ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Közmeghallgatás Pakson és Bátaapátiban

2017.06.09

Június 7-én Pakson az atomerőmű 4. blokkjának üzemidőhosszabbításához, június 8-án Bátaapátiban pedig a Nemzeti Radioaktívhulladék-Tároló üzemeltetési engedélyéhez kapcsolódó hatósági eljárás részeként tartott közmeghallgatást az Országos Atomenergia Hivatal.

Tovább olvasom »

Elfogadták az atomenergia 2015. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentést

2017.06.06

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága 2017. június 6-án tárgyalta az éves jelentést, amelyet a képviselők egyhangúan fogadtak el (ellenszavazat és tartózkodás nélkül). Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára a bizottsági ülésen kiemelte: 2015-ben az atomenergia hazai alkalmazása biztonságos volt, az Országos Atomenergia Hivatal felügyeleti körébe tartozó nukleáris létesítmények (Paksi Atomerőmű, Budapesti Kutatóreaktor, BME NTI Oktatóreaktor és a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója) a biztonsági jelentésekben előirányzott, a szabályzatokban, üzemeltetési engedélyekben előírt feltételek és paraméterek mellett üzemeltek. Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója kérdésre válaszolva elmondta: a nagyon kis aktivitású hulladékokra vonatkozó műszaki követelmények kidolgozása folyamatban van.

Tovább olvasom »

Hirdetmény a „létesítési engedély módosítása a KKÁT 25-33. Kamrái vonatkozásában” kérelemre indult eljárásban hozott döntésről

2017.06.01

Az Országos Atomenergia Hivatal – a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft kérelmére – döntést hozott a „Létesítési engedély módosítása a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának (KKÁT) 25-33. kamrái vonatkozásában” engedélyezési eljárásban. Az érvényes jogszabályok szerint erről értesíteni kell minden ismert ügyfelelet. Az ügyfelek számára tekintettel, az OAH hirdetmény útján értesíti az érintetteket. A hirdetmény elérhető Paks város Önkormányzatának hirdetőtábláján, az OAH honlapján (www.oah.hu), valamint a közigazgatási hirdetmények oldalán (http://hirdetmeny.magyarorszag.hu).

Tovább olvasom »

Elérhető az OAH félévente közreadott „Bulletin” kiadványának magyar változata

2017.05.30

Az Országos Atomenergia Hivatal félévente angol nyelven, „Recent Developments in Nuclear Safety in Hungary” címmel jelenteti meg nemzetközi tájékoztató kiadványát, amelynek mintájára 2017-től már magyar nyelvű változat is készül.

Tovább olvasom »

A Fenntartható fejlődés bizottságának ülése Pakson

2017.05.26

2017. május 24-én kihelyezett ülést tartott az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága a Paksi Atomerőmű Tájékoztató- és Látogató Központjában. A bizottság tagjainak Hamvas István, az atomerőmű vezérigazgatója, Volent Gábor biztonsági igazgató, Farkas Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Energiaügyért Felelős Államtitkári Titkárság vezetője, valamint Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója tartott beszámolót.

Tovább olvasom »

Szimpózium a nukleáris biztosítéki rendszer helyzetéről, jövőjéről

2017.05.25

2017. május 15-18. között került sor Németországban az Európai Biztosítéki Kutatási és Fejlesztési Szövetség (ESARDA - European Safeguards Research and Development Association) szimpóziumára és 39. éves ülésére, mintegy kétszáz fő részvételével. Hazánkat az Országos Atomenergia Hivataltól Vincze Árpád főosztályvezető és Nagy Hedvig Éva nukleáris biztosítéki felügyelő képviselte.

Tovább olvasom »

Idén 40 éves az RHFT

2017.05.25

1977 márciusában fogadta az első hulladékos hordót a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló. Idén májusban a társaság korábbi és jelenlegi munkatársai, hatósági szakemberek és a helyi polgármesterek osztották meg gondolataikat az RHFT múltjáról és jelenéről egy ünnepi konferencia keretében.

Tovább olvasom »

E-közigazgatás: szlovák érdeklődés az OAH gyakorlata iránt

2017.05.24

A magyar-szlovák kétoldalú hatósági együttműködés keretében a szlovák hatóság kezdeményezésére 2017. május 23-án négytagú delegáció látogatott az Országos Atomenergia Hivatalba, amelynek munkatársai az e-közigazgatás témakörében tartottak előadásokat a szlovák szakemberek részére.

Tovább olvasom »

NAÜ-ösztöndíjasok látogatása az Országos Atomenergia Hivatalnál

2017.05.24

2017. május közepén három különböző nemzetiségű, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ösztöndíjával tudományos látogatáson résztvevő delegáció fogadására került sor az Országos Atomenergia Hivatalban. A hivatal az adott tudományos látogatás céljának és a NAÜ elvárásainak megfelelően személyre szabott, egyhetes programot dolgozott ki az ösztöndíjasok számára.

Tovább olvasom »

Kölcsönhatások felmérése: szoros együttműködés kell a nukleáris létesítmények között

2017.05.23

2016 második felében az Országos Atomenergia Hivatal – saját hatáskörben – eljárást indított, amelynek tárgya „Meglévő és létesítés előtt álló nukleáris létesítményeknek valamint a tevékenységeknek a nukleáris létesítmények biztonságára gyakorolt lehetséges kölcsönhatásának felmérése és értékelése”. A téma kiemelten fontos nemcsak az OAH, hanem a közvélemény számára is, ezért összegyűjtöttük az ide kapcsolódó fontosabb információkat.

Tovább olvasom »

Hatósági fórum az új atomerőművi blokkokkal kapcsolatban

2017.05.18

2017. május 17-én az Országos Atomenergia Hivatal hatósági fórumot tartott a Pakson építendő új atomerőművi blokkokkal kapcsolatos hatósági feladatok témakörében. A találkozó célja a kölcsönös tájékoztatás mellett egy közös információbázis kialakítása volt, amelynek segítségével javítható a hatóságok közötti együttműködés és információáramlás.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás „a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) üzemeltetési engedély iránti kérelem” tárgyú eljáráshoz kapcsolódóan

2017.05.17

Az Országos Atomenergia Hivatal 2017. június 8-án (csütörtökön) 16 órakor „a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) üzemeltetési engedély iránti kérelem” tárgyú eljáráshoz kapcsolódóan közmeghallgatást tart. A közmeghallgatás helyszíne Bátaapáti község Művelődési Házának nagyterme (7146 Bátaapáti, Ady Endre utca 4.).

Tovább olvasom »