ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Sugárvédelmi hatósági fórumok az OAH-nál

2016.03.08

Az Országos Atomenergia Hivatal 2016. február 25-én és március 3-án sugárvédelmi hatósági fórumot tartott: közel 80 sugárvédelmi szakértő kapott tájékoztatást az OAH új engedélyezési eljárásairól.

Tovább olvasom »

Új menüpont az OAH általános építésügyi hatósági és építésfelügyeleti feladatairól

2016.03.04

2016. január 1-től az Országos Atomenergia Hivatal általános építésügyi hatósági és építésfelügyeleti jogkörrel rendelkezik a nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók biztonsági övezetében elhelyezkedő építményekre vonatkozóan. Korábban az OAH kizárólag az atomenergia alkalmazására szolgáló sajátos építmények (a nukleáris létesítménnyel és a radioaktívhulladék-tárolóval összefüggő építmények) felügyeletét látta el. A lakosság és az engedélyesek tájékoztatása érdekében összefoglaltuk az általános építésügyi hatósági és építésfelügyeleti hatósági eljárásokkal kapcsolatos legfontosabb információkat, amelyeket önálló menüpontban tettünk elérhetővé.

Tovább olvasom »

Fókuszban a 2016-os EPREV-misszió

2016.03.02

2016. február 25-én került sor az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv gondozását végző Felsőszintű Munkacsoport (FMCS) idei első ülésére, amelynek egyik központi témája az EPREV-misszióra való felkészülés volt. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szervezésében 2016. június 13. és 24. között kerül sor a misszióra hazánkban, célja a nemzeti nukleárisbaleset-elhárítási felkészültség független értékelése.

Tovább olvasom »

Új útmutatók az OAH honlapján

2016.02.19

A radioaktívhulladék-tárolóknál a biztonsági kultúra felmérésére és az eredmények hasznosítására vonatkozó, valamint a Hatósági Személyi Monitorozás és az Országos Személy Dozimetriai Nyilvántartás működésére vonatkozó útmutató elérhető az OAH honlapján.

Tovább olvasom »

Meghívó sugárvédelmi engedélyezéssel kapcsolatos hatósági fórumra

2016.02.19

Az Országos Atomenergia Hivatal 2016. február 25-én 13 órai kezdettel, valamint 2016. március 3-án 9 órai kezdettel az ionizáló sugárzás elleni védelemről és a kapcsolódó engedélyezési, jelentési és ellenőrzési rendszerről szóló 487/2015. (XII.30.) kormányrendelet alapján történő engedélyezéssel kapcsolatos hatósági fórumot tart sugárvédelmi szakértők részére. Az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött.

Tovább olvasom »

Mongol, kínai és katari delegációk látogatása az OAH-nál

2016.02.05

Élénk nemzetközi élettel indult az év az Országos Atomenergia Hivatalban. Január folyamán három külföldi delegációt is fogadott az OAH: a kínai delegációval folytatott megbeszélések mellett mongol és katari szakembereknek tartott kéthetes szakmai programot.

Tovább olvasom »

OAH-látogatás a Gönyűi Erőműben

2016.02.03

Az Országos Atomenergia Hivatal hét fős küldöttsége – Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes vezetésével – látogatást tett a Gönyűi Erőműben. Az erőmű az egyik fő eleme a „black start” programnak, amely az országos hálózat visszaindulási forgatókönyvét tartalmazza a teljes magyarországi villamosenergia-hálózat kiesése esetére.

Tovább olvasom »

Elindult a nukleáris szakjogász képzés

2016.02.02

A Széchenyi István Egyetemen 2016. március 1-től induló, három féléves nukleáris jogi szakjogász szakirányú továbbképzési szakon az OAH munkatársai is oktatnak majd.

Tovább olvasom »

Három új sugárvédelmi útmutató az OAH honlapján

2016.02.02

A radioaktív anyagok alkalmazásával összefüggő engedélyezési és bejelentési kötelezettségre, az ionizáló sugárzást létrehozó, de radioaktív anyagot nem tartalmazó berendezésre vonatkozó üzemeltetési engedély iránti kérelem összeállítására, valamint a sugárvédelmi képzésekre és továbbképzésekre vonatkozó útmutatók elérhetők az OAH honlapján.

Tovább olvasom »

Nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat – hazánk is pályázott a rendezésre

2016.01.28

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2017-ben átfogó nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot (ConvEx-3) tart, amelynek megrendezésére felhívást intézett a tagállamok felé. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, valamint a Paksi Atomerőművel egyeztetve, az Országos Atomenergia Hivatal jelezte a NAÜ felé, hogy Magyarország kész vállalni a gyakorlat házigazdai szerepét.

Tovább olvasom »

RHK Kft. munkatársainak látogatása a CERTA-ban

2016.01.26

A szakemberek az Országos Atomenergia Hivatal Veszélyhelyzeti Intézkedési, Gyakorló és Elemző Központjának (CERTA) működésével ismerkedtek meg.

Tovább olvasom »

Az MTA EK felvételt nyert a műszaki-tudományos háttérintézményeket tömörítő nemzetközi hálózatba (ETSON)

2016.01.21

A Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjának tagfelvételi kérelmét az OAH is támogatta.

Tovább olvasom »