ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Csőszakasz cseréje a 4-es blokki pihentető medence egyik hűtőkörén

2015.07.20
Pihentető medence Pihentető medence

2015. július 4-én megkezdődött a Paksi Atomerőmű 4. blokkjának 2015. évi főjavítása. Kiemelt feladatot jelentett – a főjavításhoz kapcsolódó munkákon felül – a pihentető medence hűtőkörének vizsgálata.


Az erőmű 3. blokkján észlelt korróziós nyomok értékelése nyomán született döntés arról, hogy a főjavítások alatt minden reaktorblokkon vizsgálni kell ezeket a rendszereket, függetlenül attól, hogy vannak-e korrózióra, esetleg szivárgásra utaló jelek. A vizsgálatok elvégzéséhez egy már többször sikeresen alkalmazott ideiglenes állapot létrehozására volt szükség, ami egyebek mellett a pihentető medence üzemi hűtésének leállítását, vízszintjének csökkentését, valamint ideiglenes hűtőkör kialakítását foglalta magába, így biztosítva, hogy a kiégett üzemanyag-kazetták hőmérséklete az előírt korlátokat ne lépje túl.

A konténmenten belül az átömlőfolyosó nem teherhordó padlóbetonjában található csővezetékben korróziós nyomokat észleltek; a beton részleges bontásával az érintett csőszakasz hozzáférhetővé vált. A feltárással lehetőség nyílt mind a feltöltő betonréteg állapotának, mind a hermetikus burkolat megfelelőségének lokális ellenőrzésére, ami igazolta, hogy a csőszakaszon lyuk nem található, a környezetében nincs szivárgásra utaló nyom. A burkolat állapota megfelelő, a betonszerkezet ép.

A csőszakasz cseréje után végrehajtották az elvégzett feladatok során érintett területek, az elkészült varratok szemrevételezéses, szerkezeti és anyagvizsgálatait, és a csővezeték kivágásával lehetőség nyílik laboratóriumi anyagvizsgálatok elvégzésére is.

Jelenleg a javítás előtti állapot helyreállításán dolgoznak a Paksi Atomerőmű szakemberei. A főjavítás hatósági felügyelete mellett az OAH kiemelt figyelmet fordít a csővezeték-javítás folyamatának ellenőrzésére.Facebook megosztás