ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Véget ért a NAÜ novemberi Kormányzótanácsi Ülése

2017.12.01

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Kormányzótanácsa évente öt alkalommal ülésezik. Az idei utolsó ülésre, amelyen az OAH képviselője is részt vett, 2017. november 20. és 24. között került sor. A találkozó fő napirendi pontja a műszaki együttműködés 2018-19. évi programjának elfogadása volt, amely mellett a szervezők az atomenergia és annak békés célú alkalmazásának kérdéseit, a nukleáris biztonság és védettség, valamint az iráni nukleáris program biztosítéki ellenőrzését és egyéb témákat is napirendre tűztek.

Tovább olvasom »

Horvát, cseh és kenyai szakértők az OAH-ban

2017.12.01

A Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja (MTA EK) három évvel ezelőtt indította nukleáris törvényszéki célú programját, amelynek keretében minden évben két és fél hónapra fogadnak a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség támogatásával érkező szakembereket. A program részeként az Országos Atomenergia Hivatalhoz is ellátogatnak, idén három szakértőt fogadott a hivatal.

Tovább olvasom »

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 4. blokkjának 2017. évi karbantartása

2017.11.30

A Paksi Atomerőműben befejezték a 4. blokk ez évi tervezett karbantartását és éves főjavítását. Az üzemeltető szakemberek felterhelték a blokkot.

Tovább olvasom »

Szakmai látogatók Magyarországon

2017.11.29

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ösztöndíjprogramjának keretében háromfős szaúdi delegáció, valamint ezzel párhuzamosan egy belorusz szakember és egy pakisztáni delegáció érkezett Magyarországra.

Tovább olvasom »

Reagálás a sajtóban megjelent, ruténium-ügyhöz kapcsolódó hírekre

2017.11.23

Az elmúlt napokban több sajtóorgánum cikkezett a ruténium szennyezésről, a szennyezést okozó létesítményről. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, az Országos Atomenergia Hivatal, valamint több nukleáris biztonsági hatóság és intézet szerint a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet beazonosítani a szennyezés pontos forrását. Abban azonban egyetértenek, hogy az Európa felett megjelent RU-106 szennyezés környezeti és egészségügyi kockázata elenyésző, továbbá, hogy a mérések és az elvégzett modellszámítások alapján valószínűsíthető, hogy a forrás az Ural környékén található, de nem atomerőmű.

Az Országos Atomenergia Hivatal október eleje óta fokozott figyelemmel kíséri a hazai méréseket, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatóit és a társhatóságok jelentéseit, továbbá közvetlen kapcsolatba lépett az orosz hatósággal.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás „A püspökszilágyi RHFT kijelölt biztonsági övezetének felülvizsgálata” tárgyú hatósági eljáráshoz kapcsolódóan

2017.11.23

Az Országos Atomenergia Hivatal 2017. december 14-én (csütörtök) 16 órakor „A püspökszilágyi RHFT kijelölt biztonsági övezetének felülvizsgálata” tárgyú eljáráshoz kapcsolódóan közmeghallgatást tart. A közmeghallgatás helyszíne Kisnémedi község Művelődési Házának nagyterme (2165 Kisnémedi, Fő út 7.).

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezetek az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2017.11.22

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált és egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából.

Tovább olvasom »

Elérhető az OAH honlapján a műszaki szakértők, tervezők, műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők listája

2017.11.22

Az Országos Atomenergia Hivatal a 184/2016 (VII. 13.) Korm. Rendeletben foglaltaknak megfelelően szakmagyakorlási nyilvántartást vezet, amely az Atomtörvény hatálya alá tartozó építményekkel, létesítményekkel kapcsolatos szakmagyakorlási tevékenységet végző műszaki szakértők, tervezők, műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők adatait tartalmazza

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezetek az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2017.11.20

Az Országos Atomenergia Hivatal két útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából: az egyik az atomerőművi rendszerek és rendszerelemek átalakításának végrehajtására vonatkozó jogszabályi előírások értelmezését és indoklását, az előírások teljesítésével összefüggő ajánlásokat tartalmazza, a másik útmutatást nyújt a nukleáris létesítmények építményei használatbavételének engedélyezési dokumentációjával kapcsolatosan. Az útmutató-tervezetekhez kapcsolódó véleményeket 2017. december 1-ig várjuk az utmutatovelemeny@haea.gov.hu címre.

Tovább olvasom »

Nukleáris anyagok és létesítmények védettségéről szóló konferencia Bécsben

2017.11.17

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében, mintegy 800, különböző területről érkező (kormányok, hatóságok, nukleáris létesítmények, egyetemek, civil szféra) szakember részvételével 2017. október 13-17. között zajló rendezvényen Stefánka Zsolt, az OAH osztályvezetője is előadást tartott, ismertetve a NAÜ 2017-ben lezajlott, magyarországi nukleáris védettségi tanácsadó missziójának (IPPAS) tapasztalatait.

Tovább olvasom »

Megújultak a sugárvédelem tervezésében használható egyes nemzeti szabványok

2017.11.15

Az Országos Atomenergia Hivatal tavaly indult kezdeményezésére és a hivatal támogatásával korszerűsítésre kerültek egyes sugárvédelemmel foglalkozó nemzeti szabványok, melyek 2017. november 1-jétől érvénybe léptek, megjelenésüket a Szabványügyi Közlöny 69. évfolyam 11. száma tette közzé.

Tovább olvasom »

Az atomenergia biztonságos alkalmazásának hírei - 2017. október

2017.11.14

A nukleáris létesítmények 2017 első féléves biztonsági teljesítményének értékelése. Befejezéséhez közeledik az új paksi atomerőmű blokkok fővállalkozójának és meghatározó alvállalkozóinak nukleáris minősítése. Szakmai megállapodás az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Nukleáris Felügyeleti Bizottsága (US NRC) között. Együttműködési megállapodások a NAÜ 61. közgyűlésének margóján: Nemzeti keretprogram (CPF – Country Programme Framework). Együttműködési megállapodás a lengyel és a marokkói hatósággal. BME Oktatóreaktor Időszakos Biztonsági Felülvizsgálat. Szakmagyakorlási nyilvántartás az OAH-ban. A KKÁT létesítési engedélyének módosítása. ConvEx-3 (2017) gyakorlat. Az RHFT üzemeltetési engedélye. Az NRHT I-K3 tárolókamrában létesítendő vasbeton medence építési engedélyezése.

Tovább olvasom »