ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

OECD NEA munkacsoportülés OECD NEA munkacsoportülés

OECD NEA munkacsoportülés az OAH-ban

2022.05.02

Az Országos Atomenergia Hivatal szervezésében 2022. április 25-28. között került megrendezésre a Nukleáris Energia Ügynökség (OECD NEA) Üzemeltetési Tapasztalatok Munkacsoportjának workshopja illetve tavaszi ülése, amelynek fókuszában az atomerőművek üzemeltetési tapasztalatának hasznosítására kialakított tagállami programok voltak.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2022.04.27

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Üzemelő nukleáris létesítmények nukleáris veszélyhelyzetre való felkészülése és baleset-elhárítási tevékenysége” című útmutató célja, hogy hatósági útmutatással szolgáljon a nukleáris létesítmények számára a nukleárisbaleset-elhárítási követelmények teljesítéséhez, a teljesítéssel kapcsolatos módszerekhez, megközelítésekhez.

Tovább olvasom »

Második tematikus felülvizsgálat Második tematikus felülvizsgálat

Május végéig véleményezhetők az EU második tematikus felülvizsgálatához kapcsolódó dokumentumok

2022.04.27

Az Európai Unió nukleáris biztonsági irányelve alapján hatévente tematikus szakértői felülvizsgálatot (Topical Peer Review – TPR) kell végezniük a tagállamoknak, amelyet az ENSREG (Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja) koordinál. Az első TPR témája az öregedéskezelés volt, a második TPR témaköre a tűzvédelem. A második TPR folyamatával kapcsolatos dokumentumtervezeteket elérhetővé tette az ENSREG az érdekelt felek és a nyilvánosság számára véleményezés céljából. A konzultációs időszak 2022. április 13-tól május 27-ig tart. A dokumentumtervezetek felülvizsgált, végleges változatait 2022 júniusában terjesztik jóváhagyásra az ENSREG elé. Az ENSREG egyúttal új, a TPR-hoz kapcsolódó lakossági tájékoztató anyagokat is közzétett honlapján.

Tovább olvasom »

Útmutató Útmutató

Új útmutató az OAH honlapján

2022.04.26

Egy új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a „A biztonsági kultúra felmérése és az eredmények hasznosítása nukleáris létesítményeknél” című útmutató.

Tovább olvasom »

Leterhelés az 1. blokkon

2022.04.24

Az MVM Paksi Atomerőmű 1. blokkján 2022. április 24-én 08:52-kor generátor védelmi működés történt, melynek következtében ez a blokk jelenleg 50%-os teljesítményen üzemel. A szakemberek dolgoznak a hiba elhárításán. A javítást követően a blokkot visszaterhelik a névleges teljesítményre. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Tervezett teljesítménycsökkentés volt a Paksi Atomerőmű blokkjain

2022.04.19

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tájékoztatása szerint tervezett menetrendtartás miatt terhelték le az 1-es, 2-es és 3-as blokkot április 17-én 13.45-től kezdődően, amely a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve, annak kérésére történt. Műszaki meghibásodás, illetve rendkívüli esemény nem történt, a blokkok 16.45-re érték el névleges teljesítményüket.

Tovább olvasom »

OECD NEA OECD NEA

Május 11-i hatállyal felfüggesztették az Oroszországi Föderáció tagságát az OECD NEA-ban

2022.04.12

Az OECD vezető testületének döntése nyomán április 11-én felfüggesztették Oroszország tagságát az OECD Nukleáris Energia Ügynökségében (NEA). Az Oroszországi Föderációt ennek megfelelően tájékoztatták, a felfüggesztés május 11-én lép hatályba.

Tovább olvasom »

Sugárvédelmi fórum Sugárvédelmi fórum

Sugárvédelmi engedélyezéssel kapcsolatos fórum szakértők számára

2022.04.12

Az Országos Atomenergia Hivatal 2022. április 7-én hatósági fórumot tartott a sugárveszélyes tevékenységek engedélyezésben közreműködő sugárvédelmi szakértők számára a hatósági felügyeletet érintő főbb változásokról, valamint egyes engedélyezési folyamatok tervezett egyszerűsítéséről.

Tovább olvasom »

WENRA WENRA

Lezajlott a WENRA 2022. évi tavaszi ülése

2022.04.12

2022. április 5-6. között részben személyes jelenléttel Bonnban, részben online csatlakozással került sor a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetségének (WENRA) tavaszi plenáris ülésére. Az ülésen tárgyaltak az ukrán helyzethez kapcsolódó WENRA tevékenységekről, áttekintették a WENRA kis moduláris reaktorokkal kapcsolatos munkáját, valamint a szervezet előtt álló kihívásokat, az európai uniós országok 2. tematikus szakértői felülvizsgálata (TPR) folyamatában a WENRA feladatait, valamint meghallgatták és elfogadták a munkacsoportok beszámolóit.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény az „RHK Kft. NRHT üzemeltetési engedélyének módosítása iránti kérelme” tárgyú eljárásban hozott döntésről

2022.04.08

Az Országos Atomenergia Hivatal döntést hozott a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kérelmére a kis – és közepes aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezését végző Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) üzemeltetési engedélyére vonatkozóan indult eljárásban. A vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelelően az OAH a döntésről hirdetmény útján értesíti az érintett ügyfeleket. A hirdetmény elérhető Bátaapáti Község Önkormányzata (7164 Bátaapáti, Petőfi Sándor utca 4.) valamint az OAH (1036 Budapest, Fényes Adolf u. 4.) hirdetőtábláin, az OAH honlapján (www.oah.hu), valamint a közigazgatási hirdetmények oldalán (http://hirdetmeny.magyarorszag.hu).

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2022.04.07

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, UYR 3.2 számú Anyagraktár építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

IAEA ARTEMIS IAEA ARTEMIS

Véget ért az ARTEMIS-misszió, a NAÜ közzétette sajtóközleményét

2022.04.05

2022. április 4-én a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közzétette a magyarországi ARTEMIS-misszióról szóló sajtóközleményét. „A magyar rendszer fejlett infrastruktúrát biztosít ahhoz, hogy a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezelése jelenleg és a jövőben is biztonságos és hatékony legyen” – mondta David Ulfbeck, az ARTEMIS szakértői csoport vezetője, a Dán Egészségügyi Hatóság vezető tanácsadója.

Tovább olvasom »