ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Leterhelés az 1. blokkon

2022.07.06

Az MVM Paksi Atomerőmű 1. blokkjának teljesítményét 2022. július 5-én 418 MW-ig csökkentették villamos zárlati hiba által okozott gépész berendezés üzemképtelenség miatt. A szükséges intézkedések és ellenőrzések elvégzését követően az 1. blokkot a hiba jelentkezésétől számított egy órán belül névleges teljesítményre terhelte fel az üzemeltető személyzet.

Tovább olvasom »

Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

Új munkatársat keres az OAH felügyelő álláshelyre

2022.07.05

Az új munkatárs feladatai közé tartozik az atomenergia védett és biztonságos felhasználásának műszaki felügyelete, valamint a jogszabályok által meghatározott hatósági tevékenységek ellátása.

Tovább olvasom »

Hírlevél Hírlevél

Megjelent az OAH-hírlevél idei első száma

2022.07.05

A hírlevélben foglalkozunk többek között a nukleáris létesítmények 2021. évi biztonsági teljesítményének értékelésével, a fontosabb jogszabályváltozásokkal és szervezeti változásokkal, valamint a nemzetközi együttműködésekkel. Emellett olyan témák is megjelennek, mint az ARTEMIS misszió, a 30 éves magyar biztosítéki támogatóprogram jubileumi ülése, valamint a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló üzemeltetési engedélyének módosítása.

Tovább olvasom »

MSZT MSZT

Sikeres külső audit

2022.07.05

Az Országos Atomenergia Hivatal 2022. június 30-án megkapta a Magyar Szabványügyi Testület döntését, mely szerint az OAH minőségirányítási rendszere a 2022. május 16-án megtartott éves felülvizsgálat alapján továbbra is megfelel az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány előírásainak.

Tovább olvasom »

EPREV "követő" misszió EPREV

Elkezdődött a NAÜ EPREV „követő” missziója Magyarországon

2022.07.04

2022. július 3-8. között kerül sor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség EPREV „követő” missziójára, amelynek keretében nemzetközi szakértői delegáció vizsgálja felül az előző, 2016-os misszió során, a hazai nukleárisbaleset-elhárítási rendszerrel kapcsolatban tett javaslatok és ajánlások hasznosulását.

Tovább olvasom »

ENSREG ENSREG

ENSREG-konferencia és plenáris ülés Brüsszelben

2022.07.04

2022. június 21-én került sor az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportjának (ENSREG) soron következő plenáris ülésére. Az ülés a hatodik Európai Nukleáris Biztonsági Konferenciához kapcsolódott. A június 20-21-i brüsszeli konferencián a hatóságok és a nukleáris ipar képviselői mellett fontos szerepet kaptak a különböző társadalmi szervezetek is, mint például a Greenpeace. A rendezvényen a résztvevők tájékozódtak, illetve eszmét cseréltek a térség biztonságot érintő legfontosabb kérdéseiről: az ukrajnai háború nukleáris biztonságra gyakorolt hatásáról; a Covid-19 világjárvány tapasztalatairól és tanulságairól; a lakosság bevonásáról a radioaktív hulladékok kezelésével és az üzemidőhosszabbítással kapcsolatos eljárásokba továbbá az innovatív tervekről, például a kis moduláris reaktorok engedélyezéséről, valamint a nukleáris biztonsággal kapcsolatos kutatásokról.

Tovább olvasom »

forrás: www.paks2.hu forrás: www.paks2.hu

Az Országos Atomenergia Hivatal kiadta a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban az olvadékcsapda gyártási engedélyét

2022.06.30

Az Országos Atomenergia Hivatal engedélyt adott az olvadékcsapda gyártására, ami hosszú-gyártási idejű berendezés, ezért már a létesítési engedély kiadása előtt megkezdhető annak gyártása.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Zajlik a Joint Convention 7. felülvizsgálati értekezlete

2022.06.29

2022. június 27. és július 8. között Bécsben kerül sor a kiégett fűtőelemek kezelésének biztonságáról és a radioaktív hulladékok kezelésének biztonságáról szóló közös egyezmény (Joint Convention) részes államainak hetedik felülvizsgálati értekezletére.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Az OAH elnökének látogatása a NAÜ-nél

2022.06.29

Az Országos Atomenergia Hivatal elnöke, Kádár Andrea Beatrix 2022. június 23-án hivatalos bemutatkozó látogatást tett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél. Az elnökasszonyt Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója fogadta, valamint helyettesei közül: Lydie Evrard nukleáris biztonsági és védettségi főigazgató-helyettes, Massimo Aparo, a nukleáris biztosítéki terület vezetője, valamint Hua Liu, a műszaki együttműködés területért felelős főigazgató-helyettes.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2022.06.29

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges résfal teszt kivitelezési tevékenységeire adott építési engedély időbeli hatályának meghosszabbítása ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

KKÁT KKÁT

INES 1-es esemény a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában

2022.06.24

Az RHK Kft. 2022. június 22-i bejelentése szerint a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában az egyik tárolócsőcsoportnál nem végezték el időben a nitrogén monitoring rendszer feltöltését. Ugyanis az Üzemeltetési Feltételek és Korlátok előírásai szerint legfeljebb 60 napig megengedett a nitrogéngázzal való feltöltés hiánya. Az esemény sem a környezetre, sem a személyzetre nem gyakorolt semmilyen hatást. A történteket az RHK Kft. INES 1-es kategóriába sorolta, és az OAH-nak bejelentette. A hatóság elfogadta az előzetes minősítést és felügyeli az esemény kivizsgálását.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Villamos berendezés karbantartása a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2022.06.22

2022. június 23-án hajnalban megkezdődik a Paksi Atomerőmű 1. blokkjához tartozó villamos berendezés szénkeféjének cseréje. A karbantartás ideje alatt a blokk 50 %-os teljesítménnyel üzemel. A tevékenységnek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt hatása nincsen, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint még aznap délután visszaállítják névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »