ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Az Országgyűlés bizottsági ülésén adott tájékoztatást az OAH elnöke

2022.11.19
Bizottsági ülés Bizottsági ülés

2022. november 17-én került sor az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának ülésére, amelyen Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal elnöke tájékoztatta a képviselőket a Paksi Atomerőmű üzemidő-hosszabbításának hatósági és jogszabályi vonatkozásairól, továbbá az új atomerőművi blokkok létesítéséhez kapcsolódó eljárásokról.


Hangsúlyozta, hogy a hatóság döntéseit a jogszabályi követelmények teljesülésének vizsgálata alapján hozza meg szem előtt tartva a nukleáris biztonság maradéktalan megvalósulását.

Az OAH elnöke a Paks II. beruházással kapcsolatban kiemelte: a hivatal számos engedélyt adott ki, eljárásaiba szakhatóságokat is bevont, valamint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felülvizsgálati misszióit is igénybe vette. Az 5. és 6. blokk létesítésére vonatkozó engedélyben rendszeres és eseti jelentési kötelezettségeket határozott meg, továbbá hatósági visszatartási pontot is rögzített.

Kádár Andrea Beatrix a Paksi Atomerőmű blokkjainak üzemidő-hosszabbításához kapcsolódóan áttekintést adott a hazai szabályozási környezetről, ismertette azokat a tevékenységeket, amelyek alapvető fontosságúak az üzemidő-hosszabbítás szempontjából (állapotfelmérés, állagmegóvás, karbantartási programok, folyamatos monitorozás), hangsúlyozva, hogy a nukleáris biztonsági feltételeknek mindenkor maradéktalanul teljesülnie kell, amelyet az OAH folyamatosan felügyel.

Az OAH elnöke előadásában elmondta: a teljes folyamathoz hozzátartozik a környezetvédelmi hatósági vizsgálat és környezeti hatásvizsgálat is, továbbá jelezte, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek vannak a felkészülést segítő felülvizsgálati missziói (ezeket hazánk az első üzemidő-hosszabbítás során igénybe vette).Facebook megosztás