ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

A magyarországi helyzet, 2011. március 14, 10 óra

2011.03.14

A Paks-Press ma reggeli jelentése nyomán:: BUDAPEST – A Japánban bekövetkezett katasztrófa után sem nőtt Magyarországon a háttérsugárzás – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Magyarországon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF), a Magyar Honvédség, a Paksi Atomerőmű Zrt., az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Bátaapáti Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. közös üzemeltetésében mintegy 150 radiológiai mérőállomás ellenőrzi folyamatosan az ország sugárzási helyzetét, kíséri figyelemmel annak változásait. A hat szervezet által működtetett Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer (OSJER) az olyan sugárzások esetleges jelenlétét, erősségét méri, amit egyetlen szervünkkel sem tudunk érzékelni úgy, mint a fénysugarakat vagy a hősugarakat. A hazai radiológiai adatok folyamatosan hozzáférhetőek a www.katasztrofavedelem.hu című honlapon a Lakossági információk, Monitoring menüpontban. A magyarországi adatok az európai uniós együttműködésben az Európai Radiológiai Adatcsere Platform (EURDEP) honlapon is publikálásra kerülnek, más európai országok adataival együtt. Fontos kiemelni, hogy a természetes háttérsugárzás mértéke Magyarországon 60-160 nSv/óra (nanoszívert per óra, a mikro-Sv/óra ezredrésze) körül ingadozik. Ez az érték függ a mérési hely magasságtól, és a talaj típusától, vagy éppen az időjárástól. Sőt a háttérsugárzás említésekor azt sem szabad elfelejtenünk, hogy minden ember teste is valamilyen szinten sugárzó anyagot tartalmaz. A hazai mérések során a radiológiai távmérőállomások adatai a BM OKF Főügyeletére és a Nukleáris Baleseti Információs és Értékelő Központjába kerülnek továbbításra, ahol folyamatosan elemzik, értékelik azokat. Amennyiben a háttérsugárzás egy mérőállomáson meghaladja a 250 nSv/óra figyelmeztető szintet, az állomás erről automatikusan jelzést küld a 24 órás ügyeleti szolgálatban működő központba. Ilyen esetben a Katasztrófavédelem helyszínre irányított felderítő csoportja végez újabb méréseket, és állapítja meg a tényleges sugárzási helyzetet. Annak ellenére, hogy a Japánban bekövetkezett katasztrófa nagyon kis valószínűséggel hathat a magyarországi sugárzási viszonyokra, mégis kiemelten ellenőrzik az ország környezeti sugárzását. A Japán földrengést megelőző napokban 57 nSv/óra minimum és 157 nSv/óra maximum érték mellett, hazánk háttérsugárzásának napi átlaga 90 nSv/óra volt. - A mai napi mérési adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az országos hát-térsugárzás jelenleg is a sokévi átlagnak felel meg – közölte az OKF.

Tovább olvasom »

Japán helyzet 2011. március 14, magyar idő szerint 18:30 óra

2011.03.14

A japán hatóság legújabb jelentése szerint a Fukushima-Daiichi erőmű 2.blokkján csökkenni kezdett a hűtővíz szintje, majd megkezdték a tengervízzel hűtést. Toshihiro Bannai, a japán hatóság (NISA)igazgatója szerint a fűtőelemek 2 órán át voltak hűtés nélkül, de a zóna nem károsodott jelentősen, és a reaktorban a nyomás sem nőtt észrevehetően. Az 1. és 3. blokkon is szünetelt egy időre a tengervíz befecskendezés, de a hűtés később folytatódott. Az erőmű környezetében a veszélyhelyzeti központokat ellátták jód-tablettákkal, de a tabletták lakossági szétosztására nem került sor.

Tovább olvasom »

Japán helyzet 2011. március 14, magyar idő szerint 9 óra

2011.03.14

A japán kormány közlése szerint a Fukushima-Daiichi 3. blokkjánál feltehetően hidrogénrobbanás következett be. Az eddigi vizsgálatok alapján a reaktor, a vezénylőterem és a konténment sértetlen. Az erőműtől kb. 1,5 km-re lévő mérőállomáson a dózisteljesítmény továbbra is 20 mikro-Sv/óra körüli. (Ez az érték azt esrősíti meg, hogy a konténment sértetlen.) Európát – és így Magyarországot – továbbra sem veszélyezteti semmiféle sugárhatás.

Tovább olvasom »

Japán helyzet, 2011. március 14, magyar idő szerint 10:15

2011.03.14

A TEPCO jelentése szerint a 2. blokkon leállt a zónaizolációs hűtőrendszer (Reactor Core Isolation Cooling System), megkezdték az előkészületeket a tengervízzel hűtésre.

Tovább olvasom »

Japán helyzet, 2011. március 14, magyar idő szerint 11:30

2011.03.14

Az Országos Meteorológiai Intézet 7 órakor kiadott jelentése nyomán: A földrengés által legjobban érintett térségben a magassági áramlás továbbra is nyugatias (DNY, NY, ÉNY), azaz a szél nyílt óceán felé fúj. Az előrejelzések szerint Japántól délre ma egy ciklon vonul el, amelynek felhőzete és csapadéka érintheti Fukushima területét is. Kedden és szerdán egy frontrendszer hatására jelentős csapadék valószínű a térségben.

Tovább olvasom »

Japán helyzet, 2011. március 14, magyar idő szerint 14:30

2011.03.14

A japán hatóság közleménye alapján: A Fukushima-Daiichi erőmű 3. blokkján bekövetkezett hidrogénrobbanás után közvetlenül a konténmentben a nyomás ingadozott, majd stabilizálódott. A konténment sértetlen. A fűtőelemek állapotát vizsgálják. Az erőmű 20 km-es körzetében még - előzetes adat szerint - 483 személy vár evakuálásra. A robbanás után elzárkóztatást rendeltek el, később folytatódott az evakuálás. Az üzemeltető (TEPCO) szerint 11 fő sérült meg.

Tovább olvasom »

Japán helyzet, 2011. március 14, magyar idő szerint 15:15

2011.03.14

A Kyodo hírügynökség közleményei alapján: A Fukushima Daiichi erőmű 2. blokkján 8:34-kor (minden adat: magyar idő szerint) kezdték meg a tengervízzel hűtést. Ezt követően a vízszint tovább csökkent, nem zárható ki, hogy a hűtés nélkül maradt zónában megindult a fűtőelemek olvadása. A hírügynökség jelentése szerint 14:15-re a fűtőelemek 2 m magasságig ismét víz alatt állnak.

Tovább olvasom »

Japán hírek, 2011. március 14, magyar idő szerint 6:30-kor

2011.03.14

A japán hatóság (NISA) bejelentése: március 14-én 3:01-kor roibbanás történt a Fukushima-Daiichi erőmű 3. blokkján.

Tovább olvasom »

Japán hírek, 2011. március 14, magyar idő szerint 9:10

2011.03.14

A japán kormány közlése szerint a Fukushima-Daiichi erőmű 3. blokkjában történt robbanáskor senki sem tűnt el, 6 munkás megsérült.

Tovább olvasom »

Háttérinformáció a Fukushima-Daiichi erőműben kialakult helyzetről

2011.03.13

A műszaki részletek iránt érdeklődők itt érhetik el Aszódi Attila összefoglaló tanulmányát.

Tovább olvasom »

Japán helyzet 2011. március 13, magyar idő szerint 14:30 óra

2011.03.13

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 12:30-kor (valamennyi adat: magyar idő szerint) kiadott közleménye szerint a Fukushima Daiichi erőmű 1.-3. blokkjai továbbra is elektromos betáplálás nélkül vannak, konténmentjük ép. Az erőmű 1. blokkján folytatódik a tengervízzel hűtés. A 2. blokkon a hűtést a zónaizolációs hűtőrendszer (Reactor Core Isolation Cooling System) végzi, a vízszint változatlanul a fűtőelem-kötegek felett 375 cm-rel áll. A 3. blokkon tengervízzel végzik a hűtést, a vízszint 150-200 cm-rel a zóna teteje alá csökkent. Nem zárható ki, hogy a korábbi, hűtés nélküli időszakban megnőtt a hidrogén-felhalmozódás, és így megnőtt egy robbanás bekövetkezésének az esélye. A reaktorblokkoktól mintegy 1500 méter távolságra lévő egyik állomáson 13:20-kor 47 mikro-Sv/h dózisteljesítményt mértek.

Tovább olvasom »

Japán helyzet 2011. március 13, magyar idő szerint 15 óra

2011.03.13

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közleménye szerint a földrengés-érzékelő rendszerek által automatikusan leállított Onagawa erőműnél a legalacsonyabb fokú veszélyhelyzeti készültséget rendelték el, mert a telephely határán 8:30-kor (magyar idő szerint) 21 mikro-Sv/h dózisteljesítményt mértek.

Tovább olvasom »