ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Szerb hatósági delegáció látogatása az OAH-ban

2019.03.28
megbeszélés megbeszélés

2019. március 25-27. között a Szerb Sugárzásvédelmi és Nukleárisbiztonsági Igazgatóság delegációja látogatott hazánkba, Sladjan Velinov, a hatóság elnökének vezetésével. Az Országos Atomenergia Hivatalban Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes fogadta a szakértőket. A megbeszélések fő témája a nukleárisüzemanyag-gazdálkodást érintő politika és a radioaktív hulladékok kezelése volt.


A magyar felszólalók előadásaikban ismertették a radioaktív hulladékok kezelésére vonatkozó magyarországi szabályokat: jogi keret, hulladékosztályozás, szállítás; valamint a szabályozási felügyelet (ellenőrzés, értékelés) hazai gyakorlatát.

A szerb szakemberek bemutatták hatóságuk működésének jogi és intézményi keretét, a radioaktív hulladékok kezelésére, szállítására vonatkozó szerbiai rendeleteket, valamint a szabályozási felügyelet szerbiai tapasztalatait.

A második napon a delegáció megismerkedett a püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) működésével, melynek feladata az intézményi eredetű radioaktív hulladékok átvétele és elhelyezése. A program zárásaként a küldöttség megtekintette a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-Tárolót, amely az atomerőművi eredetű kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék végleges elhelyezését oldja meg, valamint a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját, amely a Paksi Atomerőmű kiégett fűtőelemeinek biztonságos, a végleges elhelyezést megelőző átmeneti, 50 éves tárolására szolgál.Facebook megosztás