ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Több mint kétszázan vettek részt az „Atomenergiáról – mindenkinek” konferencián

2015.04.24

Az Országos Atomenergia Hivatal, a TIT Stúdió Egyesülettel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen, 2015. április 17-én, a fővárosban megrendezett „Atomenergiáról – mindenkinek” konferenciáját ismét kiemelt érdeklődés övezte: az egyetem épületében megtartott rendezvényen több mint kétszáz érdeklődő jelent meg.


Köszöntőjében Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója kiemelte: az OAH nem támogatója és nem ellenzője az atomenergia alkalmazásának. Ennek megfelelően a konferencia-sorozat fő célkitűzése továbbra is az, hogy a résztvevők megalapozott, tényszerű tájékoztatást kapjanak az atomenergia biztonságos és békés célú felhasználásával kapcsolatos témakörökben. Péceli Gábor, a BME rektora az egyetem által kínált lehetőségekre hívta fel a figyelmet megnyitójában, kiemelve, hogy az intézmény – hazánkban egyedülálló módon – oktatóreaktorral is rendelkezik, amely más egyetemeken nem megszerezhető tudást ad és gyakorlati ismeretek elsajátítását teszi lehetővé.

A konferencián neves előadók tekintették át mindazokat a nukleáris témájú kérdéseket, amelyek gyakran előfordulnak a médiában és érdekelhetik a lakosságot. Az előadások széles spektrumot fogtak át az atomenergia alkalmazásának különböző területeiről, a felmerülő kockázatokról, azok minimalizálásáról, illetve az alkalmazás biztonságáról. Az OAH bemutatása mellett a sugárzó környezet témájával, az atomerőművek biztonságával, a nukleáris terrorizmussal, az atomenergia jelene és jövője kérdéseivel, a radioaktív hulladékok elhelyezésével, valamint a fúziós energiatermeléssel ismerkedhettek meg a résztvevők.

A konferenciával párhuzamosan a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Mecsekérc Zrt. kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. A kiállításon a Magyar Nukleáris Társaság FINE csoportja az ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) építéséről tartott bemutatót, és szakembereik közreműködésével a résztvevők sugárzás mérésére szolgáló műszereket próbálhattak ki a helyszínen.

A konferencia programját itt érheti el.Facebook megosztás