ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Kétoldalú találkozó Szófiában

2015.07.31

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) és a Bolgár Atomenergia Ügynökség (BNRA) szakemberei 2015. július 14-15-én az új atomerőművi blokkok engedélyezésével kapcsolatban tartottak tapasztalatcserét Szófiában.


A másfél napos egyeztetés során előbb a magyar, majd a bolgár fél adott átfogó képet az új atomerőművi blokkok létesítésére irányuló hatósági feladatairól és az aktualitásokról. A BNRA szakemberei jelentős tapasztalattal rendelkeznek e téren, mivel már több éve dolgoztak a belenei atomerőmű hatósági engedélyezésén, amikor a bolgár kormány 2012-ben leállította a beruházást. A belenei atomerőmű telephelyén a korábbi elképzelések szerint két orosz tervezésű AES-92 típusú blokk épült volna, amely a paksi telephelyre tervezett AES-2006 típus korábbi verziója.

Az OAH szakemberei az egyeztetések során gyűjtött ismereteket is felhasználva folyamatosan készülnek az új reaktorok engedélyezési eljárására, illetve a nagy terjedelmű biztonsági jelentések hatékony feldolgozására és értékelésére.Facebook megosztás