ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.04.19

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult, a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges Villamosszerelési munkálatok komplexuma (UXE), Adminisztrációs és kiszolgáló épület (7.4.) építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Instagramon az OAH Instagramon az OAH

Instagramon az OAH: szórakoztatóan hasznos ismeretterjesztés az atomenergiáról

2024.04.17

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik. A közvetlen hangvételű „Tudtad-e?” típusú írások közül a hosszabbak megjelennek az OAH honlapján is. Hétről hétre új, érdekes tartalommal jelentkezünk, érdemes bennünket követni!

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 3. blokkján

2024.04.14

2024. április 14-én, 8:00 és 18:15 óra között az MVM Paksi Atomerőmű 3. blokkja 200 MW menetrend szerinti leterhelésben vett részt a rendszerirányító (MAVIR) kérésére. Ezt követően a blokkot visszaterhelték a névleges teljesítményre. A blokk biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 3. blokkján

2024.04.13

2024. április 13-án, 10:00 és 17:15 óra között az MVM Paksi Atomerőmű 3. blokkja 125 MW menetrend szerinti leterhelésben vett részt a rendszerirányító (MAVIR) kérésére. Ezt követően a blokkot visszaterhelték a névleges teljesítményre. A blokk biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 4. blokkjának 2024. évi karbantartása

2024.04.12

A Paksi Atomerőműben befejezték a 4. blokk 2024. évre tervezett karbantartását és éves főjavítását. Az üzemeltető szakemberek felterhelték a blokkot.

Tovább olvasom »

Munkacsoport-ülés Munkacsoport-ülés

OECD NEA Vezetés és Biztonsági Kultúra munkacsoportjának plenáris ülése az OAH-ban

2024.04.11

Április 8-11. között az Országos Atomenergia Hivatal adott otthont az OECD Nukleáris Energia Ügynökség (NEA) Vezetés és Biztonsági Kultúra munkacsoportja plenáris ülésének, amelyet Kádár Andrea Beatrix, az OAH elnöke nyitott meg. Beszédében kiemelte, hogy az OAH számára a 2024. fókuszában a biztonsági kultúra áll, a hivatalnál számos tevékenység kapcsolódik hozzá, illetve a jövőbeni tervek szempontjából is meghatározó ez a témakör.

Tovább olvasom »

Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

Új felügyeleti koncepció alkalmazását teszi lehetővé egy új OAH rendelet, valamint két korábbinak a módosítása

2024.04.09

A módosítások elsősorban az új atomerőművi blokkok létesítését érintő új felügyeleti koncepció végrehajtási szabályait tartalmazzák és a hatósági felügyelet hatékonyabb, a fokozatosság elvének jobban megfelelő, az adott létesítményi életciklushoz igazodó alkalmazását teszik lehetővé. Az új rendelet szabályai az ellenőrzésekbe bevonható, független ellenőrző szervezetek nyilvántartását, valamint az akkreditálás során érvényesítendő követelményeket fedik le. Az új nyilvántartási feladattal összefüggésben változnak az OAH igazgatási szolgáltatásaiért fizetendő díjak.

Tovább olvasom »

NAÜ-tájékoztatás NAÜ-tájékoztatás

NAÜ-tájékoztatás az április 7-i dróntámadásról: a Zaporizzsjai Atomerőműben nincs jele a nukleáris biztonsági rendszerek károsodásának

2024.04.08

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatása szerint 2024. április 7-én legalább egy, de feltételezések alapján lehetséges, hogy akár több drón is elérte az ukrán Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) 6-os blokkjának épületét. Az elsődleges vizsgálatok alapján nincs jele a kritikus nukleáris biztonsági vagy védelmi rendszerek károsodásának.

Tovább olvasom »

Biztosítéki Fórum Biztosítéki Fórum

2024. évi Biztosítéki Fórum az OAH-ban: fókuszban az uniós szabályozás módosításai

2024.04.03

Az OAH a hazai nukleáris létesítmények és szervezetek biztosítékokért felelős vezetőinek és munkatársainak részvételével 2014 óta évente tart Biztosítéki Fórumot. A rendezvény célja a nukleáris biztosítékokkal összefüggő legfontosabb események, tapasztalatok összegzése, valamint az, hogy rendszeres szakmai fórumot biztosítson a nukleáris energia békés célú alkalmazásának felügyelete mellett elkötelezett szakemberek számára. Az idei találkozóra 2024. március 20-án került sor az OAH székházában.

Tovább olvasom »

ELFT Sugárvédelmi Szakosztályának vezetőségi ülése ELFT Sugárvédelmi Szakosztályának vezetőségi ülése

ELFT Sugárvédelmi Szakosztályának vezetőségi ülése az OAH-ban: rendezvény- és képzési tematika volt a megbeszélések középpontjában

2024.04.02

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) Sugárvédelmi Szakosztályának vezetősége kéthavonta ülésezik; soron következő megbeszélésüket március 27-én tartották az OAH székházában, az OAH részéről Déri Zsolt és Katona Tünde vezetőségi tagok részvételével. Az ülés legfontosabb témájaként szerepelt az április 16-18. között, Szegeden megrendezésre kerülő XLIX. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam tematikájának összeállítása; döntés született a bejelentett előadások alapján készülő programról, a szekció elnökökről és más operatív jellegű feladatokról. Az áprilisi rendezvény kiemelten foglalkozik a radioaktív hulladékok hatósági felügyelet alól történő felszabadításának témakörével, valamint bemutatják a „Sugárvédelem a gyakorlatban” című frissen elkészült szakkönyvet.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.04.02

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult, a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges Acél és betonacél szerelő üzem (UXD) Acél szerelvények összeszerelési és raktározási területe (6.3) építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 2. és 3. blokkján

2024.03.31

2024. március 31-én, 9:30 és 16:00 óra között az MVM Paksi Atomerőmű 2. és 3. blokkja 50-150 MW menetrend szerinti leterhelésben vett részt a rendszerirányító (MAVIR) kérésére. Ezt követően a blokkokat visszaterhelték a névleges teljesítményre. A blokkok biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »