ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

WENRA WENRA

Lezajlott a WENRA 2022. évi tavaszi ülése

2022.04.12

2022. április 5-6. között részben személyes jelenléttel Bonnban, részben online csatlakozással került sor a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetségének (WENRA) tavaszi plenáris ülésére. Az ülésen tárgyaltak az ukrán helyzethez kapcsolódó WENRA tevékenységekről, áttekintették a WENRA kis moduláris reaktorokkal kapcsolatos munkáját, valamint a szervezet előtt álló kihívásokat, az európai uniós országok 2. tematikus szakértői felülvizsgálata (TPR) folyamatában a WENRA feladatait, valamint meghallgatták és elfogadták a munkacsoportok beszámolóit.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény az „RHK Kft. NRHT üzemeltetési engedélyének módosítása iránti kérelme” tárgyú eljárásban hozott döntésről

2022.04.08

Az Országos Atomenergia Hivatal döntést hozott a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kérelmére a kis – és közepes aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezését végző Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) üzemeltetési engedélyére vonatkozóan indult eljárásban. A vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelelően az OAH a döntésről hirdetmény útján értesíti az érintett ügyfeleket. A hirdetmény elérhető Bátaapáti Község Önkormányzata (7164 Bátaapáti, Petőfi Sándor utca 4.) valamint az OAH (1036 Budapest, Fényes Adolf u. 4.) hirdetőtábláin, az OAH honlapján (www.oah.hu), valamint a közigazgatási hirdetmények oldalán (http://hirdetmeny.magyarorszag.hu).

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2022.04.07

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, UYR 3.2 számú Anyagraktár építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

IAEA ARTEMIS IAEA ARTEMIS

Véget ért az ARTEMIS-misszió, a NAÜ közzétette sajtóközleményét

2022.04.05

2022. április 4-én a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közzétette a magyarországi ARTEMIS-misszióról szóló sajtóközleményét. „A magyar rendszer fejlett infrastruktúrát biztosít ahhoz, hogy a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezelése jelenleg és a jövőben is biztonságos és hatékony legyen” – mondta David Ulfbeck, az ARTEMIS szakértői csoport vezetője, a Dán Egészségügyi Hatóság vezető tanácsadója.

Tovább olvasom »

NAÜ ARTEMIS-misszió NAÜ ARTEMIS-misszió

Megkezdődött a NAÜ ARTEMIS-missziója

2022.03.22

2022. március 21-től kezdődően 9 napon keresztül vizsgálja a kiégett fűtőelemek és radioaktív hulladékok kezelésére kialakított hazai rendszert a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség koordinálásával hat külföldi szakemberből álló nemzetközi szakértői csoport.

Tovább olvasom »

Jelentés Jelentés

Nemzetközi jelentés a kiégett fűtőelemekről és radioaktív hulladékokról

2022.03.21

A Nemzetközti Atomenergia Ügynökség honlapján elérhető az a jelentés, amely az egyes nemzeti jelentések alapján globális áttekintést nyújt a kiégett fűtőelemek és radioaktív hulladékok kezelésére vonatkozó programok, leltárak, jelenlegi gyakorlatok, technológiák és trendek helyzetéről, továbbá információkat tartalmaz a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezelésére vonatkozó nemzeti intézkedésekről. A dokumentum a hulladékok és kiégett fűtőelemek jelenlegi mennyiségének rögzítése mellett számot ad azok jövőbeli becsült értékeiről is.

Tovább olvasom »

Interjú Lázár Istvánnal Interjú Lázár Istvánnal

Felkészültünk a NAÜ ARTEMIS-missziójának fogadására

2022.03.18

„Egy ilyen nemzetközi felülvizsgálat a tapasztalatcseréről, a tanulásról szól.” 2022. március 21-én érkezik hazánkba a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ARTEMIS-missziója, amelynek során külföldi szakemberekből álló delegáció vizsgálja meg a kiégett fűtőelemek és radioaktív hulladékok kezelésére kialakított hazai rendszert. Ennek apropóján Lázár Istvánnal, az Országos Atomenergia Hivatal főosztályvezetőjével készítettünk interjút, aki az OAH részéről a misszió szakmai felelőse.

Tovább olvasom »

Gyimesi Zoltán-díj Gyimesi Zoltán-díj

Idén Fichtinger Gyula, az OAH korábbi főigazgatója kapta a Gyimesi Zoltán-díjat

2022.03.17

A Gyimesi Zoltán-díjat 2005-ben alapították az atomenergia alkalmazásának biztonsága, a nukleáris biztonság fejlesztése érdekében kifejtett eredményes és kiemelkedő munka elismerésére.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2022.03.04

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. „A biztonsági kultúra felmérése és az eredmények hasznosítása nukleáris létesítményeknél” című útmutató célja, hogy egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági kritériumok teljesülését, az alkalmazott műszaki megoldásoknak megfelelően, a nukleáris biztonság szempontjából.

Tovább olvasom »

NAÜ-rendezvény NAÜ-rendezvény

NAÜ-rendezvény a támogatóprogramról: a múlt tapasztalatai mellett a jövő kihívásaival is foglalkoztak a szakemberek

2022.03.04

2022. március 1-4. között videokonferenciát tartott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség azoknak az országoknak a részvételével, akik támogató programot nyújtanak a NAÜ biztosítéki rendszerének erősítésére. A több évtizedes múltra való visszatekintés, valamint a tapasztalatok értékelése mellett fontos része volt a rendezvénynek a jelen feladatainak és a jövő kihívásainak áttekintése. A Magyar Támogatóprogram 30 éves évfordulójának alkalmából a konferencián beszédet mondott Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal elnöke, aki kiemelte: Magyarország a jövőben is támogatja a NAÜ programját.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Tervezett karbantartás a Paksi Atomerőmű 3. blokkján

2022.03.04

2022. február 26-án az 1-es turbinacsoport párhuzamos kapcsolásával véget ért a 2022. évi 3. blokki főjavítás. A blokkot 50%-os teljesítményre felterhelve további, 2-es turbinacsoporthoz tartozó karbantartásokat végeznek a szakemberek. A karbantartás ideje alatt a blokk 50 %-os teljesítménnyel üzemel. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nincs. A karbantartás a szabályok betartásával, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint várhatóan a hétvégén névleges teljesítményre állítják.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Tervezett karbantartás a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2022.03.02

2022. március 3-án hajnalban megkezdődik a Paksi Atomerőmű 4. blokkjához tartozó villamos berendezés szénkefecseréje. A karbantartás ideje alatt a blokk 50 %-os teljesítménnyel üzemel. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nincs. A karbantartás a szabályok betartásával, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint még aznap este visszaállítják névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »