ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

NKE hallgatóinak látogatása NKE hallgatóinak látogatása

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak látogatása az OAH-nál

2019.11.15

2019. november 14-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Katonai felsővezető Szakirányú Továbbképzési Szak hallgatóit fogadta az Országos Atomenergia Hivatal. A 14 fős csoport látogatásának célja az volt, hogy a leendő katonai felsővezetők szakmai előadások keretén belül megismerhessék az OAH főbb feladatait, szakmai tevékenységét.

Tovább olvasom »

Útmutatók Útmutatók

Új útmutatók az OAH honlapján

2019.11.12

Új útmutatók kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A bővített és átfogó fokozatú, valamint a sugárvédelmi szakértői kiegészítő képzéseken és továbbképzéseken oktatandó témaköröket tartalmazó útmutatók a képzésszervezők és oktatók részére nyújt segítséget a sugárvédelmi képzések ismeretanyagának és tematikájának összeállításában.

Tovább olvasom »

Útmutató Útmutató

Új útmutató az OAH honlapján

2019.11.12

Új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A „Jegyzet alapfokozatú sugárvédelmi képzésekhez” című útmutató célja, hogy az alapfokozatú sugárvédelmi képzéseken és továbbképzéseken résztvevő hallgatók számára összegyűjtse azokat az alapszintű sugárvédelmi ismereteket, amelyek az Országos Atomenergia Hivatal honlapján közzétett központi vizsgakérdések megválaszolásához elengedhetetlenek.

Tovább olvasom »

Workshop Workshop

Irányítástechnikai rendszerekhez kapcsolódó workshop az OAH-ban

2019.11.11

A nukleáris létesítményeknél és a radioaktív hulladéktárolóknál alapvetően fontos, hogy a programozható irányítástechnikai rendszerek megbízhatóan működjenek, illetve a fejlesztésük szigorú szabályok és ellenőrzések mentén történjen. A november 7-8. között megtartott workshopon az Országos Atomenergia Hivatal munkatársain kívül a hazai létesítmények és Paks II Zrt. képviselői is részt vettek. Közel tíz előadásra került sor ebben a témában, amelyek után szakmai eszmecserére is lehetőség nyílt.

Tovább olvasom »

Kétoldalú találkozó Kétoldalú találkozó

Osztrák-magyar kétoldalú találkozó az OAH-ban

2019.11.04

2019. október 28-29-én az Országos Atomenergia Hivatal adott otthont az évente megrendezett osztrák-magyar kétoldalú találkozónak. A számos osztrák és magyar szakértő részvételével lezajlott megbeszélések során a felek kölcsönösen tájékoztatták egymást az elmúlt egy év legfontosabb változásairól, valamint az elért eredményekről és fejlesztésekről. A témák között szerepeltek az elmúlt évi jogszabályváltozások, a Paksi Atomerőművel kapcsolatos fejlemények, az új blokkok engedélyezésének és építésének jelenlegi állása, a veszélyhelyzet-kezelés, a sugárvédelem, a radioaktívhulladék-kezelés, a nukleáris létesítmények öregedéskezelésére vonatkozó uniós tematikus felülvizsgálat, valamint a 2018-as magyar IRRS-követőmisszió, illetve a szintén tavalyi osztrák IRRS-misszió eredményei.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Megkezdték a Paksi Atomerőmű 4. blokkjának felterhelését

2019.11.01

A Paksi Atomerőmű 4. blokkját 2019. október 31-én automatikus védelmi jel leállította. Az eseményt egy transzformátorhoz kapcsolódó, árammérést végző ellenőrző berendezés meghibásodása okozta. A szakemberek a hibát kijavították, az előírt ellenőrzéseket elvégezték. Ezt követően november 1-én elvégezték a reaktorberendezés indítását és megkezdték a blokk felterhelését névleges teljesítményre. Az esemény során a blokk rendszerei megfelelően működtek, a blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nem volt. A leterhelés és a névleges teljesítményre hozás során a reaktor hűtése biztosított volt, a teljesítményváltoztatásokat a személyzet az előírások maradéktalan betartása mellett hajtotta végre

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

A Paksi Atomerőmű 4. blokkja védelmi működés miatt leállt

2019.10.31

A Paksi Atomerőmű 4. blokkján 2019. október 31-én automatikus védelmi működés történt. Az eseménynél az atomerőmű villamos betáplálási rendszerében hiba keletkezett, melynek következményeként az automatikus védelmi rendszerek leállították a blokkot. Az esemény kivizsgálása folyamatban van, a szakemberek dolgoznak a probléma megoldásán. Az esemény során a blokk rendszerei megfelelően működtek, a blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Forrás: Paks II. Zrt, a kép illusztráció Forrás: Paks II. Zrt, a kép illusztráció

Összefoglaló az OAH Paks II-vel kapcsolatos 2019-es tevékenységéről

2019.10.31

A Paks II. beruházást folyamatosan kiemelt figyelemmel kíséri a hazai közvélemény, ezért fontosnak tartjuk, hogy röviden összefoglaljuk a 2019-es hatósági munkát, megfelelve az átláthatóság követelményének. A legjelentősebb feladat a tervellenőrzési folyamatok, valamint egyes kiszolgáló épületek kivitelezésének nyomon követése, hatósági ellenőrzése volt.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

A NAÜ Kormányzótanácsának szavazása alapján az argentin jelölt szerezte meg a főigazgatói pozícióhoz szükséges kétharmados támogatást

2019.10.30

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 35 tagú kormányzótanácsának október 29-i zárt ülésén 24 szavazatot kapott az argentin Rafael Mariano Grossi, így ő lett a NAÜ főigazgatói posztjának várományosa. Az új főigazgatóról szóló döntést még jóvá kell hagynia a 171 tagú közgyűlésének is.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés volt a Paksi Atomerőmű 3. blokkján

2019.10.29

A Paksi Atomerőmű 3. blokkján 2019. október 29-én 100 MW-ot meghaladó teljesítménycsökkenés történt. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Igazgatási szünet Igazgatási szünet

Előzetes tájékoztatás az év végi igazgatási szünetről

2019.10.29

Az Országos Atomenergia Hivatal ezúton tájékoztatja ügyfeleit, hogy 2019. december 23-tól 2020. január 5-ig – biztosítva a zavartalan ügymenetet és feladatellátást – igazgatási szünetet tart a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvényben foglaltaknak megfelelően.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezetek Útmutató-tervezetek

Útmutató-tervezetek az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2019.10.24

Az Országos Atomenergia Hivatal három új útmutató szövegtervezetét tette közzé nyilvános véleményezés céljából. A bővített és átfogó fokozatú, valamint a sugárvédelmi szakértői kiegészítő képzéseken és továbbképzéseken oktatandó témaköröket tartalmazó útmutatók a képzésszervezők és oktatók részére nyújt segítséget a sugárvédelmi képzések ismeretanyagának és a 487/2015. (XII.30.) Korm. rendelet 4. melléklete szerinti tematikájának összeállításában.

Tovább olvasom »