ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Hatósági Fórum Hatósági Fórum

Sugárvédelmi képzésekkel és továbbképzésekkel kapcsolatos hatósági fórumot tartott az OAH

2024.03.29

Az Országos Atomenergia Hivatal március 21-én sugárvédelmi képzésekkel kapcsolatos hatósági fórumot szervezett a sugárvédelmi képzésekre és továbbképzésekre engedéllyel rendelkező szervezőknek. A jövőre tekintve fontos célként fogalmazódott meg, hogy a képzések kötelezően előírt tematikájának, a vizsgakövetelményekkel és az egyes szakirányoknak megfelelő speciális ismeretek oktatására olyan új, átdolgozott rendszer szülessen, amely jobban illeszkedő sugárvédelmi képzéseket biztosít az érintett munkavállalók számára feladataik elvégzéséhez.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 2. blokkján

2024.03.25

2024. március 25-én délelőtt az MVM Paksi Atomerőmű 2. blokkja egyik tápszivattyújának üzemképtelensége miatt 100 MW-tal leterhelték a blokkot. A szakemberek a hiba elhárítását megkezdték, és a javítást követően a blokkot visszaterhelik névleges teljesítményre. A blokk biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 2. és 3. blokkján

2024.03.25

2024. március 24-én, 12 és 15:15 óra között az MVM Paksi Atomerőmű 2. és 3. blokkja 50-50 MW menetrend szerinti leterhelésben vett részt a rendszerirányító (MAVIR) kérésére.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Automatikus védelmi működés a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2024.03.25

2024. március 25-én délelőtt az MVM Paksi Atomerőmű 1. blokkján automatikus védelmi működés következtében a reaktor leállt. A blokk biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs. A szakemberek dolgoznak a hiba pontos okának feltárásán.

Tovább olvasom »

ENSREG ENSREG

Az ENSREG 54. plenáris ülése

2024.03.25

2024. március 20-án került sor az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportjának (ENSREG) soron következő plenáris ülésére Brüsszelben, ahol kiemelt napirendi pontként szerepelt az Első Nukleáris Csúcstalálkozóhoz kapcsolódó ENSREG-nyilatkozat elfogadása. A rendezvényen Rétfalvi Eszter felügyeleti igazgató képviselte az Országos Atomenergia Hivatalt.

Tovább olvasom »

MSZT-IQNET MSZT-IQNET

Sikeresen vizsgázott az OAH integrált irányítási rendszere

2024.03.21

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. február 5-7. között hajtotta végre az Országos Atomenergia Hivatal integrált irányítási rendszerének okirat-megújító tanúsító auditját. Az OAH teljesítette az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány, valamint a vonatkozó jogszabályok és a saját belső szabályozók által előírt követelményeket, így a hivatal irányítási rendszere újra megkapta az ISO-szabvány szerinti tanúsítást. A Magyar Szabványügyi Testület egyúttal aranyoklevelet adományozott az OAH-nak integrált irányítási rendszerével kapcsolatos elkötelezettségének elismeréseként.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.03.21

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. kérelmére indult, D-szintű fizikai védelmet igénylő radioaktív sugárforrások alkalmazásához és tárolásához szükséges fizikai védelmi rendszer engedélyének kiadására irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 114/2016. (VI.1.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

US NRC éves nemzetközi konferenciája US NRC éves nemzetközi konferenciája

Nemzetközi konferencián vett részt az OAH delegációja az USA-ban

2024.03.20

Az OAH delegációja Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal elnökének vezetésével 2024. március 12-14. között Rockvillebe látogatott, ahol részt vett az amerikai nukleáris biztonsági hatóság (NRC) meghívására a szervezet éves nemzetközi konferenciáján. A rendezvényen az NRC ismertette az elmúlt egy évben végzett tevékenységének főbb eredményeit, továbbá tematikus előadások során a résztvevők megismerkedhettek a globális nukleáris szektor előtt álló műszaki-technológiai lehetőségekkel és kihívásokkal, valamint ezzel összefüggésben a potenciális megoldási lehetőségekkel, javaslatokkal.

Tovább olvasom »

Forrás: OECD NEA Forrás: OECD NEA

Számos hasznosítható tapasztalatot szereztek a résztvevők az INEX-6 nemzetközi, nukleáris-balesetelhárítási gyakorlaton

2024.03.20

Az OECD Nukleáris Energiaügynökség (NEA) 6. alkalommal szervezett nemzetközi nukleáris-balesetelhárítási gyakorlatot, INEX-6 néven, amely Magyarországon az Országos Atomenergia Hivatal koordinálása mellett 2024. március 4 – 7. között sikeresen lezajlott. A korábbi gyakorlatok tapasztalataira építve az INEX-6 gyakorlat célja a nukleáris veszélyhelyzetek hosszabb távú, helyreállítási szakaszára vonatkozó eljárások áttekintése volt az egészségügyi hatások, az élelmiszerbiztonság, a helyreállítás és dekontaminálás valamint a hulladékgazdálkodás területén. A kitűzött célok teljeskörűen megvalósultak a gyakorlat végrehajtása alatt. Valamennyi modul gyakorlatát a terveknek megfelelően megtartották, azok jól szervezettek és átgondoltak voltak. Az egyes modulokon résztvevők szerteágazó szakmai területről érkeztek, így biztosított volt a sokszínű véleménycsere, amely során építő jellegű kritikák és a továbbiakban jól hasznosítható tapasztalatok születtek.

Tovább olvasom »

Ukrán nukleáris létesítmények helyzete Ukrán nukleáris létesítmények helyzete

Összefoglaló az ukrán nukleáris létesítmények helyzetéről

2024.03.19

2024. első hónapjaiban a háborús körülmények ellenére az ukrán nukleáris létesítményekben fenn tudták tartani a biztonságot. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakemberei folyamatosan jelen voltak a létesítményekben, ellenőrzéseket végeztek és értékelték a helyzetet. Rafael Grossi NAÜ főigazgató február 6-ai ukrajnai látogatását követően március 6-án Szocsiba utazott, hogy tárgyaljon a Zaporizzsjai Atomerőmű biztonsági és védettségi helyzetéről.

Tovább olvasom »

Együttműködési megállapodás Együttműködési megállapodás

Az OAH és a brit nukleáris hatóság megállapodást írt alá együttműködésük erősítésére

2024.03.12

Az Országos Atomenergia Hivatal öt évre szóló együttműködési megállapodást írt alá a brit nukleáris hatósággal (ONR) a nukleáris biztonsággal kapcsolatos hatósági együttműködés erősítése érdekében.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.03.12

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. kérelmére indult, röntgenberendezések üzemeltetésének engedélyezésére irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 114/2016. (VI.1.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »