ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Csernobil Csernobil

Csernobilt nem fenyegetik az ukrán erdőtüzek

2020.04.22

Ukrajnában továbbra is küzdenek a hatóságok az erdőtüzekkel, Csernobil környékén azonban már csak a parázslások okoznak gondot. Nem segíti a tűzoltási tevékenységeket, hogy a térségben 20 fok körüli száraz, napos és szeles időjárás várható a hét második felében. Az Országos Atomenergia Hivatal továbbra is folyamatosan figyeli az ukrán helyzetet, és tájékoztatja a magyar lakosságot.

Tovább olvasom »

Jogszabályváltozás Jogszabályváltozás

Módosult az atomenergia alkalmazása körében a fizikai védelemről és a kapcsolódó engedélyezési, jelentési és ellenőrzési rendszerről szóló kormányrendelet

2020.04.20

Az Országos Atomenergia Hivatal felhívja a meglévő, illetve leendő engedélyeseinek figyelmét, hogy módosult az atomenergia alkalmazása körében a fizikai védelemről és a kapcsolódó engedélyezési, jelentési és ellenőrzési rendszerről szóló 190/2011. (IX. 19.) Korm. rendelet (a továbbiakban FVr.). Az új FVr. 2020. március 20-án lépett hatályba, a változás elsősorban, de nem kizárólagosan a 4. mellékletet érinti, amely a benyújtandó fizikai védelmi terv tartalmi követelményeit tartalmazza.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.04.20

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. „A biztonsági övezetről” című útmutató célja, hogy meghatározza azokat a tevékenységeket, amelyek végzéséről a biztonsági övezettel érintett – vagyis részben vagy egészben biztonsági övezethez tartozó – ingatlanok tulajdonosainak tájékoztatniuk kell a nukleáris létesítmények és a radioaktívhulladék-tárolók engedélyeseit, valamint a tájékoztatás módját.

Tovább olvasom »

Csernobil Csernobil

Feltámadt a szél Csernobilban, három gócpontban intenzívebbé vált a parázslás

2020.04.17

Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint tovább kell folytatni a fokozott tűzoltási tevékenységeket, miután a feltámadó szél miatt három gócpontban intenzívvé vált a parázslás, ami viszont nem fenyegeti az atomerőmű objektumait. A háttérsugárzás mértéke továbbra sem érte el az ott megengedett szintet. A magyarországi háttérsugárzás értékeiben továbbra sincs a normálistól eltérő változás. Az ukrán hatóságok beszámoltak a Kijevben tapasztalható szmogról is, amelynek forrása a nagyváros közelében kigyulladt aljnövényzet, valamint egy április 16-i homokvihar. Hangsúlyozták: a füst nem jelent megemelkedett radiológiai kockázatot.

Tovább olvasom »

Csernobil Csernobil

Az éjszaka esett csapadék segítette az oltást Csernobilban

2020.04.15

Mintegy 10 nappal ezelőtt gyulladt ki a Csernobil mellett található erdőség. Bár a hatóságok azonnal megkezdték a tűz oltását, az nagyobb területen szétterjedt a szárazság miatt. A legutóbbi információk szerint április 14-én először feltámadt a szél, amely nehezítette az oltást, ezt követően viszont jelentősebb mennyiségű csapadék hullott, amely nagymértékben segítette a tűzoltók munkáját. Az ukrán belügyminiszter-helyettes tájékoztatása szerint jelenleg már csak parázslás figyelhető meg helyenként, amit helikopterekkel oltanak, illetve ahol könnyebb a megközelíthetőség, ott tűzoltó gépjárműveket vetnek be. Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat vezetőjének tájékoztatása szerint a helyzetet uralják, és sikerült megakadályozni, hogy a tűz elérje a szarkofágot, illetve a területen elhelyezett radioaktívhulladék-tárolót.

Tovább olvasom »

útmutató útmutató

Felülvizsgált útmutató az OAH honlapján

2020.04.14

Egy felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a „Nukleáris létesítmények hatósági ellenőrzése” című útmutató.

Tovább olvasom »

Reagálás Reagálás

Reagálás a közösségi médiában megjelenő álhírekre, félrevezető, aggodalmat keltő információkra

2020.04.09

Az elmúlt napokban több félrevezető álhír, illetve aggodalmat keltő információ jelent meg a közösségi médiában, valamint továbbított privát üzeneteken keresztül. Az Országos Atomenergia Hivatal rövid reagálása: a csernobili erdőtűz miatt nem emelkedett meg a háttérsugárzás Magyarországon, emiatt a szabadban tartózkodásnak nincs egészségre káros hatása (a koronavírus miatt természetesen mindenki tartsa be a korlátozó intézkedéseket). A tűz nem érinti sem azt az acélszerkezetet, amelyet az atomerőmű betonszarkofágja fölé húztak, sem pedig a szarkofágot.

A Paksi Atomerőmű által üzemeltetett G1-es számú mérőállomás március közepén azért mutatott rövid ideig kiemelkedő értéket, mert közvetlen közelében radiográfiás anyagvizsgálatot végeztek egy olyan berendezéssel, amely radioizotópot tartalmazott. Így természetesen a rendkívül érzékeny mérőállomás ezt kijelezte. Ezúton kérjük, hogy senki ne továbbítson pánikkeltő álhíreket, ellenőrizzék az információk valódiságát, például kövessék az OAH Facebook oldalát, vagy olvassák az OAH honlapján megjelenő híreket!

Tovább olvasom »

útmutató-tervezet útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.04.09

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Új atomerőmű gépészeti prototípus-berendezéseinek kezelése” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adva egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat az atomerőművi gépészeti prototípus-berendezések tervezésére, üzembe helyezés előtti vizsgálatukra vonatkozó eljárásokkal, módszerekkel és értékelési kritériumokkal kapcsolatosan. Ezen ajánlások elősegítik az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági kritériumok teljesülését, az alkalmazott műszaki megoldásoknak megfelelően, a nukleáris biztonság szempontjából.

Tovább olvasom »

Csernobil Csernobil

Magyarországon nem emelkedett a háttérsugárzás a Csernobil melletti erdőtűz miatt

2020.04.06

2020. április 4-én, szombaton kigyulladt a Csernobil közelében található erdőség. A tűz oltását megkezdték a hatóságok, amit nehezít a térségben eredendően magasabb sugárzási szint. Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint a helyszín közelében mért háttérsugárzási értékek nem haladják meg az ott megengedett szintet, a magyarországi háttérsugárzás értékeiben nem volt a normálistól eltérő változás.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény az SK Battery Manufacturing Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.04.02

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott az SK Battery Manufacturing Kft. kérelmére indult, radioaktív anyag alkalmazásának engedélyezésére irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 344/2017. (XI. 15.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Kisebb tűz ütött ki a Paksi Atomerőmű 4-es blokkjánál, azonnal eloltották

2020.04.02

2020. április 2-án 10 óra után nem sokkal a Paksi Atomerőmű 4-es blokkjának turbinagépházában található gáztalanító táptartály alatti kapcsolószekrény égett, amelyet a dolgozók porral oltóval eloltottak. A tűz a blokk üzemét nem érintő kismértékű tűz volt, így az erőmű működését nem befolyásolta, a nukleáris biztonság szempontjából fontos rendszereket nem érintette.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Pakson is megjelent a járvány

2020.04.01

A Paksi Atomerőmű érintett (pozitívra tesztelt) munkatársa és a vele közvetlen kapcsolatban lévők karanténba kerültek. Az erőmű – pandémiás (járványügyi) tervének megfelelően – folyamatosan biztosítja a biztonságos működést, annak feltételeit, megfelelően pótolja a kieső munkaerőt. A Paksi Atomerőmű felkészült a járványügyi helyzetre, az országos tisztifőorvos által jóváhagyott pandémiás terv alapján jár el. A nukleáris biztonság szintje járványhelyzetben sem csökkenhet, a nukleáris biztonságra vonatkozó követelmények érvényben vannak és továbbra is érvényben maradnak. Az Országos Atomenergia Hivatal munkatársai jelenlegi ismereteink szerint munkájuk során nem kerültek közvetlen kapcsolatba koronavírussal fertőzött személlyel.

Tovább olvasom »