ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Közös workshopot rendezett az OAH és az USA Energetikai Minisztériuma

2023.10.03
Workshop Workshop

A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma 2023. szeptember 12. és 14. között Budapesten. A rendezvényen, a résztvevők betekintést kaptak az esetleges támadásokra való reagálással, valamint annak értékelésével kapcsolatos ismeretekbe, valamint a különböző gyakorlati típusok jellemzőibe.


A nukleáris és más radioaktív anyagok, valamint az azokat felhasználó és tároló létesítmények védelmét biztosító rendszerek egyik elemi funkciója az úgynevezett reagálás, amely keretén belül a létesítmény elhárító erőinek (például a Fegyveres Biztonsági Őrségnek) a feladata a jogellenes cselekményt elkövető személyek feltartóztatása és semlegesítése.

A workshopon az OAH, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Terrorelhárítási Központ képviselőin kívül a hazai nukleáris létesítmények és radioaktív-hulladék tárolók szakemberei és Fegyveres Biztonsági Őrségeik parancsnokai vettek részt. Az előadásokon keresztül az amerikai instruktorok bemutatták a reagáló erők teljesítményértékelésének módszereit, a teljesítményalapú úgynevezett Force-on-Force gyakorlatok szervezésével kapcsolatos ismereteket és a törzsvezetési gyakorlatok végrehajtásának módjait.

Az interaktív előadásokat követően, a résztvevők - megtervezve a reagáló erők és az elkövetők tevékenységét - törzsvezetési gyakorlatra készültek fel, amelyet egy nukleáris létesítmény modelljén hajtottak végre. A gyakorlat végrehajtásához a gyakorlatozó csoportok szoftveres támogatást használtak.

Építve az amerikai féllel történő több mint egy évtizedes együttműködésre, az OAH a jövőben is tervezi hasonló képzések és rendezvények megszervezését a hazai nukleáris védettségi szakemberek számára.Facebook megosztás