ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Kétoldalú találkozók külföldi hatóságok szakembereivel

2017.05.03

Az Országos Atomenergia Hivatal nagy hangsúlyt fektet az új blokkok engedélyezésére való felkészülésre, melynek fontos eleme a más nemzetek hatóságaival való együttműködés. Ennek keretében április elején az orosz hatósággal, a hónap végén pedig a finn hatósággal folytatott megbeszéléseket az OAH szakmai delegációja, tovább mélyítve az hivatal kapcsolatát az új paksi blokkokhoz hasonló típusú atomerőművet építeni szándékozó országok nukleáris biztonsági hatóságaival.

Tovább olvasom »

Szervercsere és informatikai rendszer karbantartása az OAH-nál

2017.04.20

2017. április 21-én, pénteken az Országos Atomenergia Hivatal ügyeleti rendben működik szervercsere, illetve az informatikai rendszer karbantartása miatt.

Tovább olvasom »

Véget ért a Nukleáris Biztonsági Egyezmény 7. Felülvizsgálati Értekezlete

2017.04.20

2017. március 27. és április 7. között Bécsben került sor a Nukleáris Biztonsági Egyezmény (CNS – Convention on Nuclear Safety) részes államainak hetedik felülvizsgálati értekezletére. A felülvizsgálók a magyar gyakorlatot több ponton is követendőnek találták, jó gyakorlatnak (good practice) minősítették az engedélyezési eljárások átláthatóságának más tagállamok gyakorlatán túlmutató biztosítását.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás a BME Oktatóreaktor üzemeltetési engedélyéhez kapcsolódóan

2017.04.19

Az Országos Atomenergia Hivatal az átláthatóság biztosítása érdekében – eleget téve a hazai törvényi kötelezettségeinek és a nemzetközi ajánlásoknak– minden létesítményi szintű engedélyezési eljárásnál közmeghallgatást tart, hogy a lakosság és a civil szervezetek bevonásával (a vélemények figyelembevételével, a kérdések megválaszolásával) hozza meg döntését. A „Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Oktatóreaktorának üzemeltetési engedélye” tárgyú, április 18-án megrendezett közmeghallgatáson nem jelent meg érdeklődő, így sem az Országos Atomenergia Hivatal, sem az engedélyes és a bevont szakhatóságok nem kaptak kérdést, illetve nem hangzott el vélemény, észrevétel.

Tovább olvasom »

Új útmutató az OAH honlapján

2017.04.19

A radioaktívhulladék-tároló létesítmények rendszereit és rendszerelemeit az üzemviteli és lezárást követő fázisok biztonságának fenntartása szempontjából osztályba kell sorolni. Az Országos Atomenergia Hivatal erre vonatkozóan elkészítette „A magyarországi radioaktívhulladék-tárolók rendszereinek és rendszerelemeinek biztonsági osztályba sorolása” útmutatót, amely ajánlásokat tartalmaz a vonatkozó jogszabályi előírások teljesítésére, és az azokban rögzített követelmények végrehajtására a biztonsági szempontok figyelembevételével.

Tovább olvasom »

Új útmutató az OAH honlapján

2017.04.06

A Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója 2017. évi Időszakos Biztonsági Felülvizsgálatának elvégzéséhez szükséges útmutatót (hatósági iránymutatást) készített az Országos Atomenergia Hivatal, amely ajánlásokat tartalmaz a vonatkozó jogszabályi előírások teljesítésére, és az azokban rögzített követelmények végrehajtására a nukleáris biztonsági szempontok figyelembevételével.

Tovább olvasom »

Ügyintézési idő meghosszabbítása

2017.04.05

Az Országos Atomenergia Hivatal az RHK Kft. kérelmére elindított, „Az RHFT üzemeltetési engedély iránti kérelem” engedélyezési eljárás ügyintézési határidejét 90 nappal meghosszabbította.

Tovább olvasom »

Európai szintű baleset-elhárítási gyakorlat házigazdája volt Magyarország

2017.04.04

Az Európai Bizottság (EB) és az Országos Atomenergia Hivatal között megkötött RESPEC-szerződés keretében az OAH szervezte az éves ECUREX-gyakorlatot az EB koordinálásával. Az ECUREX egy nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat az ECURIE (European Community Urgent Radiological Information Exchange) rendszer tesztelésére, gyakorlására.

Tovább olvasom »

NAÜ ellenőrök képzése Magyarországon

2017.04.04

2017. március 27-31. között a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőreinek Kiegészítő Jegyzőkönyv szerinti képzésére került sor a hazai Támogató Program keretében Magyarországon.

Tovább olvasom »

Új szakmai megállapodás az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Nukleáris Felügyeleti Bizottsága között

2017.04.04

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója és az Amerikai Egyesült Államok Nukleáris Felügyeleti Bizottságának (US NRC) elnöke – a Nukleáris Biztonsági Egyezmény Hetedik Felülvizsgálati Konferenciája mentén kezdeményezett - kétoldalú megbeszélés keretében aláírták az új kétoldalú szakmai megállapodást a nukleáris biztonság területén való együttműködésről.

Tovább olvasom »

Ukrán tudományos látogatók fogadása az OAH-ban

2017.04.04

2017. március 27-29. között az ukrán hatóságtól érkező négy NAÜ-ösztöndíjas szakember fogadására került sor az Országos Atomenergia Hivatalban.

Tovább olvasom »

Hirdetmény közigazgatási hatósági engedélyezési eljárásban hozott döntésről

2017.03.31

Az Országos Atomenergia Hivatal az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. kérelmére elindított, „Az MVM Paks II. Zrt. telephelyengedély-kérelme” engedélyezési eljárásban döntést hozott.

Tovább olvasom »