ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Benyújtottuk az „ARM”-ot

2015.04.13

Magyarország kezdeményezésére 2015 májusában a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség úgynevezett IRRS-misszió keretében a nukleáris területhez kapcsolódó teljes hazai hatósági rendszert felülvizsgálja nemzetközi szakértőkkel. Ennek előkészületeként április első hetében az Országos Atomenergia Hivatal információs csomagot nyújtott be a NAÜ-nek. Nyisztor Dánielt, az OAH közigazgatási tanácsadóját, az IRRS projekt vezetőjét kérdeztük arról, hogy ez mit is jelent, min vagyunk túl és még milyen feladatok előtt állunk.


Az ARM benyújtása az egyik mérföldköve az előkészítésnek. Ez mit jelent pontosan, miért annyira fontos?

Érdemes kibontani ezt a mozaikszót: Advance Reference Material (ARM), ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy „előzetes információs csomag”. Ez tartalmazza a hazai hatósági rendszer önértékelési eredményeit, az ez alapján kidolgozott akciótervünket, a jogszabályi háttér és a hazai kormányzati és hatósági rendszer leírását. Mindezt természetesen angolul kellett átadni a NAÜ-nek, hogy a hazánkba érkező szakértő delegáció tagjai ezt tanulmányozva, már felkészülten jöhessenek a kéthetes magyarországi misszióra.

Gondolom, jelentős kihívás volt, hogy mindent angolul kellett előkészíteni.

Az önértékelési fázisban 4000 kérdést válaszoltunk meg, ennek „summája” az ARM, amely több mint 450 oldalas lett. Mindezt magyarul készítettük el, az OAH mellett részt vett a munkában az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala, valamint a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség. A fordítást szakfordítóval készíttettük, a lektorálást viszont már az OAH munkatársai végezték, és mivel erre rövid idő állt rendelkezésre, ez is komoly kihívást jelentett.

Ez azt jelenti, hogy mostantól már csak a májusi missziót várjuk, vagy még vannak feladatok, amelyek az előkészítéshez kötődnek?

Nem dőlhetünk hátra: rengeteg szervezési kérdés áll még előttünk, folyamatban van a misszió részletes programjának összeállítása, továbbá április végén lesz egy képzés és felkészítés a hazai résztvevőknek.

Visszatérve az ARM-ra, ezt a 450 oldalas dokumentumot hogyan foglalnád össze, egyáltalán készült-e belőle rövid összegzés, amit elmondhatsz most?

Nincs rövidített változat, ez már maga az összegzett anyag. Van benne egy vezetői összefoglaló is, amely többek között az önértékelés során megvizsgált különböző területek ún. „SWOT”-elemzésének (erősségek, gyengeségek, lehetőségek és veszélyek felmérése) rövidített változatát tartalmazza. Gyakorlatilag ez a lecsupaszított eredménye az önértékelésnek, amely ugyan önmagában nem használható, de ez a leszűrt lényeg.

Ezek közül az erősségek, gyengeségek, lehetőségek és veszélyek közül mit emelnél ki?

Ahogy az ARM-ban is olvasható, a magyarországi hatósági és jogszabályi rendszer egyik nagy erőssége, hogy jól kidolgozott, stabil rendszer. A hatósági felügyelettel, ellenőrzési tevékenységekkel kapcsolatban még láttunk fejlesztési lehetőségeket, amelyeket az akcióterv részévé tettünk.

Az akcióterv kiemelten kezeli a tudásmenedzsment és a képzés kérdését, sőt, az erre vonatkozó megállapítások és tervek a vizsgált területek többségét érintették. A jelenlegi képzési rendszert az értékelés alapján szisztematikusan fogjuk javítani és a tudásmenedzsmenthez kapcsolódó funkciókat rendszerben kezeljük a jövőben. Ennek alapjait már idén megteremtjük.

Az említettek mellett számos konkrét jobbító elhatározás is született a szabályozást, a dokumentációs rendszert, illetve a felügyeleti gyakorlatot illetően. Ezek mind bekerültek az ütemezett akciótervbe.

Mi lesz a következő nagyobb lépés az IRRS-hez kötődően?

Mivel az OAH számára különösen fontos az átláthatóság, ezért lényegesnek tartom, hogy folyamatosan tájékoztassuk a misszióról az érdeklődőket: az április végi tanfolyamról és felkészítésről még fogunk információkat közzé tenni, és természetesen aktív kommunikációt kapcsolunk a kéthetes misszióhoz is. Fontos, hogy a misszió végeredménye, az országról készült összefoglaló jelentés nyilvános lesz. A misszió záróértekezletét követően pedig sajtótájékoztató keretében ismerteti a misszió vezetője a tapasztalataikat.

Az IRRS-hez kapcsolódó korábbi cikkeinket itt, itt és itt olvashatja. Az interjút Körmendi Gábor, az OAH tájékoztatási felelőse készítette.Facebook megosztás