ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

NAÜ 62. közgyűlés

2018.09.25

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 62. közgyűlésén a tagállamok elfogadták azokat a kulcsfontosságú határozatokat, amelyek az elkövetkezendő években tovább erősíthetik a NAÜ nukleáris tudomány és technológia, a nukleáris biztonság és a védettség, valamint a biztosítékok terén végzett tevékenységét. A közgyűlés ismét lehetőséget biztosított arra, hogy az Országos Atomenergia Hivatal számos felsővezetői szintű kétoldalú találkozót tartson azon hatóságok képviselőivel, amelyekkel kétoldalú nemzetközi szerződés, illetve szakmai megállapodás van hatályban.


A NAÜ 2018. szeptember 17-21. között megtartott 62. közgyűlés plenáris ülésén és a közel hetven kísérő rendezvényén 153 részes állam, nemzetközi szervezetek, valamint a nem kormányzati szervezetek képviseletében mintegy kétezerötszázan vettek részt.

A magyar delegációt Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója vezette. Hazánk részéről Kádár Andrea Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára tartotta a magyar felszólalást. Beszédében azokról a nukleáris területhez kapcsolódó legfontosabb eseményekről számolt be, amelyek az elmúlt évben történtek hazánkban.

Kormányközi egyezmények alapján, valamint az OAH által kötött szakmai megállapodások keretében szokásos éves találkozóra került sor a marokkói, lengyel, szerb, ukrán, román, szaúdi, belorusz, török, finn, orosz, horvát és amerikai nukleáris hatóságok vezetőivel. A megbeszéléseken az elmúlt év értékelése, valamint a jövő évi együttműködések iránya szerepelt fő témaként.

Magyar-szlovén-szlovák-cseh négyoldalú találkozót is tartottak a nukleáris hatóságok, ahol elsősorban azokat a szakmai kérdéseket vitatták meg a résztvevők, amelyeknél közös álláspont kialakítására lehet szükség a nemzetközi szervezetek felé.

Fichtinger Gyula kétoldalú megbeszélést folytatott a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetségének (WENRA) elnökségét ellátó svájci hatóság vezetőjével, Hans Wannerrel, aminek legfontosabb témája a WENRA jövőbeni szerepe és stratégiája volt.

Első ízben került sor találkozóra, és ennek keretében szakmai együttműködési megállapodás aláírására a bolgár nukleáris hatósággal. A megbeszélésen a felek az együttműködés első gyakorlati lépéseit is meghatározták. Ennek megfelelően a közeljövőben szakértői delegációk látogatnak egymás országaiba.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Radioanalitikai Referencia Laboratóriuma negyedik alkalommal kapta meg az Együttműködő Központ kijelölést a NAÜ-től. Az ezt szimbolizáló táblát a közgyűlés margóján adták át.

A NAÜ műszaki együttműködési programján belül az európai régiónak új vezetője, Ana C. Raffo asszony bemutatkozó megbeszélésre hívta a magyar delegációt, ahol a szakértők áttekintették Magyarország eddigi szerepvállalását, valamint a jövőbeni lehetőségeket a regionális és nemzeti projektek keretében.Facebook megosztás