ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Toray Industries Hungary Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.10.02

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Toray Industries Hungary Kft. kérelmére indult, fizikai védelmi engedély kiadására irányuló eljárásban. Az eljárás a 65/2018. (IV. 4.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházással függ össze. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Nukleáris országprofil Nukleáris országprofil

A NAÜ közzétette a 2020-as nukleáris országprofilokat tartalmazó kiadványát

2020.10.02

Az atomerőművet üzemeltető, atomprogramot végrehajtó, illetve tervező államok nukleáris országprofilját (Country Nuclear Power Profiles) tartalmazó kiadványt a NAÜ évente aktualizálja. A legújabbat 2020 októberében tették közzé.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Karbantartás a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2020.09.30

2020. szeptember 30-án megkezdődött a Paksi Atomerőmű 4. blokkjához tartozó villamos berendezés szénkefe cseréje. A karbantartás tervezetten történik, annak ideje alatt a blokk 50%-os teljesítménnyel üzemel. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nincs. A karbantartás a szabályok betartásával, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint előreláthatólag fél nap múlva állítják vissza névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Bécsben befejeződött a NAÜ 64. közgyűlése

2020.09.29

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szeptember 21–25-én Bécsben tartott 64. közgyűlésén a tagállamok elfogadták azokat a határozatokat, amelyek az elkövetkezendő években tovább erősíthetik a NAÜ nukleáris tudomány és technológia, a nukleáris biztonság és a védettség, valamint a biztosítékok terén végzett tevékenységét. További határozatok elfogadására is sor került az ügynökség biztosítéki tevékenységének hatékonyabbá tételéről, valamint arról, hogy a NAÜ a COVID-19 járvány idején is folytassa feladatainak végrehajtását megbízatásának minden területén.

Tovább olvasom »

Módosuló követelmények Módosuló követelmények

Összefoglaló a sugárvédelmi szakértői tevékenységekkel összefüggő követelmények módosulásáról

2020.09.28

A 2020. március 5-én megjelent 36/2020. (III. 5.) Korm. rendelet több ponton módosította a 487/2015. (XII. 30.) Korm. rendelet sugárvédelmi szakértői tevékenységgel összefüggő követelményeit. Az alábbi összefoglaló a legfontosabb változásokra kívánja felhívni az engedélykérelem benyújtása előtt állók, valamint a már engedéllyel rendelkező szakértők figyelmét.

Tovább olvasom »

Forrás: Pixabay Forrás: Pixabay

Paks II Zrt. benyújtotta a fizikai védelmi engedélykérelmét az OAH-hoz

2020.09.25

A Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020. szeptember 24-én benyújtotta a fizikai védelmi engedély megszerzésére irányuló kérelmét az Országos Atomenergia Hivatalhoz, amely tartalmazza a későbbi létesítmény Fizikai Védelmi Tervét.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Flex Films Europa Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.09.24

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Flex Films Europa Kft. kérelmére indult, fizikai védelmi engedély kiadására irányuló eljárásban. Az eljárás a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházással függ össze. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Karbantartás a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2020.09.23

2020. szeptember 23-án megkezdődött a Paksi Atomerőmű 1. blokkjához tartozó villamos berendezés szénkefe cseréje. A karbantartás ideje alatt a blokk 50%-os teljesítménnyel üzemel. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nincs. A karbantartás a szabályok betartásával, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint előreláthatólag fél nap múlva állítják vissza névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.09.22

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. A „Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzat készítése radioaktívhulladék-tároló létesítmények esetében” című útmutató célja, hogy egyértelművé tegye a vonatkozó hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse a hatályos jogszabályban meghatározott sugárvédelmi követelmények teljesülését.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

64. NAÜ-közgyűlés Bécsben

2020.09.21

2020. szeptember 21-25. között kerül sor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 64. közgyűlésére Bécsben, ahol számos kérdésről tárgyalnak a tagállamok magasrangú tisztségviselői. A közgyűléssel párhuzamosan tudományos fórumra is sor kerül, amelynek témája a nukleáris energia és átállás a tiszta energiaforrásokra. Az idei rendezvényekre a járványhelyzet miatt a szokásostól eltérő módon kerül sor, számos óvintézkedést hoztak a szervezők: limitálták a felszólalások hosszát, az ülésen résztvevő delegációk létszámát, megfelelve a hatályos osztrák szabályoknak (pl. Ausztriában a beltéri rendezvényeket létszámkorláttal lehet megtartani), továbbá az ülések közötti szünetben fertőtlenítik majd a konferenciatermet. A NAÜ emellett biztosítja az internetes élő közvetítést, így minden érdeklődő online követheti a bécsi rendezvényeket.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

NAÜ Kormányzótanácsi ülés Bécsben

2020.09.21

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Kormányzótanácsának ülésére 2020. szeptember 15-i héten Bécsben került sor. A szervezet főigazgatója, Rafael Mariano Grossi fontos kérdésekről tájékoztatta a jelenlévőket, így áttekintést adott a biztosítéki kérdésekkel kapcsolatos, Iránnal kötött megállapodásról, valamint a legutóbbi robbanást követően Libanonnak nyújtott támogatásról. Az ülésen magyar felszólalás is elhangzott, amelyben hazánk megköszönte a NAÜ jelentős erőfeszítéseit, amellyel a tagországokat támogatja a koronavírus elleni küzdelemben, kiemelve a Magyarországnak nyújtott támogatást. A felszólalásban hazánk felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy minden ország saját maga dönt az energiamixéről, továbbá kiemelték Magyarország nukleárisenergia iránti elkötelezettségét. Hazánk számára a járványhelyzet alatt is elsődleges fontosságú a nukleáris biztonság garantálása, ez érvényes az új atomerőművi blokkok létesítésének folyamatára is.

Tovább olvasom »

NAÜ COVID-összegzés NAÜ COVID-összegzés

NAÜ-összegzés a tagállamok eddigi támogatásáról a COVID-19 elleni küzdelemben

2020.09.18

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség eddig mintegy 125 tagállam, így hazánk számára is biztosította azt a nukleáris technológián alapuló tesztkészletet, amellyel a levett mintából azonnal kimutatható a COVID-19 fertőzés. A szervezet most rövid összegzést tett közzé az eddigi eredményekről, illetve azokról az erőfeszítésekről, amelyekkel a tagállamokat támogatták a járvány elleni küzdelemben.

Tovább olvasom »