ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Meghívó a budapesti „Atomenergiáról – mindenkinek” című konferenciára

2015.03.23

Az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen 2015. április 17-én ismeretterjesztő konferenciát rendez „Atomenergiáról – mindenkinek” címmel. Az immár tizenhatodik alkalommal sorra kerülő regionális konferencián neves előadók tekintik át azokat a nukleáris kérdésekhez kapcsolódó területeket, amelyek gyakran előfordulnak a médiában és érdekelhetik a lakosságot.

Tovább olvasom »

Interjú a Gyimesi Zoltán díjban részesült Beszédes Tamással

2013.03.22

Beszédes Tamás, az Országos Atomenergia Hivatal szakmai főtanácsadója nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából Gyimesi Zoltán díjban részesült, amelyet az atomenergia alkalmazásának biztonsága, a nukleáris biztonság fejlesztése érdekében kifejtett eredményes és kiemelkedő munka elismerésére alapított az OAH. Az ünnepélyes alkalom lehetőséget teremtett arra, hogy Körmendi Gábor, az OAH tájékoztatási felelőse rövid interjút készítsen a díjazottal, bemutatva a díj mögött álló négy évtizedes szakmai munka néhány kiemelkedő momentumát.

Tovább olvasom »

Kitüntetések a nemzeti ünnep alkalmából

2013.03.19

A köztársasági elnök megbízásából Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Dr. Rónaky Józsefnek, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójának a hazai atomenergia biztonságos felhasználása érdekében végzett példaértékű munkássága, vezetői tevékenysége elismeréseként a MAGYAR ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJE kitüntetést adományozta. GYIMESI ZOLTÁN-Díjat adományozott a nukleárisenergia-termelésben, majd annak hatósági felügyeletében nyújtott negyvenévi kiemelkedő szakmai teljesítményéért Beszédes Tamásnak, az Országos Atomenergia Hivatal szakmai főtanácsadójának. Az OAH Nukleáris Biztonsági Igazgatóság Nukleáris Technológiai és Értékelési Főosztályának egy évtizede tartó példás irányításáért MINISZTERI ELISMERÉSBEN részesült Hullán Szabolcs, az Országos Atomenergia Hivatal főosztályvezetője. Gratulálunk!

Tovább olvasom »

OAH részvétel az amerikai nukleáris hatóság konferenciáján

2013.03.14

Az amerikai nukleáris hatóság szervezésében 2013. március 12-14. között Washingtonban került sor az évente megrendezett Hatósági Tájékoztató Konferenciára, amelyen dr. Horváth Kristóf, az OAH Általános Nukleáris Főigazgató-helyettese is részt vett. A nemzetközi konferencián tartott előadásában a főigazgató-helyettes bemutatta a tudásmenedzsmenttel kapcsolatos hazai kihívásokat és problémákat, valamint ismertette a fejlesztés érdekében tett konkrét lépéseket.

Tovább olvasom »

Szimulációs gyakorlatot készít elő az OAH

2013.03.14

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya Energiaügyi Minisztériuma (DOE) által létrehozott Globális Fenyegetettséget Csökkentő Kezdeményezés programjában Magyarország évek óta részt vesz. A program keretében az Országos Atomenergia Hivatal szimulációs gyakorlatot szervez a nagy közbiztonsági kockázatot jelentő radioaktív sugárforrások fizikai védelméhez kötődően, amelynek előkészítő megbeszélésre 2013. március 4-5. között került sor.

Tovább olvasom »

A Bolgár Atomenergia Hivatal munkatársainak látogatása az OAH-nál

2013.03.13

Az Országos Atomenergia Hivatal tapasztalat-átadás céljából idén második alkalommal fogadott bolgár szakembereket a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felkérésére. A 2013. március 4-8. között sorra kerülő szakmai találkozón a Bolgár Atomenergia Hivatal két munkatársa a determinisztikus és valószínűségi biztonsági elemzésekről kapott tájékoztatást, valamint arról, hogy ezek a dokumentumok hogyan hasznosulnak az engedélyezési eljárásokban.

Tovább olvasom »

Minőségügyi audit az OAH-nál

2013.03.13

Az Országos Atomenergia Hivatalnál 2013. március 11-én sikeresen lezajlott a Magyar Szabványügyi Testület felügyeleti auditja. A szervezet vezető auditora szerint a vizsgált területek megfeleltek az ISO szabványban leírtaknak.

Tovább olvasom »

Átalakul az OAH szervezeti felépítése

2013.02.19

Az Országos Atomenergia Hivatal előkészítette az új Szervezeti és Működési Szabályzatának tervezetét, amelyet megküldött a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak. Az új szervezeti felépítés szerint kevesebb főosztállyal működik a jövőben az OAH, megfelelve az államigazgatási szervezetrendszer átalakításáról szóló kormányhatározatnak.

Tovább olvasom »

Kísérleti atomrobbantás Észak-Koreában

2013.02.12

Az Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezetének bécsi központjában 2013. február 12-én bejelentették, hogy szokatlan szeizmikus eseményt észleltek Észak-Korea területén. Közleményük szerint a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság megerősítette, hogy végrehajtotta harmadik kísérleti atomrobbantását. Tóth Tibor, a szervezet főtitkára emlékeztetett az ENSZ Biztonsági Tanács 2009. júniusi határozatára, amelyben egyrészt elítélték az előző, 2009 májusában végrehajtott észak-koreai kísérletet, másrészt felhívták Észak-Koreát, hogy csatlakozzon az atomcsend egyezményhez.

Tovább olvasom »

Hatékonyság és átláthatóság a nukleáris biztonság növeléséért

2013.02.07

A Nukleáris Biztonsági Egyezmény (Convention on Nuclear Safety) megerősítésének érdekében 2013. február 4-én megkezdte munkáját a „Hatékonyság és átláthatóság” nemzetközi munkacsoport, amelynek feladata, hogy felmérje az egyezmény azon területeit, ahol szükség van a hatékonyság és az átláthatóság növelésére, valamint meghatározza ennek lehetséges eszközeit.

Tovább olvasom »

Védettségi felülvizsgálat előkészítő ülés az OAH-ban

2013.01.29

Magyarország meghívta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértőit, hogy tekintsék át, és mondjanak véleményt a hazai nukleáris létesítmények illetve radioaktív anyagok védettségi rendszeréről. A szakértők azt vizsgálják, hogyan felelnek meg a védelemre tett hazai intézkedések a NAÜ INFCIRC/225/Rev.5 dokumentumában foglaltaknak, illetve a nemzetközileg elfogadott jó gyakorlatoknak.

Tovább olvasom »

A Paksi Atomerőműben 2003-ban megsérült fűtőelemek elszállítása

2013.01.28

A Paksi Atomerőműben 2013. január közepétől előkészítik a 2003.-ban megsérült – jelenleg hermetikus tokokban tárolt – fűtőelemek végleges eltávolítását. Az előkészületi munkákhoz szükséges hatósági engedélyt az Országos Atomenergia Hivatal 2012 decemberében kiadta, továbbá a helyszínen folyó tevékenységet rendszeresen ellenőrzi.

Tovább olvasom »