ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Megkezdődött a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának 2018. évi karbantartása

2018.05.01

A Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően 2018. május 1-től megkezdődött a 3. blokk 2018. évi nagykarbantartása, amely a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött tervszerű karbantartási tevékenységeket foglalja magában. A főjavítást az előzetes terveknek megfelelően az összes fűtőelemköteg reaktorból történő kiemelése mellett, a reaktortartály ciklikus vizsgálatával egybekötve hajtják végre. Az Országos Atomenergia Hivatal a jogszabályi követelmények alapján folyamatosan felügyeli a blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos összes tevékenységet.

Tovább olvasom »

NAÜ ellenőrök képzése Magyarországon

2018.04.27

2018. április 23-27. között a NAÜ ellenőreinek Kiegészítő Jegyzőkönyv szerinti képzésére került sor a hazai támogató program keretében Magyarországon.

Tovább olvasom »

Kecskeméti „Atomenergiáról – mindenkinek”: 320 résztvevő, fantasztikus hangulat, #atom

2018.04.27

Kecskemét először adott otthon az „Atomenergiáról – mindenkinek” rendezvénynek: a Neumann János Egyetem nagyelőadója megtelt, 320 diák és tanár az előadások mellett az interaktív kiállításon is hiteles tájékoztatást kapott az atomenergia alkalmazásáról. Az előnyök mellett a kockázatokról is szó esett.

Tovább olvasom »

Az OAH is bemutatkozott a fiatal mérnök hallgatóknak a BME rendezvényén

2018.04.25

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézete és az Energetikai Szakkollégium 2018. április 26-án a szakirány választása előtt álló, energetikai mérnök hallgatók számára tájékoztatót szervezett atomenergetika témakörben, amelyen az Országos Atomenergia Hivatal is bemutatkozott.

Tovább olvasom »

XLIII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam

2018.04.24

2018. április 17-19. között Hajdúszoboszlón került megrendezésre az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Sugárvédelmi Szakcsoportja által szervezett XLIII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam. A rendezvény plenáris szekciója során Fehér István örökös tiszteletbeli elnök munkásságára emlékeztek a résztvevők.

Tovább olvasom »

Megtartotta második ülését a tavaly őszi ruténiumszennyezés okait vizsgáló nemzetközi bizottság

2018.04.24

Az eddigi információk alapján a bizottság nem tudta egyértelműen meghatározni a ruténiumszennyezés forrását, viszont ismét arra a következtetésre jutottak, hogy az érintett országokban mért ruténiumszennyezés mértéke nem veszélyeztette a lakosság egészségét.

Tovább olvasom »

VVER hatósági fórum munkacsoportjának ülése Budapesten

2018.04.24

2018. április 17-19. között a VVER-típusú reaktorokat üzemeltető országok nukleáris biztonsági hatóságait tömörítő szervezet valószínűségi biztonsági elemzésekkel foglalkozó PSA (Probabilistic Safety Assessment) munkacsoportjának találkozójára került sor az Országos Atomenergia Hivatalban. A munkacsoportot jelenleg az OAH elnökli, és fő célkitűzése, hogy összehasonlítsa és értékelje a tagországok jogi és hatósági keretrendszerét, valamint hatósági gyakorlatát a valószínűségi biztonsági elemzések területén. Ajánlásokat fogalmaz meg a tagországok hatóságai számára annak érdekében, hogy a mindenkori legmagasabb szintű és legmodernebb módszerek és eszközök segítségével biztosíthassák és felügyelhessék a nukleáris biztonságot.

Tovább olvasom »

Hirdetmény az „RHFT üzemeltetési engedély iránti kérelem”-re indult eljárás megindításáról

2018.04.24

Az Országos Atomenergia Hivatal – a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft kérelmére – elindította az „RHFT üzemeltetési engedély iránti kérelem” engedélyezési eljárást. Az érvényes jogszabályok szerint erről értesíteni kell minden ismert ügyfelelet. Az ügyfelek számára tekintettel, az OAH hirdetmény útján értesíti az érintetteket. A hirdetmény elérhető Püspökszilágy és Kisnémedi község Önkormányzatának hirdetőtábláján, az OAH honlapján (www.oah.hu), valamint a közigazgatási hirdetmények oldalán (http://hirdetmeny.magyarorszag.hu).

Tovább olvasom »

Változott a Nukleáris Biztonsági Szabályzatokat tartalmazó kormányrendelet

2018.04.23

2018. április 10-én módosult a nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági követelményeiről és az ezzel összefüggő hatósági tevékenységről szóló 118/2011. (VII. 11.) Kormányrendelet. Ennek megfelelően az új Nukleáris Biztonsági Szabályzatok elérhetők az Országos Atomenergia Hivatal honlapjának „Jogi szabályozás, útmutatók / Nukleáris létesítmények biztonsági felügyelete” menüpontjában.

Tovább olvasom »

Karbantartási munkák a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2018.04.23

Az MVM Paksi Atomerőmű 1. blokkját a tervek szerint 2018. április 24-én 04:00 órától tervezetten, 50%-kal leterhelik. A teljesítménycsökkentés azért szükséges, mert az 1. blokki 2. számú turbinagépcsoporthoz tartozó gerjesztőgépnél javítást hajtanak végre. A blokk a tervek alapján április 24-én délután lesz ismét 100%-os teljesítményen.

Tovább olvasom »

A Nukleáris Terrorizmus Elleni Globális Kezdeményezés (GICNT) magyarországi rendezvénye

2018.04.19

2018. április 10-12. között, Magyarország Kormányának támogatásával, Budapesten került megrendezésre a Nukleáris Terrorizmus Elleni Globális Kezdeményezés (Global Initiative to Combat Nuclear Terrorism – GICNT) radioaktív sugárforrások védettségéről és azok jogtalan eltulajdonítására történő reagálásról szóló, Fierce Falcon elnevezésű workshopja. Magyarország tagja a 88 ország és 5 hivatalos megfigyelő szervezet által, a nukleáris terrorizmus globális szintű fenyegetésével szemben létrehozott önkéntes partnerségnek.

Tovább olvasom »

Az OAH lakossági összefoglalót készített az ENSREG brüsszeli közmeghallgatásához

2018.04.19

Ahogy korábban közzétettük, az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (ENSREG) május 3-án közmeghallgatást tart Brüsszelben az öregedéskezelésről szóló tematikus szakértői felülvizsgálathoz kapcsolódóan. Az OAH a hazai közmeghallgatások gyakorlatának megfelelően, az átláthatóság és nyitottság kettős követelményének megfelelve úgy döntött, hogy a brüsszeli közmeghallgatáshoz is elkészíti lakossági összefoglalóját.

Tovább olvasom »