ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Forrás: www.mta.hu Forrás: www.mta.hu

Elhunyt Vajda György, az OAH nyugalmazott főigazgatója

2024.06.21

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy 2024. június 17-én elhunyt Vajda György, az Országos Atomenergia Hivatal nyugalmazott főigazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a magyar energetika kiemelkedő személyisége. 1994-től 2000-ig állt az OAH élén, majd a hivatal Tudományos Tanácsának elnökeként támogatta a szervezet munkáját.

Tovább olvasom »

Szakbizottsági ülés Szakbizottsági ülés

Az OKSER Szakbizottság ülése az OAH-ban

2024.06.21

2024. június 14-én tartotta idei első ülését az Országos Atomenergia Hivatal koordinálásával működő Országos Környezeti Sugárvédelmi Ellenőrző Rendszer (OKSER) Szakbizottsága, amelynek az OAH adott otthont. Az ülésen megtárgyalták és elfogadták a 2023. évről szóló OKSER-jelentést.

Tovább olvasom »

Forrás: CTBTO Forrás: CTBTO

CTBTO terepgyakorlata Magyarországon az OAH támogatásával

2024.06.21

2025-ben tartják a bécsi székhelyű Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetének (CTBTO) átfogó terepgyakorlatát Sri Lankán. A CTBTO szakemberei ennek előkészítéseként magyarországi terepgyakorlaton vesznek részt 2024. június 16-tól mintegy három héten keresztül, amelyet az Országos Atomenergia Hivatal koordinál.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény az SK On Hungary Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.06.18

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a SK On Hungary Kft. kérelmére indult, röntgenberendezés üzemeltetésének engedélyezésére irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 114/2016. (VI.1.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Tárgyalás az OAH-ban Tárgyalás az OAH-ban

Az új atomerőművi blokkok nemzetközi nukleáris biztosítéki követelményeknek való megfeleléséről tárgyaltak az OAH-ban

2024.06.18

2024. június 10-én az Országos Atomenergia Hivatal adott otthont az új atomerőművi blokkokkal kapcsolatos nemzetközi nukleáris biztosítéki egyeztetésnek. Az egyeztetés témája az ún. Safeguards by Design koncepció volt, amely az új atomerőművek tervezése során elősegíti a nemzetközi nukleáris biztosítéki követelmények figyelembe vételét. A találkozón a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, az Európai Bizottság, a Paks II. Atomerőmű Zrt. és az OAH képviselői vettek részt, ahol arról tárgyaltak, hogy az új blokkok miként tudnak megfelelni azoknak a műszaki specifikációknak, amelyek a nemzetközi szervezetek nukleáris biztosítéki követelményeinek alapjait tartalmazó dokumentumban szerepelnek.

Tovább olvasom »

Kép forrása: https://www.iaea.org Kép forrása: https://www.iaea.org

Új poszt az OAH Instagram oldalán: Mi történik a kiégett üzemanyaggal, miután kiveszik a reaktorból?

2024.06.17

Tudtad, hogy a reaktorból történő kivétel után a használt (kiégett) üzemanyagot még évekig vizes tárolómedencékben hűtik? Erre azért van szükség, mert a nukleáris láncreakció befejezése után az üzemanyagban lévő radioaktív izotópok bomlása nagy mennyiségű hőt termel, melynek levegővel történő elvitele nem lenne elég hatékony.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Menetrendesített leterhelés a Paksi Atomerőműben

2024.06.16

2024. június 16-án, 09:00 és 17:00 között az MVM Paksi Atomerőmű blokkjai összesen 425 MW, menetrend szerinti leterhelésben vettek részt a rendszerirányító (MAVIR) kérésére. Ezt követően a blokkokat visszaterhelték a névleges teljesítményre. A blokkok biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Menetrendesített leterhelés a Paksi Atomerőműben

2024.06.15

2024. június 15-én, 09:00 és 17:15 között az MVM Paksi Atomerőmű blokkjai összesen 425 MW, menetrend szerinti leterhelésben vettek részt a rendszerirányító (MAVIR) kérésére. Ezt követően a blokkokat visszaterhelték a névleges teljesítményre. A blokkok biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Munkacsoporülés Munkacsoporülés

Regionális nukleáris védettségi munkacsoportülés magyar szakértők részvételével

2024.06.13

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség az Országos Atomenergia Hivatal és az Energiatudományi Kutatóintézet szakértőinek részvételével Integrált Nukleáris Védettségi Fenntarthatósági Tervvel kapcsolatos regionális ülést tartott Montenegróban, 2024. június 3-7 között. Az ülés célja az volt, hogy a résztvevők átfogó képet kapjanak az egyes tagállamok nukleáris védettségi rendszereit komplexen felmérő és értékelő Terv közelmúltban történt átalakításáról, annak módosult céljairól és ezzel összefüggésben a tagállamok támogatási lehetőségeiről a nukleáris védettségi hatósági rendszer fejlesztése érdekében.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.06.11

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, A Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges Fővállalkozói raktárak (USU), Elektrotechnikai és szellőztető berendezések raktára (2.6) épület építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű blokkjain

2024.06.08

2024. június 8-án, 09:00 és 15:45 óra között az MVM Paksi Atomerőmű 1. blokkja 125 MW, 3. és 4. blokkja 50-50 MW menetrend szerinti leterhelésben vett részt a rendszerirányító (MAVIR) kérésére. Ezt követően a blokkokat visszaterhelték a névleges teljesítményre. A blokkok biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.06.07

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, A Paks II. Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges Mechanikai és termikus összeszerelési munkálatok komplexuma (UXB), Adminisztrációs és kiszolgáló épület (4.4) építési engedély iránti kérelem ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »