ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

útmutató-tervezet útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.05.13

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. A „Javaslat a sugárkapu-üzemeltetők részére a riasztások esetén követendő intézkedési terv készítéséhez” című útmutató célja, hogy ajánlást nyújtson azon létesítményekben és helyszíneken dolgozó munkavállalók és vezetők számára, ahol a radioaktív anyag észlelése érdekében sugárkaput üzemeltetnek. Az útmutató segédletet tartalmaz a sugárforrások felderítéséhez, illetve a riasztások esetén követendő intézkedési terv készítéséhez.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2020.05.11

A Paksi Atomerőmű 4. blokkját 2020. május 11-én reggel, 7 óra 50 perckor villamosberendezés meghibásodása miatt közel 50%-kal leterhelték. A szakemberek dolgoznak a hiba elhárításán.

Tovább olvasom »

Csernobil Csernobil

Elhúzódnak az oltási munkálatok Csernobilban

2020.04.30

A száraz időjárás miatt a Csernobil melletti erdőségekben elhúzódnak a hatóságok oltási munkálatai. Az atomerőmű és a környezetében lévő létesítmények nincsenek veszélyben, a korábbi tüzeket megfékezték, ugyanakkor néhány gócpontban továbbra is parázslik az aljnövényzet. A hatóságok a különböző erdőrészek között védősávokat, árkokat alakítanak ki, hogy megakadályozzák az esetlegesen újra fellángoló erdőtűz nagyobb mértékű átterjedését. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által is közzétett ukrán tájékoztatás szerint a háttérsugárzás kismértékű emelkedése az ottani határértékek alatt maradt, a lakosság egészségére nem jelentett és nem jelent veszélyt.

Tovább olvasom »

útmutató  útmutató

Új útmutató az OAH honlapján

2020.04.29

Egy új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Új atomerőmű gépészeti prototípus-berendezéseinek kezelése” című útmutató.

Tovább olvasom »

OBEIT 3.5 útmutató OBEIT 3.5 útmutató

Baleseti monitorozási stratégia – megújult az OBEIT 3.5 útmutató

2020.04.28

Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Tervhez (OBEIT) kapcsolódó dokumentum felülvizsgálatára elsősorban az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve, az OAH által működtetett Felsőszintű Munkacsoport keretein belül, független és intézményi szakértők szakmai javaslatai alapján került sor, összhangban az OBEIT felülvizsgálatával.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Villamos kapcsolóberendezés cseréje a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2020.04.26

A Paksi Atomerőmű 1. blokkját 2020. április 25-én 23:00 órai kezdettel egy villamos kapcsolóberendezés meghibásodása miatt 74 %-ra leterhelték. A berendezés cseréjét elvégezték és április 26-án reggel 5 órára az 1. blokkot az előírások betartása mellett felterhelték, újra névleges teljesítményen üzemel.

Tovább olvasom »

Csernobil Csernobil

Nincs változás Csernobilban, továbbra is a parázsló gócpontok jelentik a kihívást

2020.04.24

Az ukrán katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a csernobili zónában továbbra sem változott lényegesen a helyzet, nagy erőkkel oltják a parázslás fennmaradó három gócpontját. Az atomerőművet és más kritikus objektumokat nem fenyegeti veszély, a háttérsugárzás mértéke nem haladja meg a megengedett normákat.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény közzététele eljárás lezárásáról a Paksi Atomerőmű biztonsági övezetének felülvizsgálata tárgyában

2020.04.24

Jogszabályi kötelezettség alapján az OAH hivatalból eljárást indított 2020. január 21-én a Paksi Atomerőmű biztonsági övezetének felülvizsgálata tárgyában. Az OAH a Paksi Atomerőmű biztonsági övezetét a PAE-HA7115 számú határozatában kijelölte. A hatályos jogszabályok szerint az eljárás lezárásáról hirdetmény útján értesíteni kell az ügyfeleket. A hirdetmény elérhető a Paksi Polgármesteri Hivatal (7030 Paks, Dózsa György út 55-61.), valamint az Országos Atomenergia Hivatal (1036 Budapest, Fényes Adolf u. 4.) hirdetőtábláin, az OAH honlapján (www.haea.gov.hu), valamint a közigazgatási hirdetmények oldalán (http://hirdetmeny.magyarorszag.hu).

Tovább olvasom »

Csernobil Csernobil

Csernobilt nem fenyegetik az ukrán erdőtüzek

2020.04.22

Ukrajnában továbbra is küzdenek a hatóságok az erdőtüzekkel, Csernobil környékén azonban már csak a parázslások okoznak gondot. Nem segíti a tűzoltási tevékenységeket, hogy a térségben 20 fok körüli száraz, napos és szeles időjárás várható a hét második felében. Az Országos Atomenergia Hivatal továbbra is folyamatosan figyeli az ukrán helyzetet, és tájékoztatja a magyar lakosságot.

Tovább olvasom »

Jogszabályváltozás Jogszabályváltozás

Módosult az atomenergia alkalmazása körében a fizikai védelemről és a kapcsolódó engedélyezési, jelentési és ellenőrzési rendszerről szóló kormányrendelet

2020.04.20

Az Országos Atomenergia Hivatal felhívja a meglévő, illetve leendő engedélyeseinek figyelmét, hogy módosult az atomenergia alkalmazása körében a fizikai védelemről és a kapcsolódó engedélyezési, jelentési és ellenőrzési rendszerről szóló 190/2011. (IX. 19.) Korm. rendelet (a továbbiakban FVr.). Az új FVr. 2020. március 20-án lépett hatályba, a változás elsősorban, de nem kizárólagosan a 4. mellékletet érinti, amely a benyújtandó fizikai védelmi terv tartalmi követelményeit tartalmazza.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.04.20

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. „A biztonsági övezetről” című útmutató célja, hogy meghatározza azokat a tevékenységeket, amelyek végzéséről a biztonsági övezettel érintett – vagyis részben vagy egészben biztonsági övezethez tartozó – ingatlanok tulajdonosainak tájékoztatniuk kell a nukleáris létesítmények és a radioaktívhulladék-tárolók engedélyeseit, valamint a tájékoztatás módját.

Tovább olvasom »

Csernobil Csernobil

Feltámadt a szél Csernobilban, három gócpontban intenzívebbé vált a parázslás

2020.04.17

Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint tovább kell folytatni a fokozott tűzoltási tevékenységeket, miután a feltámadó szél miatt három gócpontban intenzívvé vált a parázslás, ami viszont nem fenyegeti az atomerőmű objektumait. A háttérsugárzás mértéke továbbra sem érte el az ott megengedett szintet. A magyarországi háttérsugárzás értékeiben továbbra sincs a normálistól eltérő változás. Az ukrán hatóságok beszámoltak a Kijevben tapasztalható szmogról is, amelynek forrása a nagyváros közelében kigyulladt aljnövényzet, valamint egy április 16-i homokvihar. Hangsúlyozták: a füst nem jelent megemelkedett radiológiai kockázatot.

Tovább olvasom »