ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Pakisztáni látogató az OAH-nál Pakisztáni látogató az OAH-nál

A pakisztáni nukleáris hatóság szakértőjét fogadta az OAH

2019.10.11

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség támogatásával egyhetes tudományos látogatásra érkezett hazánkba a pakisztáni nukleáris hatóság szakértője, aki az október 7-től 11-ig tartó program során az üzemidő-hosszabbítás különböző aspektusairól kapott átfogó ismereteket.

Tovább olvasom »

A kép illusztráció, forrás: pixabay A kép illusztráció, forrás: pixabay

Nem érintette hazánkat a sugárszennyezett vasúti kocsi

2019.10.11

Orosz sajtóértesülések szerint október 8-án, a Berlinből Moszkvába tartó személyszállító vasúti szerelvény egyik kocsijának speciális, mozgáskorlátozottak részére kialakított hálófülkéjében és mellékhelyiségében a lengyel-fehérorosz határon megemelkedett sugárzási szintet észleltek. A tudósításokban megjelent az is, hogy a későbbi mérések szerint az Oroszországban megengedett határérték (0,6 μSv/óra) háromszorosát meghaladó (2,2 μSv/óra) mértékű sugárzást detektáltak. Ennek forrása vélhetően egy németországi orvosi izotópterápiás kezelésről Oroszországba érkező utas volt. A vasúti kocsi megérkezett Moszkvába, ahol gondoskodnak a radioaktív szennyezés eltávolításáról (a kocsi dekontaminálásáról). A járat-információk szerint a szerelvény nem haladt át Magyarországon, így a hazai lakosság nem érintett, a hatóságok nem vizsgálják az eseményt.

Tovább olvasom »

Atomenergiáról - mindenkinek Szegeden Atomenergiáról - mindenkinek Szegeden

Meghívó: „Atomenergiáról – mindenkinek” Szegeden

2019.10.10

Az Országos Atomenergia Hivatal „Atomenergiáról – mindenkinek” elnevezésű rendezvénysorozatának következő állomása Szeged. A rendezvény helyszíne a Szent-Györgyi Albert Agóra (Szeged, Kálvária sugárút 23.), időpontja 2019. november 21. (csütörtök), 9.00-től 14.00 óráig. Izgalmas előadásokkal, interaktív kiállítással és tudásjátékkal várjuk az érdeklődőket, ahol megismerkedhetnek különleges katasztrófavédelmi eszközökkel, sugármérő berendezésekkel, a Paksi Atomerőmű működésével, valamint az atomenergia különböző alkalmazási területeivel is.

Tovább olvasom »

Hírlevél Hírlevél

Megjelent az OAH-hírlevél idei második száma

2019.10.08

Az elmúlt időszak legfontosabb (nukleáris biztonságra vonatkozó) statisztikai adatai és jogszabályváltozásai mellett olyan kiemelt témákról írunk, mint a telephelykutatási keretprogramra vonatkozó engedély kiadása a nagyaktivitású és hosszú élettartamú radioaktív hulladékok számára, valamint a Paksi Atomerőmű 1-4. blokkjaira vonatkozó Időszakos Biztonsági Felülvizsgálatának megvalósult biztonságnövelő intézkedései. A hírlevélben foglalkozunk az OAH integrált irányítási rendszerének sikeres külső auditjával, illetve áttekintést adunk a közelmúlt nemzetközi eseményeiről is.

Tovább olvasom »

VVER munkacsoportülés VVER munkacsoportülés

VVER reaktorfizikai munkacsoportülés az OAH-ban

2019.10.08

2019. október 1-3. között a VVER Hatósági Fórum reaktorfizikai elemzések munkacsoportjának találkozójára került sor az Országos Atomenergia Hivatalban. Ez volt a munkacsoport 7. találkozója, melynek fő témája a VVER-1000 reaktortípushoz kapcsolódó neutronfizikai számítások összehasonlító elemzéseinek értékelése volt.

Tovább olvasom »

Útmutatók Útmutatók

Felülvizsgált útmutatók az OAH honlapján

2019.10.03

Két felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a „Radioaktív anyagok alkalmazásiengedély-kérelmének összeállítása”, valamint az „Ionizáló sugárzást létrehozó berendezés üzemeltetésiengedély-kérelmének összeállítása” című útmutató felülvizsgált változata.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezetek az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2019.10.02

Az Országos Atomenergia Hivatal két új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából: az egyik útmutatást nyújt az atomerőművi rendszerelemek karbantartása hatékonyságának monitorozásához, a másik ajánlásokat ad olyan szervezetek, cégek számára, amelyek kis mennyiségű nukleáris anyagot tartalmazó készítményt használnak a tevékenységük során. Az útmutató-tervezeteket 2019.október 15 -ig lehetett véleményezni.

Tovább olvasom »

Forrás: OECD/Michael Dean Forrás: OECD/Michael Dean

Konferencia Párizsban a radiológiai kockázatok kommunikációjáról

2019.10.02

Az OECD Nukleáris Energia Ügynökség (NEA) szervezésében 2019. szeptember 24-26. között Párizsban tartották az érdekelt felek bevonásához, illetve a radiológiai kockázatok kommunikációjához kapcsolódó konferenciát. A nyitónapon Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a P2-es projektről adott áttekintést a résztvevőknek. A rendezvényen az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatási felelőse is részt vett.

Tovább olvasom »

Útmutatót-tervezet Útmutatót-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2019.10.02

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató szövegtervezetét tette közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Új atomerőmű nyomástartó edényeinek és csővezetékeinek anyagvizsgálata” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adva az atomerőművi berendezések üzembe helyezés előtti vizsgálatára vonatkozó eljárásokkal, módszerekkel és értékelési kritériumokkal kapcsolatosan egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági követelmények teljesülését.

Tovább olvasom »

Útmutatók Útmutatók

Felülvizsgált útmutatók az OAH honlapján

2019.10.02

Két felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Atomerőművi műszaki átalakítások felügyelete”, valamint „A radioaktív anyagok központi nyilvántartásába történő regisztrálás és a helyi nyilvántartás vezetése” című útmutató felülvizsgált változata.

Tovább olvasom »

útmutató-tervezet útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2019.10.02

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató szövegtervezetét tette közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Üzemelő atomerőművi nukleáris környezetben lévő beton- és vasbeton szerkezetek” című útmutató célja, hogy – ajánlásokat adva a nukleáris környezetben lévő beton- és vasbeton szerkezetekkel kapcsolatosan – egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági követelmények teljesülését.

Tovább olvasom »

RHFT környezetében élő lakosok látogatása RHFT környezetében élő lakosok látogatása

Közvetlen párbeszéd: az RHFT környezetében élő lakosok látogattak az OAH-ba

2019.10.01

2019. szeptember 26-án az Országos Atomenergia Hivatalba látogattak a püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) létesítmény környezetében élő lakosok. Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes fogadta a közel ötvenfős csoportot. Megnyitójában a főigazgató-helyettes elmondta: az OAH számára kiemelten fontos a helyi lakosság tájékoztatása, a közvetlen párbeszéd, amelyre ez a látogatás is kiváló alkalmat teremt.

Tovább olvasom »