ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Megújultak a sugárvédelem tervezésében használható egyes nemzeti szabványok

2017.11.15

Az Országos Atomenergia Hivatal tavaly indult kezdeményezésére és a hivatal támogatásával korszerűsítésre kerültek egyes sugárvédelemmel foglalkozó nemzeti szabványok, melyek 2017. november 1-jétől érvénybe léptek, megjelenésüket a Szabványügyi Közlöny 69. évfolyam 11. száma tette közzé.

Tovább olvasom »

Az atomenergia biztonságos alkalmazásának hírei - 2017. október

2017.11.14

A nukleáris létesítmények 2017 első féléves biztonsági teljesítményének értékelése. Befejezéséhez közeledik az új paksi atomerőmű blokkok fővállalkozójának és meghatározó alvállalkozóinak nukleáris minősítése. Szakmai megállapodás az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Nukleáris Felügyeleti Bizottsága (US NRC) között. Együttműködési megállapodások a NAÜ 61. közgyűlésének margóján: Nemzeti keretprogram (CPF – Country Programme Framework). Együttműködési megállapodás a lengyel és a marokkói hatósággal. BME Oktatóreaktor Időszakos Biztonsági Felülvizsgálat. Szakmagyakorlási nyilvántartás az OAH-ban. A KKÁT létesítési engedélyének módosítása. ConvEx-3 (2017) gyakorlat. Az RHFT üzemeltetési engedélye. Az NRHT I-K3 tárolókamrában létesítendő vasbeton medence építési engedélyezése.

Tovább olvasom »

Az OAH tájékoztatót tartott Szentpéterváron az atomerőmű építésével kapcsolatos jogszabályi háttérről

2017.11.02

Az Országos Atomenergia Hivatal - a nukleáris biztonsági követelmények értelmezésében irányadó hazai szervezetként - október 31-én tájékoztatót tartott Szentpéterváron az atomerőművek létesítéséhez kapcsolódó főbb magyarországi jogszabályokról, ezen belül a hazai nukleáris biztonsági szabályokról annak érdekében, hogy a Paks II. Atomerőmű beruházásában részt vevő minden szereplő számára egyértelműek és világosak legyenek a követelmények.

Tovább olvasom »

Radioaktív anyagok védettségével kapcsolatos szakmai konferencia az OAH-ban

2017.11.02

Az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma és az Országos Atomenergia Hivatal 2017. október 24. és 26. között az OAH székházában a radioaktív sugárforrások védettségével kapcsolatos szakmai konferenciát tartott a hazai társszervezetek részvételével.

Tovább olvasom »

Megkezdődik a Paksi Atomerőmű 4. blokkjának éves karbantartása

2017.10.31

A Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően 2017. november 1-től megkezdődik a 4. blokk főjavítása, amely a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött tervszerű karbantartási tevékenységeket foglalja magába. A karbantartás része a reaktor és a főberendezések ciklikus vizsgálata is. Az Országos Atomenergia Hivatal a jogszabályi követelmények alapján folyamatosan felügyeli a blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos összes tevékenységet.

Tovább olvasom »

Főigazgatói elismerés az OAH öt munkatársának

2017.10.31

A sokéves szakmai teljesítményt elismerve Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója dicséretben részesítette Vajda Eleknét, Hauszmann Zsuzsannát, Vámos Istvánnét, Viplak Armandot és Körmendi Gábort.

Tovább olvasom »

Hirdetmény: az RHKN-HA0014 sz. határozat javítása a bátaapáti Nemzeti radioaktívhulladék-tároló üzemeltetési engedélye tárgyában

2017.10.30

Az Országos Atomenergia Hivatal az RHKN-HA0014 számú üzemeltetési engedélyhez kapcsolódóan javító végzést ad ki. Az érvényes jogszabályok szerint erről értesíteni kell minden ismert ügyfelelet. Az ügyfelek számára tekintettel, az OAH hirdetmény útján értesíti az érintetteket. A hirdetmény elérhető Bátaapáti község Polgármesteri Hivatala hirdetőtábláján, az OAH honlapján (www.oah.hu), valamint a közigazgatási hirdetmények oldalán (http://hirdetmeny.magyarorszag.hu).

Tovább olvasom »

Forrás: www.kormany.hu Forrás: www.kormany.hu

Miniszteri Elismerő Oklevél az OAH két munkatársának

2017.10.27

Nemzeti ünnepünk, Október 23-a alkalmából az Országos Atomenergia Hivatal két munkatársa, Tóth Erika és Wéber Tamás Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott, amelyet Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter adott át.

Tovább olvasom »

Mérnököt, fizikust és sugárvédelmi felügyelőt keres az OAH

2017.10.27

A mérnök, fizikus munkatársak feladatai közé tartozik majd az atomenergia biztonságos felhasználásának felügyelete, a jogszabályok által meghatározott hatósági tevékenység. A sugárvédelmi felügyelő feladatai közé tartozik majd a radioaktív anyagok alkalmazásának, illetve a radioaktív anyagot nem tartalmazó, ionizáló sugárzást létrehozó berendezések sugárvédelmi felügyelete, a jogszabályok által meghatározott hatósági tevékenység.

Tovább olvasom »

Osztrák-magyar kétoldalú találkozó

2017.10.26

2017. október 16-17-én az Országos Atomenergia Hivatalban került megrendezésre a minden évben megtartott osztrák-magyar kétoldalú találkozó. A mintegy negyven fő részvételével lezajlott megbeszélésen az osztrák és magyar fél tájékoztatást adott az elmúlt évben történt legfontosabb változásokról, az elért eredményekről, fejlesztésekről és kihívásokról. A főbb témák között szerepeltek az elmúlt évi jogszabályváltozások, a Paksi Atomerőmű új blokkjainak építése, a régi blokkok üzemeltetési ciklusának meghosszabbítása, a veszélyhelyzet-kezelés, a sugárvédelem, a radioaktívhulladék-kezelés, valamint a 2017 nyarán lezajlott IPPAS-misszió eredményei.

Tovább olvasom »

Nukleáris veszélyhelyzeti kommunikációs tanfolyam Jakartában magyar szakmai támogatással

2017.10.24

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felkérésére az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatási felelőse, valamint a maláj nukleáris hatóság stratégiai és kommunikációs vezetője nukleáris veszélyhelyzeti kommunikációs tanfolyamot tartott Jakartában, különböző területekről és szervezetektől érkező indonéz szakemberek számára (nukleáris hatóság, katasztrófavédelem, rendőrség, terrorelhárítás, katonaság).

Tovább olvasom »

Hirdetmény „A püspökszilágyi RHFT kijelölt biztonsági övezetének felülvizsgálata" kérelemre indult eljárás megindításáról

2017.10.19

Az Országos Atomenergia Hivatal – a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft kérelmére – elindította „A püspökszilágyi RHFT kijelölt biztonsági övezetének felülvizsgálata” engedélyezési eljárást. Az érvényes jogszabályok szerint erről értesíteni kell minden ismert ügyfelelet. Az ügyfelek számára tekintettel, az OAH hirdetmény útján értesíti az érintetteket.

Tovább olvasom »