ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

NKE hallgatóinak látogatása NKE hallgatóinak látogatása

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak látogatása az OAH-nál

2021.10.25

2021. október 22-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Katonai felsővezető Szakirányú Továbbképzési Szak hallgatóit fogadta az Országos Atomenergia Hivatal. A tizenegyfős csoport látogatásának célja az volt, hogy a leendő katonai felsővezetők szakmai előadások keretén belül megismerhessék az OAH főbb feladatait, szakmai tevékenységét.

Tovább olvasom »

WENRA WENRA

Lezajlott a WENRA őszi ülése

2021.10.19

2021. október 14-15. között részben személyes jelenléttel Párizsban, részben online csatlakozással került sor a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetségének (WENRA) őszi plenáris ülésére. Az ülésen tárgyalták a WENRA-stratégia végrehajtásának aktualitásait, az európai uniós országok 2. tematikus szakértői felülvizsgálata (TPR) folyamatában a WENRA feladatainak részleteit, elfogadták a munkacsoportok beszámolóit.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Megkezdődik a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának 2021. évi karbantartása

2021.10.15

A Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően, a jelenlegi járványhelyzet figyelembe vétele mellett 2021. október 16-tól megkezdődik a 2. blokk fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött 2021. évi tervszerű nagykarbantartása. A karbantartás része a reaktortartály és a főberendezések ciklikus vizsgálata is. A blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos összes tevékenységet az Országos Atomenergia Hivatal folyamatosan felügyeli.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

100 MW-ot meghaladó teljesítmény-csökkenés a 4. blokkon

2021.10.13

2021. október 13-án a reggeli órákban a Paksi Atomerőmű 4. blokkjának 7. turbina gépegysége automatikusan leterhelt 100 MW-ra. Az irányítástechnikai hiba feltárását végzik a szakemberek. Az eset a nukleáris biztonságot nem veszélyezteti, környezetre gyakorolt hatása nincsen.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2021.10.11

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, A Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez talajvíz szintje feletti talajkiemelés építési engedély iránti kérelem ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2021.10.07

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. „A Budapesti Kutatóreaktor időszakos biztonsági felülvizsgálatának végrehajtása” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adjon a felülvizsgálat végrehajtásához, illetve annak első, az engedélyes által elvégzendő szakaszának eredményét rögzítő Időszakos Biztonsági Jelentés elkészítéséhez.

Tovább olvasom »

Gyakorlat Gyakorlat

Nukleárisbaleset-elhárítási és védettségi gyakorlat az OAH-ban

2021.10.01

2021. szeptember 29-én a Paksi Atomerőmű gyakorlatához kapcsolódva az OAH Baleset-elhárítási Szervezete (BESZ) is nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot és ezzel párhuzamosan nukleáris védettségi gyakorlatot tartott. A forgatókönyv szerint az atomerőműben veszélyhelyzet alakult ki, és eközben a közösségi médiában az OAH-val szembeni fenyegető üzenetek jelentek meg. A gyakorlat során a BESZ tagjai a nukleárisbaleset-elhárítási intézkedési tervben és a szabályzó dokumentumokban meghatározott intézkedések mellett a nukleáris védettségi helyzetek kezelésével kapcsolatos intézkedési tervek végrehajtását is gyakorolták, illetve erősítették a két terület közötti együttműködést. Az előzetes értékelés során a BESZ tagjai és a gyakorlat értékelője megállapították, hogy a gyakorlat sikeres volt: mind a veszélyhelyzettel, mind a védettségi szcenárióval kapcsolatos feladatokat megfelelően végrehajtotta a BESZ.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Bécsben megtartották a 65. NAÜ-Közgyűlést

2021.10.01

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 65. Közgyűlését 2021. szeptember 20. és 24. között tartották Bécsben. A tagállamok által elfogadott határozatok többek között megerősítik a NAÜ műszaki együttműködési tevékenységét, a biztosítéki rendszer hatékonyságát, valamint a nukleáris biztonság és védettség, a nukleáris tudomány, technológia és alkalmazások területén tett erőfeszítéseit.

Tovább olvasom »

Közlemény Közlemény

Az Országos Atomenergia Hivatal közleménye

2021.09.30

A Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020. június 30-án nyújtotta be az új atomerőművi blokkok létesítésére vonatkozó kérelmét. Az Országos Atomenergia Hivatalnak 12 hónap állt rendelkezésére a létesítési engedélyezési eljárás lefolytatására, amelyet 3 hónappal a törvényi kereteknek megfelelően meghosszabbított.

Az engedélyezési eljárás legfőbb célja annak igazolása, hogy a létesítendő nukleáris blokkok megfelelnek a hazai, legmagasabb szintű nukleáris biztonsági követelményeknek. Ennek érdekében a hivatal az engedélyezési eljárás során igénybe vette nemzetközi és hazai szakértők támogatását is.

A benyújtott dokumentáció több tekintetben rendkívül alapos, ugyanakkor azért, hogy a hatóság meg tudjon győződni valamennyi követelmény maradéktalan teljesüléséről, néhány területen további értékelésre, elemzésre van szükség, figyelembe véve a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a létesítési engedélyezési eljárással párhuzamosan lefolytatott missziójából származó ajánlásokat. Ennek érdekében az Országos Atomenergia Hivatal az engedélyezési eljárásban további hiánypótlást rendel el.

Tovább olvasom »

Kádár Andrea Beatrix főigazgató Kádár Andrea Beatrix főigazgató

Kádár Andrea Beatrix az OAH új főigazgatója

2021.09.30

2021. szeptember 29-i hatállyal Orbán Viktor miniszterelnök az innovációért és technológiáért felelős miniszter javaslatára kinevezte Kádár Andrea Beatrixet az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójává.

Tovább olvasom »

CNPP CNPP

A NAÜ közzétette a 2021-es nukleáris országprofilokat tartalmazó kiadványát

2021.09.21

Az atomerőművet üzemeltető, atomprogramot végrehajtó, illetve tervező államok nukleáris országprofilját (Country Nuclear Power Profiles) tartalmazó kiadványt a NAÜ évente aktualizálja. A legújabbat 2021 szeptemberében tették közzé.

Tovább olvasom »

Karbantartás Karbantartás

Tájékoztatás az OAH hatáskörébe tartozó sajátos építmények elektronikus építési naplót érintő karbantartásról

2021.09.20

2021. szeptember 21-én reggel 6 órától 12 óráig az OAH hatáskörébe tartozó sajátos építmények elektronikus építési napló alkalmazásának (továbbiakban: OAH E-napló) frissítését és karbantartását végezzük.

Tovább olvasom »