ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Sajtótájékoztató Sajtótájékoztató

Évindító sajtótájékoztató

2020.01.17

Az Országos Atomenergia Hivatal 2020. január 23-án (csütörtök) 10.30 órai kezdettel tartja évindító sajtótájékoztatóját, amelynek fókuszában a hazai nukleáris létesítmények értékelése, valamint az új blokkok engedélyezése áll.

Tovább olvasom »

Útmutatótervezet Útmutatótervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.01.17

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. A „Nukleáris létesítmények hatósági ellenőrzése” című felülvizsgált útmutató célja, hogy ajánlásokat adjon az engedélyes részére a hatékony és eredményes hatósági ellenőrzés támogatásához, ezáltal biztosítva a létesítmény nukleáris biztonsági szintjének fenntartását és növelését, egyértelművé téve az ellenőrzéssel kapcsolatos hatósági követelményeket és elvárásokat.

Tovább olvasom »

Véradás Véradás

A társadalmi felelősségvállalás jegyében véradás az OAH-ban

2020.01.16

Az Országos Vérellátó Szolgálat 2020. január 15-én véradást szervezett, amelyen az Országos Atomenergia Hivatal munkatársai egyéni jelentkezés alapján vehettek részt. Összesen 31 fő vállalta az önkéntes véradást, akik közül 14-en első véradók voltak.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény az SK Battery Hungary Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.01.09

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott az SK Battery Hungary Kft. kérelmére indult, csomagvizsgáló röntgenberendezés forgalomba hozatalának engedélyezésére (típusengedély) irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 344/2017. (XI. 15.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Útmutató Útmutató

Felülvizsgált útmutató az OAH honlapján

2020.01.07

Felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Üzemelő atomerőművi nukleáris környezetben lévő beton- és vasbeton szerkezetek” című útmutató felülvizsgált változata. Az útmutató célja, hogy megfogalmazza a nukleáris környezetbe kerülő beton- és vasbeton szerkezetek készítésére vonatkozó szempontokat és követelményeket.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.01.06

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. A „Csővezetékek törés előtti szivárgásészlelés módszertanának alkalmazása” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adva a konténmenten (hermetikus tér) belüli csővezetékek törést megelőző szivárgási képességének igazolásával kapcsolatosan – egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse a meghatározott nukleáris biztonsági kritériumok teljesülését, az alkalmazott műszaki megoldásoknak megfelelően, a nukleáris biztonság szempontjából.

Tovább olvasom »

Útmutató Útmutató

Új útmutató az OAH honlapján

2020.01.06

Egy új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Atomerőművi rendszerelemek karbantartása hatékonyságának monitorozása” című útmutató első változata.

Tovább olvasom »

Igazgatási szünet Igazgatási szünet

Igazgatási szünet az OAH-nál

2019.12.20

Az Országos Atomenergia Hivatal 2019. december 23-tól 2020. január 5-ig – biztosítva a zavartalan ügymenetet és feladatellátást – igazgatási szünetet tart a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvényben foglaltaknak megfelelően.

Ezúton kívánunk minden partnerünknek, valamint a honlapunkra látogatóknak boldog, békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendőt!

Tovább olvasom »

Reagálás Reagálás

Reagálás a bodai kutatásokkal kapcsolatban megjelent téves információkra

2019.12.20

Az elmúlt időszakban számos esetben jelent meg téves információ a nagy aktivitású hulladékok végső elhelyezésére vonatkozó, Boda térségében végzett kutatásokkal kapcsolatban.

Egyfelől tényleges felszíni kutatások valóban csak ebben a térségben folynak, azonban a tevékenységek megkezdése előtt két alkalommal folytattak le, először a Nyugat-Mecsek területeire, majd az egész országra vonatkozó szűrési programot a szakemberek, amely geológiai, környezetvédelmi és társadalmi szempontokat is figyelembe véve rangsorolta a lehetséges helyszíneket. Mindkét esetben a bodai térség tűnt a szakmai szempontok alapján a legalkalmasabbnak.

Másrészről egyelőre nem született döntés a nagy aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére szolgáló mélygeológiai tároló létesítéséről. Az Országos Atomenergia Hivatal – a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. kérelméhez kapcsolódó eljárásban – kizárólag a bodai térségre vonatkozó telephelykutatási keretprogramot fogadta el. A tároló létesítésére vonatkozó engedélyezési eljárás a kutatási fázisok sikeres befejezése esetén is még több évtizedes távolságra van, mivel most még nem tudható biztosan, hogy a Bodai Agyagkő Formáció valóban alkalmas-e a tárolólétesítmény befogadására.

Tovább olvasom »

Főigazgatói elismerés Főigazgatói elismerés

Az OAH öt munkatársa kapott főigazgatói elismerést

2019.12.19

Fichtinger Gyula főigazgató idén az OAH öt munkatársát részesítette főigazgatói dicséretben, elismerve többéves szakmai munkájukat és a 2019-as évben nyújtott kiemelt teljesítményüket. Szintén öt kolléga kapott jubileumi jutalmat.

Tovább olvasom »

Az OAH felülvizsgálta a Fukushima tanulságait feldolgozó Nemzeti Akciótervet

2019.12.18

2011-ben, a fukushimai baleset nyomán, Magyarországon is sor került a Paksi Atomerőmű biztonsági felülvizsgálatára, az ún. stressz-tesztre. Az eredmények alapján meghatározott biztonságnövelő intézkedések, egységes keretben, a Nemzeti Akciótervben jelentek meg, melyet az OAH a honlapján nyilvánosságra hoztott. Az OAH az akciótervet évente felülvizsgálta és közzétette. A teljesítés határidejéhez közeledve az EU elvárásainak is megfelelve az OAH 2018 végén ismét elvégezte a terv felülvizsgálatát.

Tovább olvasom »

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2019.12.16

A Paksi Atomerőmű 1. blokkján 2019. december 15-én 22:50 perckor automatikus, 100 MW-ot meghaladó, nem tervezett teljesítménycsökkenés történt. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »