ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Jól vizsgázott az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer

2013.10.08
Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlat Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlat

2013. október 8-án a Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlatról tartott sajtótájékoztatót Bakondi György, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának vezetője, valamint Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. Kiemelték: az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer (ONER) jól vizsgázott, a szakemberek felkészültsége és a rendszer működése is kielégítő volt.


Bakondi György főigazgató elmondta, hogy összesen 7 megyét és 28 járást érintett a gyakorlat, a katasztrófavédelem egységei megfelelő időintervallumon belül, hatékonyan tudtak beavatkozni, az OAH-tól kapott elemzések segítették a gyors döntéshozatalt. Hozzátette: kisebb gyakorlatokra évente több alkalommal is sor kerül, azonban ilyen széleskörű, országos szimuláció 2004-ben volt utoljára. Nemzetközi figyelem is kísérte külföldi megfigyelők és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség munkatársai érkeztek hazánkba, hogy nyomonkövessék az eseményeket.


Fotó.: Jóri András - BM OKF

Fichtinger Gyula kiemelte: a gyakorlat forgatókönyve szerint olyan sorozatos meghibásodások történtek, amelyek a fukushimai katasztrófához hasonlíthatók (áramellátási problémák, hűtéskiesés és fűtőelem-olvadás). Ez a kiélezett helyzet még a legjobb szakemberek számára is jelentős megterhelést jelentett. A valóságban azonban a Paksi Atomerőműben (különösen a stressz-teszt alapján meghatározott biztonságnövelő intézkedéseket követően) nem fordulhat elő, hogy ilyen mértékű problémák merüljenek fel. A hivatal 9 nemzetközi partnert tájékoztatott folyamatosan – tette hozzá az OAH főigazgatója. Fichtinger Gyula zárógondolatként elmondta: a gyakorlat egyik fontos tanulsága, hogy gyakrabban kellene hasonló nagyságrendű, a teljes rendszer tesztelésére alkalmas szimulációt rendezni.


Fotó.: Jóri András - BM OKF

Góra Zoltán, a BM OKF főigazgató-helyettese a sajtótájékoztató végén röviden ismertette, hogy a lakosságot érintően milyen lépéseket tettek a gyakorlat szerint: forgalomkorlátozásra, elzárkóztatásra, kitelepítésre és jódprofilaxisra is sor került. A sajtóeseményre különleges helyszínen, a Belügyminisztérium épületében található Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban került sor, amely alapvetően a nyilvánosságtól elzárt, szigorúan védett objektum.Facebook megosztás

Kapcsolódó dokumentumok