ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Fizikai védelmi ajánlások a létesítendő nukleáris létesítményekre, átmeneti és végleges hulladéktárolókra vonatkozóan

2013.12.16

Megjelent az Országos Atomenergia Hivatal 17. számú fizikai védelmi útmutatója. A dokumentum azokat az alapvető ajánlásokat tartalmazza, amelyeket az újonnan létesítendő nukleáris létesítmények, átmeneti és végleges hulladéktárolók tervezése során fizikai védelmi szempontból fontos figyelembe venni. Az OAH engedélyezési, ellenőrzési és értékelési eljárásainak gyors és akadálymentes lefolytatása érdekében a hatóság az útmutatókban foglalt ajánlások minél teljesebb követésére ösztönzi az engedélyeseket.

Tovább olvasom »

NAÜ szeminárium NAÜ szeminárium

IPPAS missziók tapasztalatait összegző szemináriumot tartott a NAÜ

2013.12.09

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által első ízben szervezett szakmai rendezvényen a NAÜ Nemzetközi Fizikai Védelmi Tanácsadó Szolgálata (IPPAS) által végzett 61 misszió során azonosított jó gyakorlatokat és legfontosabb tanulságokat tekintették át a résztvevők. Hazánk nemzetközi felülvizsgálata 2013 júniusában sikerrel zárult le, amelynek alapos előkészítettségét példaként emelték ki a szakmai rendezvényen.

Tovább olvasom »

Tájékoztató a felülvizsgált WENRA referencia szintek véleményezési lehetőségéről

2013.12.06

A Nyugat Európai Hatóságok Szervezete (WENRA) az Európában üzemelő atomerőművekre vonatkozó, 2008-ban kiadott elvárásokat felülvizsgálta a fukusimai atomerőmű-baleset tanulságai alapján. A nemzetközi szervezet legutóbbi kezdeményezése, hogy útjára indított egy 2014. február 28-ig tartó nyilvános véleményezési folyamatot.

Tovább olvasom »

Ismertető füzet és éves jelentés Ismertető füzet és éves jelentés

Ismertető füzet az atomenergia hazai alkalmazásáról

2013.12.05

Az Országos Atomenergia Hivatal ismertető füzetet állított össze az atomenergia magyarországi alkalmazásáról. „Az atomenergia sokrétű alkalmazásához, illetve az alkalmazás biztonságához kapcsolódó kérdések hazánkban és nemzetközi szinten is jelentős figyelmet kapnak. Az Országos Atomenergia Hivatal éppen ezért fontosnak tartja, hogy mindenki objektív tájékoztatást kapjon az atomenergiával összefüggő magyarországi szabályozásról, az OAH feladatairól, a hazai létesítményekről, a biztonság kérdéseiről, valamint a legfontosabb nemzetközi kapcsolatokról és szervezetekről.” – írja a kiadvány előszavában Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója.

Tovább olvasom »

Belorusz szakértők képzése Belorusz szakértők képzése

Belorusz szakértők képzése az Országos Atomenergia Hivatalban

2013.12.03

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által kiírt projekt keretében a fehérorosz hatóság két munkatársát képezték tovább az Országos Atomenergia Hivatal szakemberei 2013. november 25 és 29 között. A résztvevők a fizikai védelemhez, a nukleáris biztonsághoz, valamint a non-proliferációhoz (nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása) kapcsolódó hatósági engedélyezési, ellenőrzési, felülvizsgálati és értékelési folyamatokkal ismerkedhettek meg.

Tovább olvasom »

"Atomenergiáról - mindenkinek" konferencia Miskolcon

„Atomenergiáról – mindenkinek” konferencia Miskolcon

2013.12.03

Közel kétszázan vettek részt az „Atomenergiáról – mindenkinek” konferenciasorozat miskolci rendezvényén, amelyet az Országos Atomenergia Hivatal a Miskolci Egyetemmel és a TIT Stúdió Egyesülettel közösen szervezett. Az előadások széles spektrumot fogtak át, hiteles és teljes körű információt adva az atomenergia alkalmazásának különböző területeiről, a felmerülő kockázatokról, azok minimalizálásáról, illetve az alkalmazás biztonságáról. Az OAH bemutatása mellett a sugárzó környezet témájával, az atomerőművek biztonságával, a nukleáris terrorizmussal, az atomenergia jelene és jövője kérdéseivel, a radioaktív hulladékok elhelyezésével, valamint a fúziós energiatermeléssel ismerkedhettek meg a résztvevők.

Tovább olvasom »

Intézkedések aktuális állapota Intézkedések aktuális állapota

A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat során elhatározott intézkedések végrehajtásának helyzete

2013.12.02

A japán Fukushima Daiichi atomerőműben 2011. március 11-én történt baleset miatt elrendelt Célzott Biztonsági Felülvizsgálatot (CBF) az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. (MVM PA Zrt.) végrehajtotta. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a CBF jelentés felülvizsgálatára és értékelésére indított ellenőrzési eljárásában kötelezte az MVM PA Zrt-t, hogy készítsen részletes intézkedési tervet a nukleáris biztonság szintjét emelő feladatok, megvalósítására, és ebben vegye figyelembe az OAH által szükségesnek tartott intézkedéseket is.

Tovább olvasom »

Hirdetmeny Hirdetmeny

Engedélyezési eljárás a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának további 20 éves üzemeltetéséhez

2013.11.29

Az Országos Atomenergia Hivatal megindította a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának további 20 éves üzemeltetéséhez szükséges engedélyezési eljárását. Az érvényes jogszabályok szerint erről értesíteni kell minden ismert ügyfelelet. Az ügyfelek számára tekintettel az OAH hirdetmény útján értesíti az érintetteket. A hirdetmény elérhető Paks Város Önkormányzatának hirdetőtábláján, valamint az OAH honlapján (www.oah.hu).

Tovább olvasom »

NAÜ-OAH találkozó NAÜ-OAH találkozó

Éves ülésen számoltunk be a NAÜ-nek nyújtott támogató programról

2013.11.28

2013. november 25-én az Országos Atomenergia Hivatal adott otthont a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nukleáris biztosítéki rendszerének erősítésére nyújtott magyar támogató program éves ülésének. A 2013-ban végzett tevékenységekről szóló beszámolókat követően a NAÜ képviselői hangsúlyozták: a nemzetközi szervezet biztosítéki rendszerének fejlesztése nagyban függ a tagországok által nyújtott támogató programoktól.

Tovább olvasom »

Polgármesterek látogatása Polgármesterek látogatása

Polgármesterek látogatása az OAH-nál

2013.11.25

2013. november 22-én a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás elnöke és tagönkormányzatainak polgármesterei látogattak az Országos Atomenergia Hivatalhoz, ahol Fichtinger Gyula főigazgató köszöntötte a vendégeket. A Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóhoz közeli települések vezetőinek Horváth Kristóf főigazgató-helyettes az OAH feladatairól és működéséről adott áttekintést, a CERTA Veszélyhelyzeti Intézkedési, Gyakorló és Elemző Központot Keresztes Márton mutatta be. Darabos Józsefné, Bátaapáti polgármestere, a társulás elnöke a tájékoztatást megköszönve kiemelte a számukra nyújtott támogatás jelentőségét, amely nagyban hozzájárul a bizalom erősítéséhez és a települések fejlődéséhez.

Tovább olvasom »

Találkozó a Brit Nagykövetség munkatársaival Találkozó a Brit Nagykövetség munkatársaival

A Brit Nagykövetség munkatársai látogattak az OAH-ba

2013.11.22

Horváth Kristóf, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese, Lengyel Zoltán főosztályvezető, valamint Silye Judit EURATOM tanácsadó fogadta a Brit Nagykövetség munkatársait, akikkel a két ország nukleáris területen való lehetséges együttműködéséről tárgyaltak.

Tovább olvasom »

CERTA CERTA

26 óra elteltével véget ért a „Bab Al Maghrib” veszélyhelyzet kezelési gyakorlat

2013.11.22

A „Bab Al Maghrib” gyakorlatban résztvevő országok és nemzetközi szervezetek az elmúlt két nap folyamán azt tesztelték, hogy hogyan reagálnának egy piszkosbomba robbantását követő veszélyhelyzetben.

Tovább olvasom »