ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Négyoldalú találkozó Csehországban

2016.05.24

2016. május 17-18-án Csehországban került sor a cseh, magyar, szlovák és szlovén nukleáris biztonsági hatóság szokásos éves találkozójára. A résztvevők tájékoztatást adtak az elmúlt év legfontosabb hatósági eseményeiről, jogszabályi változásairól, az atomerőművek üzemeltetéséhez kapcsolódó információkról.


Hullán Szabolcs delegációvezető, az OAH nukleáris biztonsági főigazgató-helyettese és Petőfi Gábor főosztályvezető áttekintést adott többek között az üzemidő-hosszabbítás aktuális állásáról, a 15 hónapos üzemeltetési ciklusra való áttérésről, a radioaktívhulladék-tárolók hatósági felügyeletéről, az új blokkok létesítéséhez kapcsolódó hatósági tevékenységről, valamint a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetsége (WENRA) atomerőművek biztonságára vonatkozó referencia-szintjeinek bevezetéséről.

Horváth Kristóf, az OAH általános nukleáris főigazgató-helyettese többek között a hazai jogszabályi változásokról, a védettséggel összefüggő kérdésekről, a kibervédelemre kidolgozott magyar módszertanról számolt be, valamint kiemelte, hogy az Országos Atomenergia Hivatal 2016. január 1-től átvette a sugárvédelem hatósági felügyeletének feladatait. A jövőbeni tervekről szólva elmondta: 2017-től az OAH az elektronikus ügyintézés teljes körű bevezetését tervezi (ehhez kapcsolódva sok kérdést kapott a magyar delegáció).

Kiemelt figyelmet kapott a cseh hatóság beszámolója a Dukovany Atomerőmű gőzfejlesztőjének problémájáról, a több hónapig tartó vizsgálatról, a hegesztési varratok röntgenes ellenőrzéséről, amelynek során a cseh és a szlovák hatóság szakemberei szorosan együttműködtek. A Temelín Atomerőmű gőzfejlesztőjének primer – szekunder szivárgása szintén szerepelt az előadásban.

Mindegyik delegáció egyetértett abban, hogy a különböző nemzetközi fórumokon, a nemzetközi szervezetek (pl. Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, Európai Unió, WENRA) tematikus munkacsoportjaiban a jövőben még szorosabban működjön együtt a négy ország.

Az Európai Uniós ügyekkel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy az év második felében Szlovákia látja el az EU soros elnökségi feladatait. Az EU nukleáris kérdésekkel foglalkozó munkacsoportjának várható témáiról tájékoztatást adott a szlovák fél.

A következő négyoldalú ülésre szlovák rendezésben kerül sor.Facebook megosztás