ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Az EURATOM tagországainak találkozója Luxemburgban

2015.03.20

2015. március 11-12. között Luxemburgban került sor az Európai Unió tagországainak találkozójára, amelyet hagyományosan kétévente rendeznek meg. A rendezvény célja, hogy az Európai Unió Bizottsága Energia Ügyek Főigazgatóságának szakemberei bemutassák az elmúlt időszakban végzett nukleáris biztosítéki tevékenységüket a tagországok képviselőinek. Újdonságot jelentett idén, hogy az esetleges fejlesztési, javítási lehetőségekről is vitázhattak a résztvevők.


Az EURATOM-szerződés alapján a bizottság közvetlen hatáskörrel rendelkezik minden tagállamban a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozására kötött szerződésben vállalt kötelezettségek betartatására és a nukleáris anyagok ellenőrzésére (nukleáris biztosítékok). A 2013-2014 közötti nukleáris biztosítéki tevékenység összefoglalója mellett a bizottság munkatársai előadást tartottak a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel való együttműködésről, a képzési programokról, illetve az informatikai biztonság területéről. Az Országos Atomenergia Hivatalt Vincze Árpád főosztályvezető és Stefánka Zsolt osztályvezető képviselte az ülésen.

A résztvevők az esetleges fejlesztésekről, javítási lehetőségekről is vitázhattak idén; egyetértés volt abban, hogy érdemes lenne megvizsgálni, mik azok a lehetőségek, amelyek elősegítenék a bizottság és a tagországok közötti hatékonyabb kommunikációt, valamint hogy a nemzeti hatóságok hogyan tudják támogatni a bizottság biztosítéki munkáját (például ellenőrzésekkel).Facebook megosztás