ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Leállították a Paksi Atomerőmű 1. blokkját

2016.07.14

2016. július 14-én a Paksi Atomerőmű 1. blokkja irányítástechnikai berendezés meghibásodása miatt automatikusan, a terveknek és a nukleáris biztonsági előírásoknak megfelelően leállt. A hiba pontos behatárolását és elhárítását megkezdték. Az eset a védelmi rendszerek automatikus működését nem igényelte, a blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve. A reaktor jelenlegi, a nukleáris biztonsági szabályok szerint beállított üzemállapota időkorlátozás nélkül fenntartható, a javítás elvégezhető. A blokkot a hiba feltárását és kijavítását követően az OAH hatósági felügyelete mellett fogják visszaindítani.

Tovább olvasom »

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 1. blokkján a generátor gerjesztőgépének javítása

2016.07.08

A Paksi Atomerőmű 1. blokkján befejezték a kedden meghibásodott egyik generátor gerjesztőgépének cseréjét és a blokk 2016. július 7. 18:06 órakor elérte a névleges teljesítményét. Mint arról kedden beszámoltunk, a blokk kedd óta csökkentett, 50 %-os teljesítménnyel üzemelt. Az eset a védelmi rendszerek működését nem igényelte, a blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, a javítás cserével elvégezhető volt. Az esemény a nukleáris biztonságot nem érintette.

Tovább olvasom »

TSO-szemináriumok az OAH-ban

2016.07.08

A legutóbbi kutatások eredményeit mutatták be az Országos Atomenergia Hivatal műszaki-tudományos háttértámogató intézményei a június 7-én és június 28-án megtartott tudományos szemináriumon számos olyan témában, melyek az OAH hatósági feladataihoz szorosan köthetők.

Tovább olvasom »

Terheléscsökkentés a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2016.07.05

2016.07.05-én a Paksi Atomerőmű 1. blokkján az egyik generátornál problémát észleltek. A probléma feltárásához a generátorhoz tartozó turbinát leállították, így a blokk csökkentett teljesítményen egy turbinával üzemel. Az eset a védelmi rendszerek működését nem igényelte, a blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, ez az üzemállapot időkorlátozás nélkül fenntartható, a javítás elvégezhető. Az esemény a nukleáris biztonságot nem érintette.

Tovább olvasom »

NAÜ Átfogó Ellenőrzési Gyakorlat (Comprehensive Inspection Exercise) a Paksi Atomerőműben

2016.07.04

2016. június 20-24. között került sor a Paksi Atomerőműben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség újonnan felvételt nyert nukleáris biztosítéki ellenőreinek képzésére. Az ötnapos tanfolyam gyakorlati oktatását a NAÜ négy instruktora, valamint a NAÜ Biztosítéki Oktatási Részlegének vezetője, Jean Maurice Crete tartotta. A képzés lebonyolításában az atomerőmű Nukleáris Biztonsági Osztályának és az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Védettségi, Non-proliferációs és Veszélyhelyzet-kezelési Főosztályának munkatársai is aktív szerepet vállaltak.

Tovább olvasom »

Új útmutatók az OAH honlapján

2016.06.30

Atomerőművek és kiégettfűtőelem-tárolók irányítási rendszereire, valamint kutatóreaktorok irányítási rendszereire vonatkozóan készített útmutatót az Országos Atomenergia Hivatal.

Tovább olvasom »

Magyarország felkészült a nukleáris és radiológiai veszélyhelyzetekre

2016.06.28

2016. június 24-én került sor arra a sajtótájékoztatóra, amelynek témája a teljes magyar nukleárisbaleset-elhárítási rendszert felülvizsgáló kéthetes EPREV-misszió eredményeinek bemutatása volt. A missziót vezető Chris Dijkens kiemelte: Magyarország felkészült a nukleáris és radiológiai veszélyhelyzetek kezelésére.

Tovább olvasom »

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség sajtóközleménye az EPREV-misszióról

2016.06.24

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, az Országos Atomenergia Hivatal és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös sajtótájékoztatót tartott az EPREV-misszióhoz kapcsolódóan, valamint sajtóközleményt adott ki.

Tovább olvasom »

Lezajlott a 2016. évi MVM Paksi Atomerőmű Zrt. – OAH vezetői találkozó

2016.06.24

Idén 2016. június 21-én, Budapesten találkoztak az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az OAH vezetői a hagyományos, éves megbeszélésükön. Az engedélyes és a hatóság vezetése áttekintette azokat az ügyeket, amelyek mindkét fél számára kiemelt fontosságúak a biztonság területén.

Tovább olvasom »

Interjú Chris Dijkens EPREV-misszóvezetővel

2016.06.22

Chris Dijkens, független szakértővel, az EPREV-misszió vezetőjével az első héten szerzett tapasztalataikról beszélgettünk.

Tovább olvasom »

Sajtótájékoztató: Felkészült Magyarország a nukleáris veszélyhelyzetekre?

2016.06.21

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, az Országos Atomenergia Hivatal és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2016. június 24-én (pénteken) 10.30 órai kezdettel közös sajtótájékoztatót tart a teljes magyar nukleárisbaleset-elhárítási rendszert felülvizsgáló kéthetes EPREV-misszió eredményeiről. Helyszín: OAH-székház, 1036 Budapest, Fényes Adolf u. 4. A sajtótájékoztatót Juan Carlos Lentijo főigazgató-helyettes (NAÜ), Fichtinger Gyula főigazgató (OAH), Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, főigazgató-helyettes (BM OKF), és Chris Dijkens misszióvezető (igazgató, Infrastruktúráért és környezetvédelemért felelős minisztérium, Hollandia) tartja.

Tovább olvasom »

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 1. blokkjának éves karbantartása

2016.06.20

A Paksi Atomerőműben a héten befejezték a 1. blokk esedékes, éves karbantartását. Az üzemeltető szakemberek felterhelték a blokkot.

Tovább olvasom »