ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Hatékonyság és átláthatóság a nukleáris biztonság növeléséért

2013.02.07

A Nukleáris Biztonsági Egyezmény (Convention on Nuclear Safety) megerősítésének érdekében 2013. február 4-én megkezdte munkáját a „Hatékonyság és átláthatóság” nemzetközi munkacsoport, amelynek feladata, hogy felmérje az egyezmény azon területeit, ahol szükség van a hatékonyság és az átláthatóság növelésére, valamint meghatározza ennek lehetséges eszközeit.

Tovább olvasom »

Védettségi felülvizsgálat előkészítő ülés az OAH-ban

2013.01.29

Magyarország meghívta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértőit, hogy tekintsék át, és mondjanak véleményt a hazai nukleáris létesítmények illetve radioaktív anyagok védettségi rendszeréről. A szakértők azt vizsgálják, hogyan felelnek meg a védelemre tett hazai intézkedések a NAÜ INFCIRC/225/Rev.5 dokumentumában foglaltaknak, illetve a nemzetközileg elfogadott jó gyakorlatoknak.

Tovább olvasom »

A Paksi Atomerőműben 2003-ban megsérült fűtőelemek elszállítása

2013.01.28

A Paksi Atomerőműben 2013. január közepétől előkészítik a 2003.-ban megsérült – jelenleg hermetikus tokokban tárolt – fűtőelemek végleges eltávolítását. Az előkészületi munkákhoz szükséges hatósági engedélyt az Országos Atomenergia Hivatal 2012 decemberében kiadta, továbbá a helyszínen folyó tevékenységet rendszeresen ellenőrzi.

Tovább olvasom »

Bolgár szakmai látogatás az OAH-ban

2013.01.21

Az Országos Atomenergia Hivatal a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felkérésére 2013. január 14-16. között fogadta a Bolgár Atomenergia Hivatal és a kozloduji atomerőmű Magyarországra érkezett munkatársait. A 7 fős bolgár küldöttség a Paksi Atomerőmű 1-es blokkjának üzemidő hosszabbításával összefüggő – az OAH által 2012-ben végrehajtott – hatósági engedélyezési eljárás jogi és műszaki részleteibe kért és kapott betekintést. Az OAH munkatársai ezen kívül ismertették az új atomerőművi blokkok létesítésével összefüggő hatósági feladatok témakörében kidolgozott megközelítést is.

Tovább olvasom »

MAGYAR NEMZETI AKCIÓTERV - SAJTÓKÖZLEMÉNY

2012.12.19

A Fukushima Atomerőműben bekövetkezett baleset után, 2011. március 25-én az EU Tanácsa arra a következtetésre jutott, hogy az Európai Unióban található atomerőműveket átfogó biztonsági felülvizsgálatnak kell alávetni, értékelve az üzemeltetés kockázatát és nyilvánossá téve a teljes folyamatot. A felülvizsgálat elterjedt elnevezése a „stresszteszt”, magyarországi hivatalos elnevezése pedig „Célzott Biztonsági Felülvizsgálat” (CBF).

Tovább olvasom »

ÜZEMIDŐ-HOSSZABBÍTÁS - SAJTÓKÖZLEMÉNY

2012.12.18

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. (MVM PA Zrt.) közgyűlése – komplex műszaki és gazdasági elemzések figyelembevételével – 2001 januárjában döntött arról, hogy a blokkok üzemidejét meg kívánja hosszabbítani...

Tovább olvasom »

Az Országos Atomenergia Hivatal a biztonság szintjét növelő intézkedéseket rendelt el a Paksi Atomerőműben - SAJTÓKÖZLEMÉNY

2012.12.18

A Fukushima Daiichi Atomerőműben bekövetkezett baleset után 2011. március 25-én az Európai Unió Tanácsa arra a következtetésre jutott, hogy az Európai Unióban található atomerőműveket átfogó biztonsági felülvizsgálatnak kell alávetni, értékelve az üzemeltetés kockázatát és nyilvánossá téve a teljes folyamatot. A felülvizsgálat elterjedt elnevezése a „stresszteszt”, magyarországi hivatalos elnevezése „Célzott Biztonsági Felülvizsgálat” (CBF). A felülvizsgálatot először az atomerőműveket üzemeltető szervezeteknek kellett elvégezni, majd az országok nemzeti nukleáris hatóságai értékelték a felülvizsgálat eredményeit és nemzeti jelentést állítottak össze.

Tovább olvasom »

Az OAH nyerte az EB RESPEC pályázatát

2012.12.17

2012 júniusában az Európai Bizottság energetikai ügyekért felelős főigazgatósága pályázatot írt ki a RESPEC projekt (Radiological Emergency Support Project for the European Commission – radiológiai veszélyhelyzeti támogatás nyújtása az Európai Bizottság számára) következő, 2013-tól 2016-ig tartó időszakára.

Tovább olvasom »

Osztrák-magyar kétoldalú találkozó

2012.12.08

2012. december 6-7-én Kismartonban (Eisenstadt) került sor a 18. osztrák-magyar kétoldalú szakértői ülésre az Ausztria és Magyarország között 1987-ben megkötött, a nukleáris létesítményeket érintő, kölcsönös érdeklődés tárgyát képező kérdések szabályozásáról szóló egyezmény keretében.

Tovább olvasom »

A NEMZETI RADIOAKTÍVHULLADÉK-TÁROLÓ ÁTADÓ ÜNNEPSÉGE

2012.12.06

2012. december 5-én ünnepélyes keretek között átadásra került Bátaapátiban a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT). A hosszú szakmai előkészítési és megvalósítási folyamatot magába foglaló beruházás megnyitóján ünnepi beszédet mondott Dr. Kereki Ferenc a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. ügyvezető igazgatója, Potápi Árpád országgyűlési képviselő, Bonyhád polgármestere, valamint Darabos Józsefné Bátaapáti polgármestere, a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) elnöke, továbbá Dr. Rónaky József az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, az Európai Bizottság képviseletében Ute Blohm-Hieber asszony, és Nagy Sándor, az MVM Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója. Az átadás előtti sajtótájékoztatón Kereki Ferenc elmondta: a meglévő engedélyek birtokában mintegy 40 ezer köbméter, az atomerőmű működése és a leszerelés során keletkező kis és közepes aktivitású hulladékot lehet elhelyezni Bátaapátiban, 250 méter mélyen a föld alatt. A létesítmény átadásával az első kamrában 510 vasbeton konténerben 4600 hordónyi hulladék végleges elhelyezésére nyílt lehetőség, további kamrák építésével pedig a tárolás folyamatosan biztosítható. Dr. Rónaky József az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy egy hosszú és tanulságos folyamat eredményeként a különféle érdekelt szakmák képviselőinek közös munkájaként adhatták át rendeltelésének a tárolót. Az OAH főigazgatója a költségek finanszírozására létrehozott Központi Nukleáris Pénzügyi Alap jelentőségére is felhívta a figyelmet, amely kifejezi a hulladékok elhelyezésével, és végleges tárolásával kapcsolatos aktív állami szerepvállalást. Az átadó ünnepségről készült kisfilm: RHK_atado_kisfilm.mpg(Mérete: 265,8 MB)

Tovább olvasom »

NAÜ-OAH kétoldalú éves ülés a NAÜ nukleáris biztosítéki rendszerének nyújtandó támogató program feladatairól

2012.12.02

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nukleáris biztosítéki rendszerének erősítésére nyújtott magyar támogató program éves ülésére 2012. november 28-án került sor. Az ülésen magyar részről az OAH Nukleáris és Radioaktív Anyagok Főosztálya képviseletében Dr. Vincze Árpád főosztályvezető, Dr. Stefánka Zsolt, biztosítéki osztályvezető, valamint Földesi Erzsébet tanácsadó vett részt. További magyar résztvevők voltak Dr. Kovács-Széles Éva és Huszti József az MTA EK képviseletében. Az ülést Jill N. Cooley, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség támogató programokért felelős igazgatóságának vezetője nyitotta meg. Elmondta, hogy a tagországok 35 éve nyújtanak segítséget a NAÜ biztosítéki rendszerének, ezen belül hazánk 21 éve nyújt szervezett keretek között támogatást. Jill N. Cooley hangsúlyozta, hogy a NAÜ 2014-2015-ös kutatás-fejlesztési tevékenységének költségvetése csökken, ezért a tagországoknak a támogató program keretei közötti tevékenysége még inkább előtérbe kerül.

Tovább olvasom »