ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Megérkezett az MVM Paks II. Zrt. telephely vizsgálati és értékelési engedélykérelme

2014.04.11

Az Országos Atomenergia Hivatalhoz 2014. április 11-én megérkezett az MVM Paks II. Zrt. telephely vizsgálati és értékelési engedélykérelme. Az eljárás 2014. április 12-től indul. Az érvényes jogszabályok szerint az eljárás megindításáról értesíteni kell minden ismert ügyfelelet. Az OAH hirdetmény útján értesíti az érintetteket.

Tovább olvasom »

Nukleáris Biztonsági Egyezmény 6. Felülvizsgálati Értekezlete Nukleáris Biztonsági Egyezmény 6. Felülvizsgálati Értekezlete

Véget ért a Nukleáris Biztonsági Egyezmény 6. Felülvizsgálati Értekezlete

2014.04.10

2014. március 24. és április 4. között Bécsben üléseztek a Nukleáris Biztonsági Egyezmény (CNS – Convention on Nuclear Safety) részes államai, hogy megvizsgálják a nukleáris biztonság helyzetét országaikban. A Felülvizsgálati Értekezletre a tagállamok jelentést készítettek, amelyet az eseményen egy előadás keretében ismertettek, és tájékoztatták a hallgatóságot a jelentés benyújtása utáni fejleményekről.

Tovább olvasom »

Hágai csúcstalálkozó Fotó: Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) Hágai csúcstalálkozó
Fotó: Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA)

Nukleáris védettségi csúcstalálkozó Hágában

2014.04.03

2014. március 24-25. között Hágában került megrendezésre a 3. Nukleáris Védettségi Csúcs 53 állam- és kormányfő, 13 külügyminiszter, valamint az ENSZ, az Európai Unió, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az Interpol vezetőinek részvételével. A rendezvény jelentősége, hogy az első számú politikai vezetők tárgyaltak a nukleáris védettség kérdéseiről. A részt vevő országok áttekintették az elmúlt két évben elért eredményeiket, és meghatározták a közeljövő legfontosabb feladatait. A Martonyi János külügyminiszter által vezetett hazai delegáció tagjaként Horváth Kristóf, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese vett részt az eseményen.

Tovább olvasom »

Forrás: The Official CTBTO Photostream Forrás: The Official CTBTO Photostream

CTBTO szakembereinek képzése hazánkban

2014.04.01

Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete 2014. március 24. és 28. között Romhányban tartotta gyakorlatát, amelynek során különböző technikai eszközök használatát sajátíthatták el a résztvevők. Az ötnapos képzésen a szervezet három munkatársa és négy ellenőrgyakornoka vett részt.

Tovább olvasom »

Petőfi Gábor előadása a magyar eredményekről Petőfi Gábor előadása a magyar eredményekről

Hogyan lehet tovább javítani az atomerőművek biztonságát?

2014.03.28

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kezdeményezésére március közepén került sor az atomerőművek súlyos baleseti felkészülésével kapcsolatos szakértői találkozóra. A mintegy 200 fős, 4 napos bécsi találkozó célja a fukushimai tapasztalatok feldolgozása, illetve a tagországokban elvégzett felülvizsgálatok és elhatározott intézkedések áttekintése volt.

Tovább olvasom »

Forrás: www.kormany.hu, Fotó: Botár Gergely Forrás: www.kormany.hu, Fotó: Botár Gergely

Elismerések nemzeti ünnepünk alkalmából

2014.03.19

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Gyimesi Zoltán-díjat adományozott Kovács Kálmánnak, a Pöyry Erőterv Zrt. nukleáris létesítmények mérnöki kiszolgálásával és tervezésével foglalkozó egysége vezetőjének, valamint Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott az OAH két munkatársának, Babics Péter Pál szakmai főtanácsadónak és dr. Sáfár József szakmai tanácsadónak.

Tovább olvasom »

Képzés az európai nukleáris szabványokról Képzés az európai nukleáris szabványokról

Képzés az európai nukleáris szabványokról

2014.03.14

Az Országos Atomenergia Hivatal munkatársai is részt vettek azon a képzésen, amelyet könnyűvizes reaktorok üzemeltetési, tervezési és fejlesztési gyakorlatának egységesítésére készített EUR (European Utility Requirements) szabvány műszaki követelményrendszeréről tartottak Pakson, 2014 márciusának első hetében.

Tovább olvasom »

Nukleáris Biztonsági Egyezmény felülvizsgálati értekezlet Bécsben

2014.03.13

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében Bécsben kerül sor a Nukleáris Biztonsági Egyezmény hatodik felülvizsgálati értekezletére 2014. március 24. és április 4. között. Az egyezmény keretében a részes államok vállalták, hogy a nukleáris biztonság nemzetközileg elfogadott szintjét, valamint a biztonság feltételeit folyamatosan biztosítják, és tevékenységükről a háromévenként összehívott felülvizsgálati értekezleten adnak számot a NAÜ-nek előzőleg benyújtott nemzeti jelentéseik alapján.

Tovább olvasom »

Nukleáris biztonsági szabályozás fejlesztése

2014.03.13

Az Országos Atomenergia Hivatal áttekintést készített az elmúlt évtized szabályozásfejlesztési tevékenységeiről, valamint az ezek kapcsán a nukleáris létesítményekben végrehajtott biztonságnövelő intézkedésekről.

Tovább olvasom »

NAÜ-misszió hazánk nukleáris veszélyhelyzet-kezelési felkészültségének értékelésére

2014.03.12

A Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság határozata alapján Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója meghívólevelet küldött a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek, amelyben kezdeményezte, hogy 2016 tavaszán a NAÜ végezze el hazánk nukleáris veszélyhelyzet-kezelési felkészültségének értékelését.

Tovább olvasom »

Üzbég szakemberek látogatása Üzbég szakemberek látogatása

Üzbég szakemberek látogatása az OAH-nál

2014.03.11

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség támogatásával az üzbég Ipar- és Bányabiztonsági, Geológiai Állami Felügyelet két munkatársa 2014. február 3-án érkezett hazánkba. Az Országos Atomenergia Hivatal tíznapos programot állított össze az ionizáló sugárzások biztonságos alkalmazása területén dolgozó szakembereknek. Ennek keretében többek között megismerkedhettek a kutatóreaktorok Időszakos Biztonsági Jelentésének értékelésével és a radioaktív anyagok biztosítéki felügyeletével kapcsolatos magyar hatósági gyakorlattal.

Tovább olvasom »

NAÜ workshop NAÜ workshop

Regionális szakmai fórumot tartottak a NAÜ szakértői Budapesten

2014.02.28

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség regionális szakmai fórumot tartott Magyarországon 2014. február 18-20 között, amelynek az Országos Atomenergia Hivatal adott otthont. A rendezvény egyik fő célkitűzése volt, hogy a résztvevők áttekintsék, megismerjék a nukleáris védettségi kultúra alapelveit, alkalmazásuk területeit.

Tovább olvasom »