ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Magyarországon nem mutattak ki radionuklidokat a mérőállomások

2019.08.28
Térkép Térkép

Amint azt az MTI is hírül adta, az orosz haditengerészet Szeverodvinszktől mintegy 40 km-re található kísérleti telepén augusztus 8-án történt robbanást követően rövidebb időre (kb. 30 percig) jelentősen megemelkedett a sugárzási szint a baleset környezetében, amely a későbbiekben visszaállt a normál értékre. Az Európai Unió tagországainak radiológiai mérőhálózatai nem jelentettek megemelkedett sugárzási szintet a baleset után. A hazai nukleárisbaleset-elhárítási rendszer automata mérőhálózata sem detektált a természetes háttérsugárzást meghaladó szintet az eseményt követően.


A hazai nukleárisbaleset-elhárítási rendszer részeként Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer (a továbbiakban: OSJER) működik. Az OSJER működésének összehangolását és szakmai munkájának irányítását a BM OKF végzi. Az OSJER meghatározó eleme a gamma-dózisteljesítményt 10 perces gyakorisággal mérő automata mérőrendszer, mely adatai on-line elérhetők ide kattintva.

Emellett az egészségügyi és az élelmiszer-biztonsági ágazatok mérőhálózatai rendszeresen ellenőrzik a hazai környezet radiológiai állapotát napi, heti és havi gyűjtési idejű csapadék- és levegő-aeroszol, illetve talaj és friss növény-minták radiológiai laboratóriumi vizsgálatai révén. Ezen adatokat az Országos Környezeti Sugárvédelmi Ellenőrző Rendszer gyűjti és archiválja.  Az illetékes szervezetek tájékoztatása szerint a mintavételes vizsgálatok sem mutatták ki a mesterséges eredetű radioaktív izotópok szintjének megemelkedését a hazai környezetben.Facebook megosztás