ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Japán hírek, 2011. március 12, magyar idő szerint 18 óra

2011.03.12

A japán üzemeltető (TEPCO) a Fukushima-Daiichi erőmű 1. blokkja túlnyomásának csökkentése után felkészült a 2. és 3. blokk nyomáscsökkentésére is. Elemzők az 1. blokk zónájának megolvadását sem zárják ki. A radioaktivitás az erőmű határán meghaladta a hatósági korlátot, ezért az eseményt a nemzetközi nukleáris eseményskálán (INES) a 4 (helyi következményekkel járó baleset) fokozatba sorolták. A helyi meteorológiai viszonyok szerint az esetleges radioaktív kibocsátás É-ÉK irányába, az óceán felé áramolna. A távolság és az esemény jellege következtében Magyarország területét semmilyen körülmények között nem veszélyeztetheti ez a baleset.

Tovább olvasom »

Japán hírek, 2011. március 12, magyar idő szerint: 10 órakor

2011.03.12

A japán hatóság közzétette a Fukushima környezetében járőröző mérőautók első dózismérési eredményeit. Ma hajnalban 0,07 és 5,1 mikro-Sievert/óra közti dózisokat mértek, a legmagasabb értékeket az atomerőmű bejáratánál. Az adatok értelmezéséhez megjegyezzük, hogy a természetes háttérsugárzásból eredő tipikus érték Magyarországon 0,05-0,2 mikro-Sievert/óra körül ingadozik.

Tovább olvasom »

Japán hírek: összefoglaló, 2011. március 12, magyar idő szerint 12 óra

2011.03.12

AZ ESEMÉNY ÖSSZEFOGLALÓ LEÍRÁSA, VÁRHATÓ KÖVETKEZMÉNYEK Helyi idő szerint 14 óra 46 perckor (magyar idő szerint 8 órával korábban) Japán Honshu szigete közelében a Richter skála szerinti 8,9 erősségű földrengés történt. A rengés hatással volt a japán tengerpart észak-keleti szakaszán elhelyzekedő atomerőművekre is. Az atomerőművek reaktorai szabályosan leálltak. A Fukushima Daini erőmű négy blokkjának hűtése biztosított, de a megnövekedett nyomás csökkentése érdekében az erőművek konténmentjéből radioaktivitást is tartalmaző gőzt engedtek a szabadba. A Fukushima Daiichi erőmű 4.- 6. blokkjai karbantartás miatt álltak, az 1.- 3. blokkok külső energiaellátása megszűnt. A tartalék energiaforrásként szolgáló dízel-generátorokat a földrengést követő szökőár megrongálta. Az erőmű üzemeltetője mobil dízel-generátorokat szállított a helyszínre és állított üzembe. A japán üzemeltető (TEPCO)magyar idő szerint 7:30 órakor jelentette a hatóságnak, hogy a Fukushima Daiichi erőmű 1. blokkjában robbanás történt, ennek részletei még nem ismertek. Egyes vélemények gőzrobbanást valószínűsítenek, más források szerint hidrogén robbanás történt, egyik hír sem megerősített. Mind a Daini, mind a Daiichi erőművek 10 kilométeres környezetéből kitelepítették a lakosságot. A KÖRNYEZET SUGÁRZÁSI HELYZETE Március 12–én mobil mérőkocsikkal végeztek dózisteljesítmény mérések az erőmű közelében. A főbejárathoz közel hajnali 4 órakor 0,07 mikro-Sv/h –et mértek, ami háttérsugárzási szintnek felelt meg, ez helyi idő szerint 9:10 perckor 5,1 mikro-Sv/h –re nőt. Egy közeli megfigyelő állomáson szintén tapasztaltak megnövekedett sugárzási szintet. Itt a 0,07 mikro-Sv/h dózisteljesítmény 9:40-kor már 2,9 mikro-Sv/h –re emelkedett. A fenti sugárzási szinteknek egészségügyi következményei a lakosságra nincsen. A Japán üzemeltető jelentése szerint az elhárításban dolgozó egyik munkás mintegy 100 mSv dózisterhelést kapott.

Tovább olvasom »

A földrengés hatása a japán atomerőművekre 2011. március 11., magyar idő szerint 12 órakor

2011.03.11

Helyi idő szerint 14 óra 46 perckor a Richter skálán 8,9 erősségű földrengés volt Japánban a Honshu szigeten. A földrengés epicentruma 80 kilométerre keletre volt az Onigama atomerőműtől és 150 kilométerre északkeletre volt mindkét Fukushima telephelytől. A földrengésben érintett atomerőművek (Onagawa, Fukushima-Daiichi, Fukushima-Daini, Tokai Daini) működő blokkjai automatikusan leálltak és semmilyen radioaktív anyag nem került ki a környezetbe. A Rokkasho reprocesszáló létesítmény vészhelyzeti dízel generátorral üzemel. A japán nukleáris biztonsági hatóság szerint eddig sem tűzet, sem üzemzavart nem okozott a földrengés. A japán nukleáris biztonsági hatóság folyamatosan figyelemmel követi az eseményeket, s tájékoztatja a közvéleményt. Az atomerőművek elhelyezkedését mutató térkép

Tovább olvasom »

Japán hírek 2011. március 11, magyar idő szerint: 18 órakor

2011.03.11

A japán nukleáris hatóság (NISA) megerősítette, hogy a Fukushima-Daini (Fukushima-II) erőmű egyik különálló szervízépületében és az Onagawa erőmű turbinacsarnokában korábban keletkezett tüzeket eloltották. Egyik tűz sem érintett nukleáris berendezést. A hat blokkból álló Fukushima-Daiichi (Fukushima-I) erőmű 2-es blokkján – az elektromos betáplálás kiesése folytán – hűtővíz veszteséget észleltek. Bár a reaktorban még elegendő hűtővíz van, azonnal mobil generátorokat irányítottak a helyszínre, és (helyi idő szerint 21 órakor, magyar idő szerint 13 órakor) megelőző intézkedésként elrendelték az erőmű 3 km-es körzetében élő lakosok kitelepítését.

Tovább olvasom »

Hírlevél az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetének tevékenységéről

2011.03.02

Az OAH látja el az atomrobbantások tilalmát kimondó Átfogó Atomcsend Szerződés (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty) szervezetét előkészítő bizottság nemzeti kapcsolattartási pontjának feladatait. Az előkészítő bizottság (CTBTO) nemzetközi szervezet, amelynek feladata a Szerződés szerinti globális ellenőrző rendszer működőképességének megteremtése a Szerződés hatálybalépésének idejére. A Szerződés végrehajtásának ellenőrzésére az egész világra kiterjedő mérőállomás-hálózat és a mérőállomások által szolgáltatott adatok értékelését végző adatközpont működik. A rendszer feladata annak elősegítése, hogy a Szerződés rendelkezéseinek megsértését a lehető legkorábban fel lehessen ismerni. A Szerződés részes állama Magyarország is (kihirdetve az 1999. évi L. törvényben), a szerződés kellő számú aláírás hiányában azonban még nem hatályos. Az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris és Radioaktív Anyagok Főosztálya (NURAF) látja el a magyarországi Nemzeti Kapcsolattartási Pont feladatait, szervezi és koordinálja a magyarországi intézmények részvételét a különböző programokban és gyakorlatokban. A NURAF fontos célja az is, hogy a CTBTO tevékenységéről és eredményeiről minél szélesebb körű tájékoztatást nyújtson, ezért 2011-től hírlevelet indít, amelyben összefoglalást ad a legfontosabb eseményekről. A hírlevél első száma az alábbi linken olvasható: CTBTO Hírlevél 2011/1

Tovább olvasom »

NAÜ tanfolyam a Paksi Atomerőműben

2011.03.02

Magyarország által a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (NAÜ) nyújtott támogató program keretében az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris és Radioaktív Anyagok Főosztálya (OAH NURAF) a Paksi Atomerőmű Biztonsági Igazgatóság Nukleáris Biztonsági Osztályával és a NAÜ szakembereivel együttműködve 2011. február 14-18. között a Paksi Atomerőműben tanfolyamot tartott a NAÜ leendő nukleáris biztosítéki ellenőrei számára. Az egyhetes átfogó ellenőrzési gyakorlat során a NURAF munkatársai (Dr. Vincze Árpád, Dr. Vajda-Katona Tünde és Dr. Stefánka Zsolt) előadásokat tartottak és folyamatos helyszíni konzultációval segítették a tanfolyam sikeres lebonyolítását. A képzés keretében a résztvevők a nukleáris biztosítéki ellenőrzések során alkalmazott minden fontosabb ellenőrzési módszert, méréstechnikát gyakoroltak; a tervezési alapadatok helyszíni ellenőrzését, a nukleáris anyagok létesítményi nyilvántartásának áttekintését, a friss és a kiégett üzemanyagok ellenőrzésére alkalmazott méréstechnika használatát, a megfigyelési és körülhatárolási eszközök telepítését és szervízelését, a kiegészítő jegyzőkönyv szerinti adatszolgáltatás során nyújtott adatok ellenőrzését, valamint a környezeti mintavételt. A tanfolyam végén az ellenőröknek gyakorlati vizsgán kellett számot adniuk a tananyag sikeres elsajátításáról.

Tovább olvasom »

Piszkos bomba robbantás következményeinek elhárítása INEX-4 nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat Budapesten

2011.02.28

Az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége (OECD NEA) 5-6 évente nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot (INEX) szervez a tagállamok részére. A negyedik sorozatban előkészített gyakorlaton az OECD NEA ezúttal egy piszkos bomba felrobbantása következményeinek kezelését és a helyreállítás előkészítését helyezi a középpontba. A gyakorlatot előkészítő bizottságot az Országos Atomenergia Hivatal vezette, a bizottságban 21 hazai szerv 53 képviselője működött közre. A kétnapos gyakorlatra 2011. február 23-án és 24-én a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon, a nukleáris veszélyhelyzet kezelésében érintett szervek részvételével került sor. A feltételezések szerint terroristák egy sugárzó, cézium-137 izotópot tartalmazó piszkos bombát robbantottak fel csúcsforgalmi időszakban az Üllői út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésében, miközben az Albert Flórián stadionban labdarugó mérkőzés zajlott. A kezdeti beállításban a robbantás utáni helyzet kezelését a rendőrség, a tűzoltók és a mentők a katasztrófavédelem és a Terrorelhárítási Központ bevonásával már elvégezték, a sérülteket kórházba szállították, a közelben tartózkodókat biztonságba helyezték és a korai nyomozati tevékenységeket lezárták. A gyakorlat során az így kialakult helyzet további kezelését kapták feladatul a résztvevő szervezetek. Döntést kellett hozniuk többek között a sérültek kórházi kezeléséről, a kimenekített lakosság ellátásáról, a felajánlott nemzetközi segítség koordinálásáról, a helyszín hosszú távú biztosításáról, a közlekedési problémák megoldásáról, a terület sugármentesítéséről és a keletkező radioaktív hulladékok elhelyezéséről. Hangsúlyos feladat volt az egyes döntésekkel kapcsolatos hazai és nemzetközi tájékoztatási stratégia kialakítása és annak végrehajtása is. A gyakorlat megrendezését indokolta, hogy a biztonság, illetve a biztonságot veszélyeztető helyzetek kezelése, a bekövetkezett esemény lakosságot, környezetet és anyagi javakat fenyegető következményeinek csökkentése egyre fontosabbá válik. A tavalyi árvizek, majd az októberi vörös iszap katasztrófa is rámutattak a védelmi igazgatási felkészülés és a helyi szintű válságok kezelésének fontosságára, és bizonyították, hogy előre nem látható, súlyos következményekkel járó eseményekre is fel kell készülni. A gyakorlat jelentőségét az a tény is növeli, hogy 2011 első felében Magyarország az Európai Unió soros elnöke. A Budapestre tervezett nemzetközi rendezvények, találkozók és megbeszélések kapcsán koncentrált figyelem övezi hazánk védelmi felkészültségét is. Említést érdemel a gyakorlat témájának újszerűsége: a terrorista cselekmények és ezen belül a radiológia károkozás elleni felkészülést világszerte nagy figyelem övezi. Magyarországon ilyen eseményen alapuló gyakorlatot korábban még nem rendeztünk, így az INEX-4 jó alkalmat teremtett arra, hogy a felkészülésünk ebben az irányban is lendületet vehessen a legújabb kihívásokkal szemben is. A gyakorlaton kulcsfontosságú szerep jutott a Budapest Fővárosi Védelmi Bizottságnak, hiszen a szcenárió szerinti esemény a fővárosban történt. A felkészítő jellegű gyakorlaton részt vett az OAH főigazgatója által vezetett Nukleárisbaleset-elhárítási Védekezési Munkabizottság, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által irányított Operatív Törzs és Lakosság Tájékoztatási Csoport is. A résztvevők a gyakorlat eredményes végrehajtásával bebizonyították, hogy Magyarország polgárainak biztonsága érdekében még egy ilyen nem várt és reményeink szerint soha be nem következő veszélyhelyzetre is felkészültünk. további részletek

Tovább olvasom »

PIME2011

2011.02.18

Az Európai Nukleáris Társaság és társszervezőként a Belga Nukleáris Fórum 2011. február 13-16 között Brüsszelben tartotta a nukleáris közösség kommunikációjának javítása és a tapasztalok cseréje céljából szervezett nemzetközi konferenciát PIME2011 címmel. A rendezvényre öt kontinensről több mint 180 nukleáris kommunikációval és tájékoztatással foglalkozó szakember érkezett. (Az elmúlt évben a Magyar Nukleáris Társaság közreműködésével Budapesten rendezett PIME2010 konferenciáról a résztvevők ma is a legnagyobb elismeréssel beszélnek.) A konferencia szervezői 2005 óta díjat adnak ki a legjobb tájékoztatási kampány bemutatói részére. Első alkalommal a Magyar Nukleáris Társaság FINE ( Fiatalok a Nukleáris Energiáért) szakcsoportja nyerte el ezt a díjat a Sziget fesztiválon való részvételük bemutatásával. A díjra pályázni lehet. Ebben az évben 15 pályázat érkezett a bírálóbizottsághoz, amelyből az öt legjobb pályázó bemutathatta tevékenységét a konferencia résztvevőinek. Az öt kiválasztott pályázat között ott volt az OAH tájékoztatási tevékenységéről beadott pályázatunk is. Ez volt az első alkalom, hogy egy nukleáris biztonsági hatóság pályázata szerepelt a PIME díjra esélyesek között. A kiválasztott pályázók között volt még a kanadai AECL, a francia ANDRA és a belga, illetve a román Nukleáris Fórum. A díjat végül a konferencia résztvevőinek szavazata alapján a belga Nukleáris Fórum pályázata kapta meg egy rock-fesztiválon való részvételük bemutatásával. Public Information of the Hungarian Atomic Energy Authority

Tovább olvasom »

Megjelent az OAH februári Hírlevele

2011.02.09

a Hírlevél a Hírlevél melléklete (tartalomjegyzék)

Tovább olvasom »

Válogatás a NucNet híreiből - 2011 január

2011.02.09

Válogatás a NucNet híreiből

Tovább olvasom »

EU elnökség

2011.02.02

Az OAH szakemberei képviselik Magyarországot a Tanács döntés-előkészítő szerveként működő Nukleáris Kérdések Munkacsoportjában. Az EU soros elnökeként Magyarország adja a munkacsoport elnökét is, aki dönt az ülések összehívásáról, napirendjéről és eljárási kérdéseiről. EU elnökségünk alatt Koblinger László főigazgató-helyettes látja el a munkacsoport elnöki teendőit, Lengyel Zoltán, az EU ügyekért felelős főosztály vezetője pedig az alelnöki teendőket. A Magyarország táblánál Silye Judit, a főosztály munkatársa képviseli a magyar véleményt, mivel az elnök nem az őt delegáló ország véleményét képviseli, hanem mind a 27 EU tagország szempontjait köteles figyelembe venni. Az elnökségi csapat munkája jóval az elnökségi időszak előtt megkezdődött, a stáb tagjai különféle EU-ismereti, ülésszak-levezetési és nyelvi képzésekben részesültek. A cseh nukleáris hatóság elnökségi tapasztalatainak megismerésére nyílt lehetőség 2010 októberében Prágában; november 10-12-én, Brüsszelben pedig Silye Judit vehetett részt az Európai Bizottság Magyarországi Állandó Képviselete által szervezett tanulmányúton, ahol a gyakorlatban is megismerkedhetett az Európai Unió működésével és a Lisszaboni Szerződés hatályba lépését követő működésbeli változásokkal. Mivel a Nukleáris Kérdések Munkacsoportja alapvetően nem a saját kezdeményezései, hanem a Bizottság által a Tanácsnak benyújtott tervezetek alapján dolgozik, az OAH-stáb 2011. január 12-én, Brüsszelben egyeztetett a magyar elnökség programjáról. Az már biztos, hogy a belga elnökség idején az Európai Bizottság által 2010. november 3-án az Európai Tanácsnak és Európai Parlamentnek beterjesztett, „A Tanács irányelve a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezeléséről” című javaslatának a magyar elnökség kiemelt jelentőséget ad. Több előkészítés alatt álló programpont attól függ, hogy a Bizottság benyújtja-e a tervezetet a magyar elnökség ideje alatt.

Tovább olvasom »