ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Magyar-szlovén kétoldalú találkozó új atomerőművi blokkok engedélyezési tapasztalatai kapcsán

2022.10.24
Magyar-szlovén találkozó Magyar-szlovén találkozó

A szlovén nukleáris biztonsági hatóság két munkatársát fogadta az Országos Atomenergia Hivatal az új atomerőművi blokkokkal kapcsolatos magyar felkészülési és engedélyezési tapasztalatok megosztása céljából 2022. október 18-án.


A találkozón az OAH szakértői áttekintést adtak az új atomerőművi blokkokra történő hatósági felkészülésről és a kapcsolódó engedélyezésekről.

A szlovén hatóság képviselői bemutatták a tervezett új atomerőművi blokkokra vonatkozó elképzeléseiket, valamint a szeptemberben lezajlott, Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által végrehajtott (a nukleáris hatósági rendszert felülvizsgáló) IRRS-misszió eredményeit.

Az OAH részéről a találkozón részletesen ismertették az új munkatársak felvételének és képzésének gyakorlati tapasztalatait, a telephelykutatással és telephely-engedélyezéssel kapcsolatos kérdéseket, az új atomerőművi blokkok létesítési engedélyezésével kapcsolatos tapasztalatokat. Emellett beszámoltak a nemzetközi együttműködésekkel és a NAÜ misszióival kapcsolatos tapasztalatokról, valamint a hazai nukleáris biztonságra vonatkozó jogi keretrendszer felépítéséről, illetve az új atomerőművi blokkok engedélyezéséhez szükséges jogszabályi módosításokról.

Az esemény mindkét fél számára hasznos ismeretek átadását szolgálta, így kifejezték további együttműködési és segítségnyújtási szándékukat.Facebook megosztás