ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Force on force gyakorlat Force on force gyakorlat

Fizikai védelmi gyakorlatokra készül fel a Paksi Atomerőmű

2023.08.24

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a 2023. augusztus 28-i héten felkészítést tart a telephely fegyveres őrzésében részt vevő állományoknak. A felkészülés a megszokottól eltérő hang- és fényhatásokkal, illetve füsttel járhat.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

150 MW-os teljesítménycsökkentés a Paksi Atomerőmű 3. blokkján

2023.08.22

2023. augusztus 22-én 14.00 órától 150 MW-tal csökkentik a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának teljesítményét, gépészeti berendezés javítása miatt. A műveletnek a nukleáris biztonságra és környezetre gyakorolt hatása nincsen, a vonatkozó szabályok betartása mellett, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 3. blokkján védelmi működés következtében

2023.08.19

2023. augusztus 19-én délután az MVM Paksi Atomerőmű 3. blokkja védelmi működés következtében leterhelődött, és 50%-os teljesítményen üzemel. A szakemberek a hiba elhárítását elkezdték. A blokk biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.08.17

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. kérelmére indult, röntgenberendezés forgalomba hozatalának engedélyezésére irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 114/2016. (VI.1.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

SMR workshop SMR workshop

Kis moduláris reaktorokról tartott nemzetközi workshopon vett részt az Országos Atomenergia Hivatal

2023.08.16

Egynapos online workshopon vett részt az OAH a brit nukleáris hatóság (Office for Nuclear Regulation – ONR) szervezésében augusztus 15-én a kis moduláris reaktorok témakörében.

Tovább olvasom »

Reagálás a sajtóban megjelent félrevezető információkra

2023.08.14

Az elmúlt napokban számos hírben foglalkoztak az új atomerőművi blokkokhoz kapcsolódó talajelőkészítési, résfalazási munkálatok időbeni csúszásával. Az Országos Atomenergia Hivatal felhívja a figyelmet, hogy a talajelőkészítésre és résfalazásra vonatkozó engedélyek kiadását követően a beruházó azonnal megkezdhette volna a munkálatokat, a késés miatt vált szükségessé a korábban kiadott, talajkiemelésre vonatkozó engedély időbeni hatályának meghosszabbítása. Hangsúlyozzuk, hogy a jogszabályok szerint a talajelőkészítési és a résfalazási munkák megkezdésének nem volt feltétele a létesítési engedély megszerzése.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés az atomerőmű blokkjain

2023.08.13

2023. augusztus 12-én 22:16-kor külső villamos hálózati probléma miatt az erőmű blokkjain összesen 250 MW-os leterhelés történt. A hiba elhárítását követően 23:14-től az erőmű blokkjai ismét névleges teljesítményen üzemelnek. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

NAÜ-közlemény NAÜ-közlemény

NAÜ-közlemény a Zaporizzsjai Atomerőmű 4-es blokkjával kapcsolatban

2023.08.11

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2023. augusztus 10-én közzétett közleményében arról adott tájékoztatást, hogy a Zaporizzsjai Atomerőmű 4-es blokkját melegből hideg leállított állapotra állítják át, mivel az egyik gőzfejlesztő berendezésnél szivárgást észleltek, ezért szükséges a hiba feltárása és elhárítása. A többi blokk már régebb óta hideg leállított állapotban van. Az egyes rendszerek üzemeltetéséhez szükséges gőz előállításához a 6-os blokkot hozzák meleg állapotba. A közlemény hangsúlyozza, hogy nem történt környezeti radioaktív kibocsátás. A munkálatokat szorosan nyomon követik a NAÜ helyszínen tartózkodó szakértői. A NAÜ továbbra is a külső forrásból történő gőzellátás telepítését javasolja, amely hosszabb távon nukleáris szempontból a legbiztonságosabb megoldás lenne. A közleményben hozzáteszik: az atomerőmű egyes külső árambetáplálásának megszakadásai továbbra is a nukleáris biztonsági és fizikai védelmi helyzet bizonytalanságát jelzik.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Leterheléssel járó tervezett karbantartás a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2023.08.10

Az MVM Paksi Atomerőmű 1. blokkját 2023. augusztus 10-én délelőtt 50%-kal leterhelték. A teljesítménycsökkentésre azért volt szükség, mert az 1. blokki 1. számú turbinagépcsoporthoz tartozó berendezéseknél karbantartást és ellenőrzést hajtanak végre. A leállított turbina felterhelését várhatóan még a mai napon megkezdik. A karbantartási tevékenység a villamosenergia-termelés szempontjából fontos berendezést érint, a hozzá tartozó tevékenységeknek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt hatása nincsen.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás feljegyzése Közmeghallgatás feljegyzése

Az érintettek személyes megjelenése nélkül tartott közmeghallgatás feljegyzésének közététele

2023.08.08

Az Országos Atomenergia Hivatal az érintettek személyes megjelenése nélkül tartott közmeghallgatást a nyilvánosság és a közigazgatási hatósági eljárás ügyfelei számára a véleményük és észrevételeik megismerése érdekében az Energiatudományi Kutatóközpont Budapesti Kutatóreaktor „az EK BKR lejáró üzemeltetési engedélyét kiváltó új üzemeltetési engedély iránti kérelme” tárgyú hatósági eljárásban. Az érintettek személyes megjelenése nélkül tartott közmeghallgatás során 2023. július 3. és 2023. július 7. között e-mailben küldhettek az érdeklődők kérdéseket, észrevételeket és véleményeket az ügyhöz kapcsolódóan.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.08.07

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, „a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére a P2-HA0138 számú - az 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges talajvíz szintje feletti talajkiemelés építési engedély időbeli hatályának meghosszabbítása” ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény az Elas Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.08.04

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott az Elas Kft. kérelmére indult, röntgenberendezés hatósági engedélyezés és ellenőrzés alóli mentesítésének engedélyezésére irányuló eljárásban. Az eljárás az SK On Hungary Kft. telephelyéhez kapcsolódik, ezért a kormány 359/2020. (VII.23.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »