ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Szakmai látogatás a kiképző központban

2006.08.08

Mordechai Melamud főosztályvezető és Balczó Béla képzési koordinátor, az Átfogó Atomcsend Egyezmény Előkészítő Bizottságának szakemberei 2006. augusztus 7-én szakmai látogatást tettek a Magyar Honvédség szolnoki Béketámogató Kiképző Központjában. A látogatás során azt vizsgálták, hogy a Kiképző Központ alkalmas-e az Átfogó Atomcsend Egyezmény végrehajtására létrehozott nemzetközi szakértői csoport felkészítésére. Az Országos Atomenergia Hivatalt dr. Horváth Kristóf főosztályvezető és Szabó Szilárd biztosítéki felügyelő képviselték a megbeszélésen.

Tovább olvasom »

Temelin

2006.08.04

A cseh nukleáris biztonsági hatóság tájékoztatása (www.sujb.cz) szerint a Temelini Atomerőmű 2. reaktorblokkján 2006. augusztus 2-án 18 m3, radioaktív izotópokat tartalmazó víz folyt ki egy tárolótartályból. A nemzetközi nukleáris eseményskálán kis jelentőségűnek minősített esemény következtében személyi sérülés, környezeti kibocsátás nem történt.

Tovább olvasom »

Üzemzavar Svédországban

2006.08.04

A svéd nukleáris biztonsági hatóság tájékoztatása (www.ski.se) szerint a Forsmark Atomerőmű 1. reaktorblokkján 2006. július 25-én egy elektromos rövidzárlat következtében működésbe léptek a biztonsági rendszerek és leállították a reaktort. Az esemény során a biztonsági rendszerek egy részénél működési zavarokat tapasztaltak, két dízelgenerátort csak 23 perc késéssel tudott a személyzet elindítani. Az üzemzavari hűtőrendszerek megfelelően működtek, az esemény során a reaktor hűtése biztosítva volt. Személyi sérülés, radioaktív anyag kibocsátás nem történt. Az esemény a hétfokozatú nemzetközi nukleáris eseményskálán (INES skála) INES 2, „üzemzavar” besorolást kapott.

Tovább olvasom »

Regionális munkaülés az OAH-ban

2006.06.28

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) regionális munkaülést szervezett május 29. és június 2. között Budapesten az OAH székházában. A találkozó tematikájában az esemény-, a tranziens-, és előhírnök elemzések szerepeltek. Dr. Lux Iván, az OAH főigazgató-helyettese a műhelytalálkozó megnyitásakor kiemelte, hogy a regionális rendezvények magyarországi szervezése lehetővé teszi, hogy nagyszámú hazai szakember vehet részt nemzetközi szinten elismert előadók előadásain.

Tovább olvasom »

A teljesítménynövelés átalakítási engedélyezése

2006.06.22

Az OAH Nukleáris Biztonsági Igazgatósága 2005 novemberében elvi átalakítási engedélyt adott arra, hogy 8%-kal növeljék a paksi atomerőmű blokkjainak névleges teljesítményét. A teljesítménynövelés blokkonként eltérő ütemezésben, több lépésben történik.

Tovább olvasom »

Egy TV műsor kapcsán

2006.06.12

Dr. Koblinger László, az OAH főigazgató-helyettese is részt vett az ATV 2006. június elsejei Friderikusz műsorában. A műsor apropója a kiégett fűtőelemek kezelésének biztonságáról és a radioaktív hulladékok kezelésének biztonságáról szóló közös egyezmény Bécsben nemrég tartott felülvizsgálati értekezlete volt.

Tovább olvasom »

Válogatás a NucNet híreiből - 2006 május

2006.06.08

Tovább olvasom »

Sajtóközlemény a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok biztonságos kezeléséről létrejött nemzetközi egyezmény második felülvizsgálati értekezletéről

2006.05.24

Ma fejeződik be Bécsben a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok biztonságos kezeléséről létrejött nemzetközi egyezmény második felülvizsgálati értekezlete, amelyen a résztvevő 41 ország megvitatta az egyezményben vállalt kötelezettségek teljesítését.

Tovább olvasom »

Fizikatanári ankét

2006.04.24

Az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat oktatási szakcsoportja 1973-ban, a veszprémi Fizikatanári Ankéton alakult meg, előtte Oktatási Bizottság, még előbb Középiskolai Bizottság működött. A szakcsoport megalakulásától kezdve legfontosabb feladatának tekintette, hogy a fizikatanárok szakmai felkészültségét, fejlődését és tájékozottságát segítse. Ezt a célt szolgálják az évenként megrendezett Fizikatanári Ankétok, melyek nagyon népszerűek, minden alakalommal száznál több fizikatanár vesz részt rajtuk.

Tovább olvasom »

„Csernobil – 20 év után”

2006.04.13

Az OAH és a TIT Stúdió Egyesület országos ismeretterjesztő konferenciát rendezett április 12-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében „Csernobil – 20 év után” címmel. A csaknem 400 résztvevő nagy érdeklődéssel hallgatta az előadásokat, amelyekben neves előadók bemutatták az esemény lefolyását, ismertették a radiológiai és egészségügyi hatásokat a világban és Magyarországon, beszámoltak az atomerőművek biztonságával kapcsolatos fejlődésről és a nemzetközi nukleáris biztonsági rendszer keretében zajló nemzetközi együttműködésről. Az elmúlt évben Csernobilban járt magyar tudományos expedícióról az expedíció vezetője tartott képes beszámolót.

Tovább olvasom »

Válogatás a NucNet híreiből - 2006 március

2006.04.04

Adatok a NucNet „Évkönyv – 2005” –ből Az atomenergia–ipar helyzete · 443 atomerőművi blokk működött 2005-ben 369 915 GW(e) nettó kapacitással. · 24 atomerőművi blokk van épülőben.

Tovább olvasom »