ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 4-es blokkjának éves karbantartása

2015.07.31
Paksi Atomerőmű gépgáz Paksi Atomerőmű gépgáz

A Paksi Atomerőműben a héten befejezték a 4. blokk esedékes karbantartását és éves főjavítását. A szakemberek az újraindítást követően újból névleges teljesítményre hozták a blokkot.


A 2015. július 4-én elkezdett, a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött, tervszerű, ciklikus karbantartási, ellenőrzési és javítási tevékenységeket elvégezték.

A blokk karbantartási, főjavítási és indítási műveleteit az Országos Atomenergia Hivatal helyszíni, valamint on-line ellenőrzéssel folyamatosan felügyelte.

A biztonság szempontjából az egyik legfontosabb esemény négy, a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat alapján szükséges aktuális határidejű munka, átalakítás elvégzése volt. Az engedélyes a főjavítás befejezésekor benyújtotta a blokk visszaindítása iránti engedélykérelmét. A kérelem felülvizsgálata, valamint a hatósági felügyelet eredményeinek és a jogszabályi követelmények teljesítésének értékelése után az Országos Atomenergia Hivatal az indítási engedélyt kiadta.

Jelenleg a blokk az indítási folyamat befejező szakaszában van. Az üzemeltető sikeresen befejezte a reaktor-berendezés részletes reaktorfizikai ellenőrzését, valamint a blokk műszaki felülvizsgálatát és bizonyította az üzemeltetési feltételek és korlátok maradéktalan teljesülését, a blokk biztonságos üzemeltethetőségét.

A főjavítás ideje alatt az Országos Atomenergia Hivatal hatósági ellenőrzése kiterjedt a karbantartási és főjavítási tervek végrehajtására, a berendezések ellenőrzésére, a próbák végrehajtására, valamint a karbantartási rendszer hatékonyságának monitorozására.Facebook megosztás