehozott egyiptomi nukleáris hatóság szakértői számára szakmai továbbképzést nyújt.

Tovább olvasom »

Több mint 200 résztvevő a debreceni Atomenergiáról – mindenkinek konferencián

2015.12.09

2015. december 4-én a Debreceni Tudományegyetemmel és a TIT Stúdió Egyesülettel közös szervezésben, az MTA Atommagkutató Intézet közreműködésével az Agóra Tudományos Élményközpontban került sor az Atomenergiáról – mindenkinek konferenciára. A különleges helyszínen a diákok az előadások, valamint a konferenciához kapcsolódó kiállítások mellett kipróbálhatták az élményközpont interaktív játékait is.

Tovább olvasom »

Magyar vezetéssel zajlott a NAÜ új-zélandi IPPAS-missziója

2015.12.09

Az új-zélandi kormány meghívására a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség IPPAS-misszió keretében vizsgálta a nukleáris és más radioaktív anyagok, valamint a kapcsolódó létesítmények fizikai védelmi rendszerét. A 2015. november 16-tól 27-ig tartó missziót Horváth Kristóf, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese vezette.

Tovább olvasom »

Hirdetmény közigazgatási hatósági engedélyezési eljárásban hozott döntésről

2015.12.08

Az ügy tárgya: Átalakítási engedély a 15 hónapos üzemeltetési ciklus bevezetésére a Paksi Atomerőmű 1-4. blokkjain.

Tovább olvasom »