ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

OAH-delegáció látogatása a török nukleáris hatóságnál

2022.10.24
Akkuyu Atomerőmű építési munkálatainak megtekintése Akkuyu Atomerőmű építési munkálatainak megtekintése

2022. október 17-20. között a török nukleáris hatóság fogadta az Országos Atomenergia Hivatal felsővezetői és szakértői delegációját, amelyet Kádár Andrea Beatrix, az OAH elnöke vezetett. A program részeként a delegáció ellátogatott az Akkuyu Atomerőmű építkezésének helyszínére, továbbá a török és a magyar hatóság vezetője megújított együttműködési megállapodást írtak alá.


A látogatás során számos szakmai kérdést megtárgyaltak a résztvevők, így többek között a két hatóság szervezeti átalakulásáról és működéséről, a hatósági ellenőrzésekről, a mérnökök képzéséről, továbbá a jogszabályi környezetről is információt cseréltek, emellett szakértői szinten konkrét technológiai és műszaki témák is szóba kerültek. A program egyik kiemelt része volt az Akkuyu Atomerőmű építési munkálatainak megtekintése, ahol párhuzamosan négy blokk építése zajlik.

A török és a magyar hatóság közötti együttműködési megállapodást 2014-ben írták alá először, amelynek keretében már eddig is számos találkozóra, szakmai egyeztetésre került sor. Az információcsere különösen fontos abból a szempontból, hogy Törökországban is a magyarországihoz hasonló, VVER-1200-as típusú atomerőmű épül, így az ottani értékes tapasztalatok az OAH munkája során is jól hasznosíthatók.
A most aláírt, megújított megállapodás további 5 évre biztosítja az OAH és a török nukleáris hatóság szoros együttműködésének kereteit.Facebook megosztás