ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Engedély a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója 1-20. kamráinak üzemeltetésére

2014.10.17

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kérelmére 2014. október 9-én kiadmányozta a HA5858 számú engedélyt a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója 1-20. kamráinak üzemeltetésére az OAH-2013-01628/2013. ügyszámú, a „KKÁT üzemeltetési engedélyének módosítása GD-2_4.7 típusú kazetta bevezetése miatt” tárgyú hatósági eljárásban.

Tovább olvasom »

Vincze Árpád főosztályvezetőt megválasztották az MTA Radiokémiai Bizottságának tagjává

2014.10.17

A Magyar Tudományos Akadémia a bizottságain keresztül követi és osztja meg egyadott területhez kapcsolódó legújabb hazai és nemzetközi eredményeket, illetve ezek a bizottságok szakmai rendezvények, konferenciák szervezésében is aktívan részt vesznek. Emellett tudományos kérdésekben állásfoglalást adnak ki, valamint összefogják a hazai kutatóműhelyeket. A Radiokémiai Bizottság elsősorban az izotópalkalmazással, a nukleáris anyagvizsgálati és a nukleáris környezetanalitikai módszerekkel, valamint a sugárhatáskémiával kapcsolatos tudományos kérdésekkel foglalkozik.

Tovább olvasom »

Az Országos Atomenergia Hivatal megkezdte a felkészülést az IRRS-misszió fogadására

2014.10.14

2015 májusában a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében kerül sor az integrált hatósági felülvizsgálati misszióra (IRRS), amelynek során egy nemzetközi szakértői stáb tekinti át az atomenergia békés célú alkalmazásának biztonságáért és védettségéért felelős magyarországi hatósági rendszer működését. A missziót előkészítő ülést az Országos Atomenergia Hivatalban 2014. október 1-2. között tartották.

Tovább olvasom »

Az MTA Atommag-fizikai Tudományos Bizottságának tagjává választották Koblinger Lászlót

2014.10.09

A Magyar Tudományos Akadémia tudományos bizottságainak választása 2014. szeptember 1. és 30. között zajlott, az Országos Atomenergia Hivatal nyugalmazott főigazgató-helyettesét a 2014-2017-es ciklusra megválasztották az Atommag-fizikai Tudományos Bizottság tagjává.

Tovább olvasom »

Forrás: WENRA Forrás: WENRA

Ünnepi ülés és megújított biztonsági ajánlások: 15 éves a WENRA

2014.10.09

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 58. közgyűléséhez kapcsolódóan ünnepi ülést tartott a WENRA (nyugat-európai nukleáris hatóságok szervezete) Bécsben, megalapításának 15. évfordulója alkalmából. A találkozón az 1999 óta a nukleáris biztonság terén elért eredmények ismertetése mellett bemutatták az atomerőművekre vonatkozó, megújított biztonsági ajánlásokat (referenciaszinteket), amelyeknél a fukusimai tapasztalatokat is hasznosították.

Tovább olvasom »

Első alkalommal érkeztek Magyarországra légi úton szállított friss erőművi fűtőelem-kazetták

2014.10.09

Szeptember végén első alkalommal érkeztek az MVM Paksi Atomerőműbe olyan friss atomerőművi fűtőelem-kazetták, amelyeket légi úton szállítottak Magyarországra. Az Országos Atomenergia Hivatal a szigorú nemzetközi előírások és ajánlások figyelembevételével engedélyezte a mostani, repülővel történő szállítást, amely fontos mérföldkövet jelent hazánk számára, mivel a gyakorlatban is alkalmazható alternatív megoldást kínál a vasúti szállítás mellett, növelve a Paksi Atomerőmű üzemanyag-ellátásának megbízhatóságát.

Tovább olvasom »

Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv gondozását végző Felsőszintű Munkacsoport ülése

2014.10.09

Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv gondozását végző Felsőszintű Munkacsoport (FMCS) idei harmadik ülésének 2014. szeptember 25-én az OAH adott otthont. A napirend szerint az FMCS ülésén először a miniszteri felelősségek rendszerének áttekintése történt meg. A felülvizsgálatot az idei kormányzati átalakulás indokolja.

Tovább olvasom »

Indonéz szakemberek látogatása Indonéz szakemberek látogatása

Indonéz szakemberek látogatása az OAH-ban

2014.10.09

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség támogatásával egyhetes tudományos látogatást tettek hazánkban az indonéz nukleáris biztonsági hatóság és a katasztrófavédelmi hatóság munkatársai, Abdul Qohhar és Medi Herlianto. A szakemberek az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer felépítéséről és fontosabb feladatairól, valamint az egy évvel ezelőtt megtartott ONER-3-2013 Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlatról kaptak átfogó tájékoztatást.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

30 éves a szabályozó hatóságok vezető tisztségviselőinek találkozója

2014.09.26

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűléséhez kötődően szeptember 25-én immár 30. alkalommal került sor a szabályozó hatóságok vezető tisztségviselőinek találkozójára. A rendezvény lehetőséget biztosított arra, hogy a résztvevők információt cseréljenek aktuális szabályozási kérdésekről és tendenciákról.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Tudományos Fórum: radioaktívhulladék-kezelés a fókuszban

2014.09.25

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűléséhez több kiemelt nemzetközi esemény is kapcsolódik, a Tudományos Fórum egyike ezeknek. A szeptember 23-24. között Bécsben megrendezett konferencián azokra a tudományos és technológiai eredményekre fókuszáltak a szakemberek, amelyek a radioaktív hulladékok biztonságos kezeléséhez kapcsolódnak.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

NAÜ kormányzótanácsi ülés Bécsben

2014.09.23

2014. szeptember 15-én a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója megnyitotta a NAÜ ez évi harmadik kormányzótanácsi ülését Bécsben. A 35 ország képviselői olyan témákról folytattak vitát, mint a NAÜ és a tagországok műszaki együttműködésének fejlesztése, a szervezet tevékenységének megerősítése annak érdekében, hogy a jövőben még biztonságosabb legyen a nukleáris anyagok szállítása és a radioaktív hulladékok kezelése. Emellett kiemelt téma volt a biztosítéki ellenőrzés kérdésköre.

Tovább olvasom »

Nyílt nap és autómentes hétvége

2014.09.22

2014. szeptember 20-án színes programokat szerveztek országszerte, amelyek közül kiemelkedő volt az autómentes hétvége és a Kulturális Örökség Napjai programsorozat. Az OAH idén mindkét rendezvényen részt vett: a hagyományos nyíltnap mellett a 9. kerületben önálló sátort biztosítottak a hivatal és a Magyar Nukleáris Társaság számára.

Tovább olvasom »