ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának delegációja Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának delegációja

Tárgyalások a sugárforrások fizikai védelmi rendszerének megerősítéséről

2013.09.16

Az amerikai kormány kezdeményezésére 2013. szeptember 12-én került sor arra a megbeszélésre, amelynek témája a hazai sugárforrások fizikai védelmi rendszerének megerősítését célzó projekt volt. A 2009-ben elindított beruházásokra az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma által létrehozott Globális Fenyegetettséget Csökkentő Kezdeményezés keretében kerül sor.

Tovább olvasom »

Fukushima Fukushima

Mi a helyzet ma Fukushimában?

2013.09.11

Az elmúlt hetekben jelentős számú hír látott napvilágot a fukushimai eseményekkel kapcsolatban. Az OAH számára fontos, hogy minél nagyobb teret kapjanak a szakmailag megalapozott, hiteles és megbízható információk. Ennek érdekében tájékoztatót készítettünk, amelyben részletesen bemutatjuk a jelenlegi helyzetet.

Tovább olvasom »

Kultúrális Örökség Napja 2013. Kultúrális Örökség Napja 2013.

Meghívó az OAH nyílt napjára

2013.09.06

Az Országos Atomenergia Hivatal – folytatva a korábbi évek hagyományait – idén is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai programsorozathoz. 2013. szeptember 21-én (szombat) 14, 15 és 16 órakor indulnak turnusaink. A nyílt nap keretében a hivatal tevékenységének bemutatása mellett olyan érdekes témákat feldolgozó előadásokat tartanak az OAH vezetői és szakértői, mint például a fukushimai helyzet, vagy a nukleáris célpontokra irányuló terrorizmus kérdésköre. Az előadásokat követően kísérővel, csoportokban az OAH Nukleárisbaleset-elhárítási Központjában (CERTA) tehetnek látogatást az érdeklődők, ahol szimulált nukleáris balesetet követve ismerkednek meg a központ tevékenységével.

Tovább olvasom »

A magyarországi nukleáris létesítmények 2012. évi tevékenységének hatósági értékelése

2013.09.02

Az Országos Atomenergia Hivatal évente értékeli a felügyelete alá tartozó nukleáris létesítmények – a Paksi Atomerőmű, a Budapesti Kutatóreaktor, a BME NTI Oktatóreaktor és a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója – biztonsági teljesítményét. Az értékelés eredményét nyomtatott, illetve elektronikus formában rendszeresen hozzáférhetővé tesszük a szakmai partnereink számára. 2011 óta az OAH honlapján is megjelentetjük az értékelések összefoglaló fejezetét.  

Tovább olvasom »

Kínai delegáció látogatása az Országos Atomenergia Hivatalnál

2013.08.16

Horváth Kristóf, az OAH főigazgató-helyettese 2013. augusztus 16-án fogadta a kínai Állami Nukleáris Védettségi Technológiai Központ szakembereit. Wang Jun, a Technológiai Központ főtitkára elmondta: Magyarország többek között a sikeres IPPAS misszió miatt került a nemzetközi figyelem középpontjába, amelynek eredményeihez gratulálnak.

Tovább olvasom »

Végzés a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának biztonsági övezetét kijelölő határozat kijavításáról

2013.08.05

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója 2013. július 23-án végzést adott ki, amelyben az OAH kijavította a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának biztonsági övezetét kijelölő határozatot.

Tovább olvasom »

Végzés a Paksi Atomerőmű biztonsági övezetét kijelölő határozat kijavításáról

2013.08.05

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója 2013. július 23-án végzést adott ki, amelyben az OAH kijavította a Paksi Atomerőmű 2012 nyarán felülvizsgált új, kisebb biztonsági övezetét kijelölő határozatot.

Tovább olvasom »

SAJTÓKÖZLEMÉNY: A nukleáris biztonság és az ellátásbiztonság kérdéseit tekintette át a MEKH elnöke és az OAH főigazgatója

2013.07.30

A paksi nukleáris erőmű engedélyezésével, szabályozásával és felügyeletével kapcsolatos feladatokat tekintette át Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, valamint Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója hétfőn. A találkozón a két vezető egyetértett abban, hogy Magyarország elsőszámú alaperőművének biztonságos és hatékony működtetéséhez szükség van a két szervezet felelősségteljes munkájára és szakmai tudására.

Tovább olvasom »

A Greenpeace munkatársainak látogatása az OAH főigazgatójánál

2013.07.16

Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója irodájában fogadta a Greenpeace Magyarország Egyesület munkatársait, Szegfalvi Zsolt ügyvezető igazgatót és Bozsó Brigittát, az egyesület kampányfelelősét. Az OAH kezdeményezésére létrejött megbeszélésen a hazai és a nemzetközi nukleáris biztonság témaköre is szóba került. Egyetértés volt abban, hogy szükség van az egymás iránti nyitottságra, valamint a nukleáris ipar minél átláthatóbb működésére, továbbá a résztvevők hangsúlyozták a párbeszéd folytatásának fontosságát.

Tovább olvasom »

Nukleáris védettségről szóló NAÜ konferencia magyar elnöklettel

2013.07.10

A nukleáris létesítmények, nukleáris anyagok és radioaktív sugárforrások védettségének javításával kapcsolatos globális erőfeszítések áttekintése során az eddigi eredmények mellett az aktuális kérdésekkel, jövőbeni trendekkel is foglalkoztak a résztvevők azon a nemzetközi konferencián, amelyet Martonyi János külügyminiszter nyitott meg.

Tovább olvasom »

Miniszteri konferencia és Atomexpo Szentpéterváron

2013.07.02

2013. június 27-29. között az oroszországi Szentpétervár adott otthont a nukleáris iparág egyik legjelentősebb idei rendezvényének. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, valamint a Gazdasági és Együttműködési Fejlesztési Szervezet (OECD) által közösen szervezett „Az atomenergia a 21. században” elnevezésű nemzetközi miniszteri konferenciával párhuzamosan sor került az Atomexpóra is, amely a Roszatom évente megrendezésre kerülő szakmai fóruma. Több mint 80 országból közel hatszáz vendég, illetve hatvan miniszter (miniszteri rangú tisztségviselő) vett részt az eseményen. Az Országos Atomenergia Hivatalt dr. Horváth Kristóf főigazgató-helyettes képviselte.

Tovább olvasom »

NRC igazgató látogatása Magyarországon

2013.06.26

Európai látogatásuk részeként 2013. június 23-25 között hazánkat is felkereste az amerikai nukleáris hatóság (US NRC) két munkatársa, Catherine Haney igazgató és Shawn Rochelle Smith nemzetközi program koordinátor. Az Országos Atomenergia Hivatalnál Fichtinger Gyula főigazgató fogadta a vendégeket.

Tovább olvasom »