ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Közlemény Közlemény

Közlemény sugárforrással kapcsolatos rendkívüli eseményről

2019.02.08

2019. január 21-én Pécs beépített iparterületén egy zárt sugárforrást tartalmazó szonda (béléscsövezett geotermikus kutatófúrás geofizikai vizsgálata közben) leesett az 1800 m mélységben lévő kúttalpra. Az eseményről a vizsgálatot végző engedélyes 2019. január 22-én értesítette az OAH-t. A szondát 2019. február 6-án délelőtt az Országos Atomenergia Hivatal által jóváhagyott intézkedési terv alapján, illetve az OAH ellenőrzése mellett sikerült biztonságosan kiemelni. Az INES 1-es minősítésű esemény semmilyen egészségügyi és környezeti kockázatot nem jelentett.

Tovább olvasom »

Marokkói delegáció Marokkói delegáció

Marokkói hatóság vezetőinek látogatása az OAH-ban

2019.02.07

2019. február 4-től 6-ig Magyarországra látogatott a marokkói nukleáris hatóság delegációja, Khammar Mrabit, a szervezet főigazgatója vezetésével. A háromnapos program keretében számos előadást tartottak a magyar szakemberek: bemutatták az OAH tevékenységét, a hazai nukleáris területet, a radioaktív hulladék kezelésének magyarországi tapasztalatait, valamint a nukleáris biztonságra vonatkozó szabályozást, különös tekintettel a kutatóreaktorokra. Emellett áttekintést kaptak a sugárvédelem szabályozásáról.

Tovább olvasom »

képzés képzés

Nukleáris medicina szakasszisztens-hallgatók az OAH-ban

2019.02.06

Az Országos Atomenergia Hivatal 2019. február 5-én fogadta a Kanizsay Dorottya Katolikus Gimnázium Egészségügyi Szakközépiskola és Szakgimnázium Nukleáris medicina szakasszisztens képzésében résztvevő tanulókat, hogy szakmai nap keretében ismerkedhessenek meg az OAH tevékenységével, külön fókuszával a sugárvédelem és fizikai védelem területére.

Tovább olvasom »

erőmű erőmű

Megkezdődött a Paksi Atomerőmű 4. blokkjának 2019. évi karbantartása

2019.02.04

A Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően 2019. február 4-től megkezdődött a 4. blokk 2019. évi nagykarbantartása (főjavítása), amely a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött tervszerű karbantartási tevékenységeket foglalja magában. A főjavítást az előzetes terveknek megfelelően teljes zónakirakás mellett, a reaktortartály ciklikus vizsgálatával egybekötve hajtják végre. Az Országos Atomenergia Hivatal a jogszabályi követelmények alapján folyamatosan felügyeli a blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos összes tevékenységet.

Tovább olvasom »

jelentés jelentés

Elérhető az OAH honlapján az utóvizsgálatról szóló végleges IRRS-jelentés

2019.01.31

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a szeptemberi IRRS-misszióról szóló végleges jelentést megküldte az Országos Atomenergia Hivatalnak, amelyet elérhetővé tettünk honlapunkon. A NAÜ által összeállított szakmai delegáció azt vizsgálta, hogy a korábbi, 2015-ös, teljes hatósági rendszert felülvizsgáló IRRS-misszió ajánlásai milyen mértékben teljesültek, hasznosultak

Tovább olvasom »

szakmai rendezvény szakmai rendezvény

Kétnapos szakmai rendezvény az új blokkokról

2019.01.30

2019. január 22-én és 23-án az Országos Atomenergia Hivatal székházában került sor arra a szakmai rendezvényre, amelyen az új blokkok tervezésében részt vevő orosz szervezetek tájékoztatót tartottak a Paks II. projekt kiemelt tervezési területeiről és folyamatairól.

Tovább olvasom »

WENRA-munkacsoport ülése WENRA-munkacsoport ülése

WENRA-munkacsoport ülése az OAH-ban

2019.01.28

2019. január 15-18. között a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetsége (WENRA) kutatóreaktorok referenciaszintjeinek meghatározásával foglalkozó munkacsoportjának találkozójára került sor az Országos Atomenergia Hivatalban. A munkacsoport összehasonlítja és értékeli a tagországok jogi és hatósági keretrendszerét, valamint hatósági gyakorlatát a kutatóreaktorok tekintetében. A fő célkitűzés az, hogy európai szinten harmonizálják a kutatóreaktorokra vonatkozó szabályozásokat, egy referenciaszint-csomag összeállításával. A találkozón 10 ország 14 szakembere vett részt.

Tovább olvasom »

NAÜ szakértői misszió NAÜ szakértői misszió

NAÜ-szakértői misszió Dél-Afrikában magyar szakmai támogatással

2019.01.23

A dél-afrikai Nemzeti Nukleáris Hatóság felkérésére a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői missziót szervezett, amelynek célja az volt, hogy a nukleáris hatóság kommunikációs kompetenciájának fejlesztéséhez nyújtson segítséget. A 2019. január 14-17. között tartott misszió delegációjában a NAÜ szakértője mellett a STUK finn hatóság kommunikációs vezetője, valamint az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatási felelőse is részt vett.

Tovább olvasom »

sajtótájékoztató sajtótájékoztató

Biztonságos volt az atomenergia felhasználása 2018-ban Magyarországon

2019.01.11

Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatóján Fichtinger Gyula kiemelte: az év folyamán az atomenergia felhasználása minden területen biztonságosan történt. Az elvégzett jelentős hatósági munkát jól mutatja, hogy 1816 ellenőrzést végzett és 1601 engedélyt adott ki az OAH.

Tovább olvasom »

Sajtóanyag Sajtóanyag

Elérhetők az OAH évindító sajtótájékoztatójának anyagai

2019.01.10

Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatójához készített sajtóanyag és előadás elérhető az OAH honlapján.

Tovább olvasom »

Sajtótájékoztató Sajtótájékoztató

Évindító sajtótájékoztató

2019.01.04

Az Országos Atomenergia Hivatal 2019. január 10-én (csütörtök) 10.30 órai kezdettel tartja évindító sajtótájékoztatóját, amelynek fókuszában a hazai nukleáris létesítmények értékelése, valamint az új blokkok engedélyezése áll.

Tovább olvasom »

dicséret  dicséret

Főigazgatói dicséret az OAH öt munkatársának

2018.12.17

Fichtinger Gyula főigazgató idén az OAH öt munkatársát részesítette főigazgatói dicséretben, elismerve többéves szakmai munkájukat és a 2018-as évben nyújtott kiemelt teljesítményüket.

Tovább olvasom »