ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.06.12

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, a P2-HA0074 és az azt kijavító P2-HA0079 számú, a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges Acél- és betonacél szerelő üzem, Acél termékeket készítő műhely (UXD 6.1) építési tevékenységeire kiadott építési engedély időbeli hatályának meghosszabbítása ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Atomenergiáról - mindenkinek Miskolcon Atomenergiáról - mindenkinek Miskolcon

Érdekességek az „Atomenergiáról – mindenkinek” programon

2023.06.09

Több mint 200 diák és tanár vett részt az Országos Atomenergia Hivatal az „Atomenergiáról – mindenkinek” elnevezésű tudományos ismeretterjesztő rendezvényén június 6-án, Miskolcon. A Miskolci Egyetemmel, valamint a TIT Stúdió Egyesülettel közösen megrendezett programon, a kapcsolódó kiállításon sokan és sokat kérdeztek, ami egyértelműen jelzi azt az egyre növekvő érdeklődést, amely az energetika és benne a nukleáris energia területére irányul. Az OAH fontosnak tartja, hogy a jövő generációja első kézből tudjon tájékozódni a szaktudomány legújabb eredményeiről és arról, ahogyan mindennapi életükben ezeknek az alkalmazásaival találkozhat. A rendezvény kiemelt célja az is, hogy felkeltse az érdeklődést a természettudományok és a mérnöki karok iránt, hiszen a mostani középiskolások lesznek a jövő szakemberei. Ennek szellemében a hivatal évente kétszer, az ország különböző felsőoktatási intézményeivel együttműködve szervezi az „Atomenergiáról – mindenkinek” programsorozatát.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.06.09

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére a P2-HA0078 számú, a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges Betonkeverő üzem, Betonvizsgáló laboratórium épület (UXC 5.6) építési tevékenységeire kiadott építési engedély időbeli hatályának meghosszabbítása ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.06.07

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult, a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges UXC 5.5 Betonkeverő üzem vezénylő épület és a hozzá kapcsolódó gépjárműmérleg építési engedély időbeli hatályának meghosszabbítása ügyében. Az eljárás a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.06.07

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, a P2-HA0073 számú - A Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges Acél- és betonacél szerelő üzem, Fémáru raktár (UXD 6.2) építési tevékenységeire kiadott - építési engedély időbeli hatályának meghosszabbítása ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.06.07

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, a 1076 és a 2305 számú épületek bontási engedély iránti kérelme ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

NAÜ-közlemény NAÜ-közlemény

NAÜ: a Nova Kakhovka duzzasztómű sérülésének nincs közvetlen hatása a Zaporizzsjai Atomerőmű biztonságára

2023.06.06

Június 6-án, hajnalban a Zaporizzsjai Atomerőmű hűtővízellátására is szolgáló víztározó gátja megsérült. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatása szerint a nukleáris létesítmény biztonsága ennek ellenére nincs közvetlen veszélyben. A legfontosabb alternatív vízforrás a telephely melletti nagy hűtőtó, amely a tározó magassága felett található. Mivel a reaktorokat több hónapja leállították, a becslések szerint a tó több hónapig képes biztosítani az atomerőmű hűtéshez szükséges mennyiségű vizet . A NAÜ Főigazgatója, Rafael Mariano Grossi – a fenti hírek kapcsán – megerősítette, hogy a jövő héten, az eredeti terveknek megfelelően, a Zaporizssjai Atomerőműbe látogat.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 2. blokkján védelmi működés következtében

2023.06.06

2023. június 6-án hajnalban az MVM Paksi Atomerőmű 2. blokkja védelmi működés következtében leterhelődött 140 MW-tal, és 73,5%-os teljesítményen üzemelt. A szakemberek a hiba elhárítását elvégezték, és a javítást követően a reggeli órákban a blokkot visszaterhelték névleges teljesítményre. A blokk biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.05.31

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult, a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges talajvíz szintje feletti talajkiemelés kiterjesztése a 6. blokk területére építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Leterhelések az atomerőmű 2. és 4. blokkjain

2023.05.27

2023. május 28-án 11:00-16:00 között a rendszerirányító (MAVIR) kérésére a Paksi Atomerőmű 2. és 4. blokkja tercier szabályozásban vesz részt, összesen 170 MW-tal terhelik le a blokkokat, így a fenti időszakban az atomerőmű csökkentett teljesítményen üzemel. A tevékenységnek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt hatása nincsen.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Tervezett karbantartás a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2023.05.27

2023. május 28-án reggel megkezdik a Paksi Atomerőmű 1. blokkjához tartozó villamos berendezés szénkeféjének cseréjét. A karbantartás ideje alatt a blokk 50 %-os teljesítménnyel üzemel. A tevékenységnek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt hatása nincsen, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Leterhelések az atomerőmű 1.,2. és 4. blokkjain

2023.05.26

2023. május 27-én 11:45-16:00 között a rendszerirányító (MAVIR) kérésére a Paksi Atomerőmű 1., 2. és 4. blokkja tercier szabályozásban vesz részt, összesen 280 MW-tal terhelik le a blokkokat, így a fenti időszakban az atomerőmű csökkentett teljesítményen üzemel. A tevékenységeknek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt hatása nincsen.

Tovább olvasom »